Poetsen, poetsen, poetsen... het is een drama!

Poetsen, poetsen, poetsen... het is een drama!

Grote ogen staren me aan. ‘Zelluf poet-suh ‘klinkt er jengelig, terwijl er een klodder tandpasta-kwijl uit een mondhoek glijdt. Gatver kind. De tandenborstel wordt stevig in een mondhoek geklemd en ik krijg hem er met geen mogelijkheid uit. Alle drie de kinderen leiden aan deze kwaal. ‘Wil je net zulke zwarte tandjes als Yaren?’ mopper ik tegen de kindjes. Dat maakt indruk. Kan dat? Ja, dat kan echt. Snel Google ik wat vieze plaatjes van ongepoetste gatenkaas gebitten met zwarte tanden. ‘Ieeewwww, bah’. ‘Ja, echt vies’ beaamt de oudste. Ik begin aan poging 5 om de tanden zónder gekauw en geknaag aan de arme tandenborstel, te poetsen. Zucht. Het is een klus die zich dagelijks herhaalt. Ik weet niet wie het erger te verduren heeft. De tandenborstel of ik…

Vanaf het eerste tandje moet je beginnen met poetsen met een geschikte tandpasta voor 0-jarigen. Dat eerste tandje was bij ons de gemakkelijkste fase. Ik heb in het begin vingertandenborstels gebruikt waarmee je ook het tandvlees kunt masseren. Ideaal vond ik dat. Het wordt erna pas lastig. Je weet wanneer ‘erna’ is, zodra je vinger wordt afgebeten zodra het over een tandje poetst en je hem niet meer losgewrikt krijgt. De kleine krijgt niet alleen meer tandjes, maar ook meer praatjes. Véél meer praatjes. Red je vinger, snel overstappen op gewone tandenborstels! 

Vanaf 2 jaar moet je kind met je mee naar de tandarts voor controle. Gelukkig zegt onze tandarts elk half jaar als een mantra dat papa en mama goed moeten poetsen en de kindjes daarna mogen poetsen. Bij onze jongste heeft dat overigens nul effect. Die rent nog steeds weg of klemt zijn kaken mét borstel ertussen, stijf op elkaar... deze poetsmethode zorgt ervoor dat er elke week nieuwe tandenborstels in gebruik worden genomen. Geen grapje. En anders een duur grapje. 

Poetsen met een borstel waarvan de haren alle kanten op wijzen, is slecht voor je gebit. Je poetst er je tandvlees mee kapot. Dus wat doe je als brave ouder? Precies. Je koopt jaarlijks een stuk of 100 tandenborstels zodat je kroost zich geen onnodig pijn doet met poetsen en er goed gepoetst kan worden. Inmiddels koop ik de goedkoopste kindertandenborstels die ik kan vinden. Dure tandenborstels zijn niet aan ons besteed. Binnen 1 week eindigen ze toch bij het plastic afval. Doodzonde.

Zijn er meer tandenborstelmartelaars of zijn mijn kinderen de enigen met zulke neigingen? Volgens mij is het een familiekwaal. Ons buurmeisje gebruikt al 2 maanden de tandenborstel die ze een poosje terug van me had gekregen. Wat een verschil! Onze K1 (Kind1) is inmiddels zo ver dat ze soms wel 3 weken (drie hele weken!) met dezelfde tandenborstel doet. Wat een prestatie voor een rasechte kluiver! Het is nu nog wachten op K2 en K3 om dit goede voorbeeld te volgen. Het kan me niet snel genoeg gaan!

 

Meer blogs van Melek:

Ow ow Corona: het is vakantie!

Ow ow Corona: het is vakantie!

4 maanden geleden begon de intelligente lockdown op 16 maart en deze blog is…
Racisme: geef me lucht

Racisme: geef me lucht

Ken je dat gevoel van zo’n witte knie in je gekleurde nek, zwart, bruin, getint of in elk geval niet wit genoeg, dat die knie dan alle levensvreugde…

Ow ow Corona: de Corona-kilo's

Ow ow Corona: de Corona-kilo's

Raar wat een virus met de wereld doet. Naast de epische impact die het heeft op onze economie, levens, scholen, werk of je sociale relaties,…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.