);

Zelf parfum maken met kinderen

Zelf parfum maken met kinderen

Zelf parfum maken met kinderen: Tijdens mijn opleiding tot docent babymassage is mijn interesse voor het gebruik van essentiële oliën ontstaan. Dit zijn aromatisch geurende oliën verkregen uit verschillende delen van een plant (bladeren, bessen, bast, hout, wortels, bloemen, vruchtenschil of vruchten).  In de eerste instantie gebruikte ik ze alleen tijdens massages vanwege hun natuurlijke karakter en geur, maar al snel kwam ik erachter dat al deze heerlijk geurende oliën vaak ook een specifieke werking hebben. Zo begon ik zelf crèmes en oliën te maken die niet alleen lekker roken, maar ook heel nuttig waren. Ik maak o.a. een eigen eczeem crème, een crème tegen droge billen, een olie om lekker te kunnen slapen. Maar omdat een crème of een olie niet voor iedere toepassing handig bleek, ben ik begonnen met het maken van verstuivers. Mijn eerste verstuiver maakte ik voor mijn dochter omdat ze het ’s morgens op school erg lastig vond om afscheid te nemen. Voordat we vertrokken, spoot ik wat van deze parfum op en al snel ging het afscheid nemen veel beter. Naast dat het haar ondersteuning bood, vond zij en veel kinderen om haar heen het lekker ruiken. Dus zo was een ideaal recept ontstaan om zelf een kinderparfum te maken. Een erg leuke activiteit om samen met je kinderen vanaf ongeveer 6 jaar te doen.

Echter is deze parfum niet helemaal natuurlijk door de aanwezigheid van cosmetisch haarwater. Wil je het helemaal natuurlijk houden kies dan voor een parfumroller waarbij je een plantaardige olie als basis gebruikt.

 

Wat heb je nodig om een kinderparfum te maken?

 

Parfum verstuiver

 • Spray flesje (30 ml)
 • Essentiële oliën Cosmetisch haarwater
 • Pipetten
 • Maatbeker of potje
 • Potje van donker glas (10 ml)

 

Parfum roller

 • roller (10 ml)
 • Essentiële oliën
 • Plantaardige olie
 • Pipetten
 • Maatbeker of potje
 • Potje van donker glas (10 ml)

Wanneer je gebruik maakt van essentiële oliën, is het wel belangrijk om goed op te letten of deze olie geschikt is voor de leeftijd van het kind waarmee of waarvoor je het parfum maakt (geschiktheid is bijvoorbeeld te vinden in het boek aromecum of op de website van de leverancier.

Essentiële oliën die zeer geschikt zijn voor een kinderparfum zijn o.a. lavendel, geranium, ylang ylang, mandarijn, citroen, grapefruit, sinaasappel. Kinderen zijn vaak dol op citrus geuren, die een wakker en blij gevoel geven.

Als plantaardige olie zou ik jojoba olie aanraden i.v.m. zijn lange houdbaarheid en hypoallergene karakter. Mocht je dit te duur vinden dan is druivenpitolie een goed alternatief.

Zelf parfum maken verstuiverZelf parfum maken lavendelParfum maken roller

 

Hoe maak je het parfum?

Wanneer je kind zelf wil gaan experimenteren met het bij elkaar voegen van geuren dan is het aan te raden om de essentiële oliën eerst te verdunnen. Met deze verdunningen kunnen kinderen dan gaan mengen om te ontdekken welke geur zij lekker vinden.

 

Parfum verstuiver

Een volwassene verdunt eerst de essentiële olie door in het bruine potje 40 druppels te doen en deze met cosmetisch haarwater aan te vullen tot 10 ml.

In de parfum verstuiver zullen straks maximaal 30 druppels van de verdunde oplossing komen. Dus je kind maakt in een bakje een lekker geurende combinatie van ongeveer 25 druppels. De overige 5 druppels kunnen indien nodig gebruikt worden om de definitieve parfum bij te stellen.

Om te ruiken of het naar wens is kan je het beste met je hand boven het bak zwaaien en die geur opsnuiven. Heb je de juiste geur gevonden dan kan je de druppels overbrengen naar de verstuiver en deze vervolgens met cosmetisch haarwater aanvullen tot iets onder de 30 ml. Spray even en ruik of het naar wens is.

 

Parfum roller

Een volwassene verdunt eerst de essentiële olie door in het bruine potje 20 druppels te doen en met plantaardige olie aan te vullen tot 10 ml.

In de parfum roller zullen straks maximaal 20 druppels van de verdunde oplossing komen. Dus maak in een bakje een lekker geurende combinatie van ongeveer 15 druppels. De overige 5 druppels kunnen indien nodig gebruikt worden om de definitieve parfum bij te stellen.

Om te ruiken of het naar wens is kan je het beste met je hand boven het bak zwaaien en die geur opsnuiven. Heb je de juiste geur gevonden dan kan je de druppels overbrengen naar de roller en deze vervolgens met plantaardige olie aanvullen tot iets onder de 10 ml. Rol wat van je parfum aan de binnenkant van je pols en ruik of het naar wens is.

 

Welke geuren combinatie is lekker?

Kinderen vinden vaak een parfum lekker waarbij 1 deel bloemen (lavendel, geranium, ylang ylang) gecombineerd wordt met 2 delen citrus geur (mandarijn, citroen, grapefruit, sinaasappel).

 

Voorbeeld verstuiver

 • 8 druppels ylang ylang (vertrouwen en geborgenheid)
 • 16 druppels mandarijn (rustgevend, blijheid en creativiteit)

 

Voorbeeld roller

 • 7 druppels lavendel (ontspannend)
 • 7 druppels citroen (opwekkend en verhoogt concentratie)
 • 7 druppels grapefruit

Blijkt dat de parfum te sterk ruikt dan kan de geur wat afgezwakt worden met een aantal druppels verdunde mandarijn oplossing.

Ik wens jullie veel plezier met het zelf ontwikkelen van je eigen parfum. 

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 1

 1. Rory

  jul 13, 2017 at 09:32

  Ik vind het een heel leuk idee, maar het lijkt mij toch best nog wel ingewikkeld. Al moet ik toegeven dat ik niet de rust heb om het heel uitgebreid stap voor stap door te nemen. Wat ik mij wel afvraag is of het goed is voor kinderen. Eigenlijk net als met nagellak. Er is speciale kindernagellak weet ik. En dit wordt dan ook speciaal voor kinderen gemaakt, op hun leeftijd afgestemd en met goede ingrediënten. Maar ik weet niet of ik het zo snel zou proberen. Wel fijn om te weten dat het kan en hoe!This thread has been closed from taking new comments.