Hoe bepaal je het oppastarief van de oppas?

Hoe bepaal je het oppastarief van de oppas?

Het bepalen van het oppastarief is een veelbesproken onderwerp onder ouders. Als je eindelijk een goede en leuke oppas hebt gevonden, dan wil je haar ook een marktconform salaris betalen. Maar hoe bepaal je dat oppastarief? Het is lastig om zomaar een bedrag te benoemen. Uit een onderzoek van Sitly blijkt dat Nederlandse ouders de oppas gemiddeld €5,76 betalen. Dit kan variëren van €4 tot €10. Het oppastarief dat bij jouw oppas past is vast te stellen aan de hand van een aantal factoren.

 

1. De oppas

Om te beginnen kijk je eerst naar de leeftijd van de oppas. Het is handig om in de tabel van het minimum uurloon van de Rijksoverheid te kijken. Voor een scholier van vijftien jaar is het minimum uurloon €2,88 per uur, maar voor een student van 22 jaar is dit al €9,59 per uur op basis van een werkweek van 38 uur. Dat is een groot verschil. Het minimum uurloon is de basis van het oppastarief.

Het volgende aspect waar je rekening mee moet houden is de ervaring van de oppas. Heb je een oppas die twee jaar ervaring heeft met het oppassen op kleinere broertjes en zusjes, of een oppas met een pedagogisch diploma, EHBO-diploma en vijf jaar ervaring in het oppassen van kleine kinderen? Dan is het logisch dat je de ervaren oppas wat meer geeft voor de kennis die ze al heeft.

 

Tip: denk vóór het kennismakingsgesprek al na over hoeveel je de oppas wilt aanbieden. Vraag haar om ook na te denken over wat zij wil verdienen. Zo hebben jullie beide al een idee over wat jullie willen. Leg ook alle afspraken vast in een oppas contract.

 

2. De kinderen

Ook jouw kinderen spelen een rol in het bepalen van het oppastarief. Een 8-jarig kind dat al best zelfstandig is vergt iets minder tijd dan een gezin met drie kinderen in de leeftijd van 6, 3 en 1 jaar. Houd in gedachten dat meerdere kinderen iets lastiger te handelen zijn, vooral als ze nog jong zijn.

 

3. De werkzaamheden

Vind je het fijn als de oppas huiswerkbegeleiding geeft, een was aanzet en in de avond een warme maaltijd kookt? Dan mag je ook hier iets meer voor te betalen. Doet ze dit elke keer, kun je het verwerken in het uurtarief. Is het slechts sporadisch dat ze een extra klusje voor je doet? Dan kan je met de oppas afspreken dat elk klusje waar ze aan toekomt een extraatje is bovenop haar salaris.

Oppastarief bepalen model

 

Het is een samenwerking

Tot slot is het belangrijk om samen het oppastarief te bepalen. Zo voorkom je dat één van jullie ontevreden is en er mee stopt. Dat zou natuurlijk jammer zijn!

 

Hoe combineer je het moederschap met ondernemerschap?

Hoe combineer je het moederschap…

Sinds vorig jaar oktober zit ik thuis. Mijn werkgever en ik besloten na 11 jaar uit elkaar te gaan. Daar zat ik dan, werkloos en het solliciteren…

Voordelen van de jade roller: geschiedenis en hype

Voordelen van de jade roller: geschiedenis…

Vraag je je ook af waarom je overal op social media de jade roller voorbij ziet komen? Jade rollen is een eeuwenoude…

Top 10 tips om niet aan te komen tijdens de vakantie

Top 10 tips om niet aan te komen…

Er is niets leukers dan op vakantie gaan. Je verkent nieuwe steden, ontdekt nieuwe culturen, geniet van het strand en natuurlijk van het heerlijke…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.