Opvoeden 2.0: over smartphone gebruik

Opvoeden 2.0: over smartphone gebruik

Toegegeven: een kind dat de LEGO-app verkiest boven een vloer vol (pijnlijke!) plastic blokjes: het klinkt ideaal. Want het is goedkoper, geeft minder rommel en bovenal is het gewoon makkelijk. Bovendien zijn er apps in overvloed. Zodra je kind is uitgekeken, swipet het gewoon verder naar de volgende game. Sinds het smartphone- en tabletgebruik onder kinderen een enorme toevlucht heeft genomen, ontstaan er steeds meer vragen over de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Slaapproblemen, concentratieproblemen en gebrek aan sociale vaardigheden lijken de eerste gevolgen te zijn van het moderne mobiele tijdperk. Soms ligt er ongemerkt zelfs een heuse verslaving op de loer. Voor veel ouders is het moeilijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wie wordt er daadwerkelijk overgenomen door de technologie: de kinderen of de ouders?

 

Waar ligt de grens?

De wereld, en dus ook die van je kind, wordt steeds kleiner. Even aan de slag op de iPhone of tablet? Voor je er erg in hebt, is je toestel uit zijn hoesje ontfutseld, en is je kind online. Met de volgende 5 tips bescherm je hem of haar tegen ongewenste invloeden:

  1. Bespreek grenzen over het gebruik van gadgets. Bijvoorbeeld: geen smartphone aan tafel tijdens het eten. En eerlijk is eerlijk: als ouder ontkom je zelf uiteraard ook niet aan deze regels. Een Huawei Nova hoesje met een slot er op kan daarbij handig zijn? Maar de app Screen Time is minstens zo handig en helpt jullie om de afspraken na te komen. Met deze app hou je smartphonegebruik bij, stel je limieten in of blokkeer je bepaalde functies na een bepaald tijdstip. Stiekem met vriendjes Whatsappen in bed? Geen sprake meer van!  
  1. Praat eerlijk over het smartphonegebruik van je kind. Ga bijvoorbeeld een gesprek aan over cyber-pesten of veilig internetten. Zo leert een kind in een vertrouwde omgeving te praten over online problemen.
  1. Wanneer een kind – al dan niet - op jonge leeftijd gebruik maakt van je smartphone, kan dit ook voor jezelf beschamende gevolgen hebben. Een appje of foto is tenslotte zo verzonden… Met AppLock ontzeg je gemakkelijk de toegang tot bepaalde informatie of functies. Ook is het verstandig om de mogelijkheid tot in-app aankopen uit te schakelen of te beperken. Hiermee voorkom je vervelende rekeningen achteraf.
  1. Zoals met veel dingen, speelt vertrouwen een grote rol bij het gebruik van gadgets. Streng verbieden of eindeloos toezien kan juist een averechts effect hebben. Maak kinderen zo jong mogelijk bekend met de voor- en nadelen van het internet: zo maken ze op oudere leeftijd makkelijker de beste keuzes. Ook op momenten dat ze zelfstandig aan de slag gaan.
  1. Wissel momenten achter de computer af met andere dingen, zoals buiten spelen, muziekles of tekenen. Laat digitale activiteiten geen vervanging worden van deze leerzame hobby’s! Ook hier zijn gemakkelijk afspraken in te maken. Spreek bijvoorbeeld af: voor iedere 2 uur buiten spelen, 20 minuten screen time. De nodige afwisseling is belangrijk voor de houding van je kind. Een verkeerde houding kan op lange termijn blijvende schade aanrichten, vooral bij kinderen in de groei. Een Xperia X Compact cover met een ingebouwde standaard kan al een hoop schelen, of laat kinderen liggend op hun buik spelen met de tablet.

smartphone gebruik in gezin

Monkey see, monkey do

Het web is voor kinderen een mooie plek om te ontdekken, leren en ontwikkelen, mits deze veilig is ingericht. Aan ouders de rol om ze hierin te begeleiden, zodat ze deze wereld veilig en zelfstandig kunnen betreden. Kies om te beginnen voor een kindvriendelijke browser of zoekmachine. Bewustwording is daarnaast voor beiden het toverwoord en speelt een grote rol in gezond internet- en gadgetgebruik.

Wie daadwerkelijk het meest wordt beïnvloed door de huidige technologie? De waarheid ligt in het midden. Het gaat vooral om balans tussen vrijheid en ouderlijk toezicht. Blijf vooral zelf het goede voorbeeld geven, want die kleine aapjes kopiëren alles!

 

Dit artikel is via een samenwerking tot stand gekomen.

Foto's via Shutterstock

 

Een minister die de harten breekt van veel vrouwen

Een minister die de harten breekt…

Sinds minister Bruins de bom legde onder kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleenstaande vrouwen staat de wereld voor deze vrouwen…

Film recensie: Hoe tem je een draak 3

Film recensie: Hoe tem je een draak…

Zaterdagochtend was het zover. We mochten voor Website4Mama naar de première van het langverwachte 3e deel van Draken: Hoe…

Tweelingen en erfelijkheid: hoe zit dat precies?

Tweelingen en erfelijkheid: hoe…

Al meer dan twintig jaar is er onderzoek gedaan naar de vraag: in hoeverre spelen de genen een rol bij het verwekken van een tweeling. De…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.