);

Opgroeien met ouders met psychische problemen

Opgroeien met ouders met psychische problemen

Opgroeien als kind van ouders met psychische problemen (KOPP-kind), het laat zijn sporen na. Dat kan ook niet anders wanneer je altijd op je hoede moet zijn. Het heeft me onzeker gemaakt, boos, agressief, wantrouwig, maar ook flexibel en enorm empathisch. In mijn ogen had het weinig zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Want daar wordt de situatie toch ook niet beter van?

 

Een moeilijk kind?

Op de basisschool werd ik gepest. Ik had lange tijd weinig tot geen vrienden. Voor verjaardagsfeestjes werd ik zelden tot nooit uitgenodigd. Was ik daarentegen zelf bijna jarig? Dan schoten de vriendjes en vriendinnetjes als paddenstoelen uit de grond.

Was ik dan echt zo’n moeilijk kind? Ik durf dat wel te betwijfelen. Toch was dat iets wat ik met regelmaat van mijn moeder te horen kreeg. Mijn moeder kon me gewoon niet aan, ze wist niet hoe. Had ik in haar ogen wat uitgespookt? Dan zei ze steevast: “Wacht maar tot je vader thuiskomt!” Zelf ondernam ze weinig tot geen actie.

 

Ongeremde hechting

Op wij-leren.nl vond ik de volgende definitie van ongeremde hechting:

  • Zoekt veel contact, is een allemansvriend.
  • Is niet in staat om relaties in stand te houden.
  • Grensoverschrijdend gedrag.
  • Snel gefrustreerd.
  • Laat zich niet troosten.
  • Leert weinig uit ervaringen.
  • Is egocentrisch, er is weinig wederkerigheid.
  • Druk, impulsief en ongeconcentreerd.
  • Lijkt op ADHD. Daarom moet ADHD eerst uitgesloten zijn voordat een kind getest wordt op een hechtingsstoornis.

Tja, het is zeker geen fraai lijstje te noemen, maar ik herken mezelf, als kind, er wel enorm in. Zo was ik bijvoorbeeld ook niet erg bang aangelegd. Ik werd dan wel gepest, maar ik liet me absoluut niet op mijn kop zitten! Slaan voor je geslagen wordt werd mijn levensmotto. En nee, ik zie zelf ook wel in dat dat niet echt bijdraagt aan het opbouwen van een vriendschap.

 

Zelfmoordpoging

Ondanks dat mijn leven niet alleen maar uit rozengeur en maneschijn bestond, was ik toch best een vrolijk kind te noemen. Tot mijn twaalfde. Mijn moeder had namelijk de scheiding aangevraagd. Over een belabberde timing gesproken…Vanaf dit moment wordt mijn tijdsbesef net zo chaotisch als mijn gedrag.

Op een gegeven moment kom ik thuis. Mijn vader staat in de keuken, triest voor zich uit starend. Een merkwaardig gevoel bekruipt me. Enigszins gekscherend vraag ik hem wie er dood is. Het blijkt dat mijn moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan. Ik kan je niet vertellen wat er door me heen ging. Het is domweg teveel om als twaalf jarig meisje te bevatten.

» Lees ook: Ik ben een KOPP-Kind

 

Losgeslagen puber

Boosheid, onmacht, maar vooral ook onzekerheid, al die emoties kregen de overhand. Het maakte dat ik ouder en wijzer leek dan mijn leeftijdsgenoten. Ik hou het echt op ‘leek’, mijn gedrag werd namelijk beneden alle peil. Daarbij zette ik een gigantisch masker op. Niemand wist wat ik voelde of dacht. Ik versleet (verkeerde) vriendjes bij de vleet, met als gevolg dat ik ook nog eens een niet zo positieve bijnaam kreeg.

Dat die verkeerde vriendjes dingen deden die niet door de beugel konden, bedekte ik met de mantel der liefde. Ja, het is heus waar. Kwam ik weer thuis met een blauw oog, omdat hij me geslagen had? Ongelukje kan gebeuren nietwaar…En was het niet gewoon mijn eigen schuld? Ik verdiende toch ook niet beter? Met mijn zelfbeeld was het niet al te best gesteld.

 

Verhuizen

Toen ik een jaar of vijftien was, kreeg mijn vader een nieuwe vriendin. Op mijn zeventiende, ik zat in het laatste jaar van de mavo, besloot hij bij haar in te trekken. Te verhuizen dus, naar een plaats zo’n kleine tweehonderd kilometer verderop! Ik koos ervoor om bij mijn moeder te blijven. Wat moest ik in vredesnaam in een andere woonplaats?

En zo geschiedde. Met als gevolg dat mijn moeder binnen een half jaar weer opgenomen werd en ik verplicht werd te verhuizen. Alles en iedereen, maar vooral mijn verzorgpony, achterlatend. Ik was op zijn zachtst gezegd des duivels, maar op dat moment had ik simpelweg geen andere keuze.

 

Toch een positieve instelling

Alles wat je meemaakt, maakt je tot de persoon die je nu bent. De een krijgt met meer tegenslagen te maken dan een ander. Ik ben trots op het feit dat ik nooit bij de pakken neer ben gaan zitten. Die positieve instelling heeft me gebracht tot op het punt waar ik nu sta. Want die flexibiliteit? Die heb ik dus óók dankzij mijn moeders bipolaire stoornis. Je weet immers nooit hoe de wind waait? Maar toen kreeg ik onverwacht mijn eerste kindje… 

De afbeelding is van Shutterstock

Moeder worden zonder positief rolmodel

Moeder worden zonder positief rolmodel

Alles wat je meemaakt in je leven vormt je. Het maakt dat je bent wie je bent. De een krijgt met meer hobbels te maken in zijn of haar leven…

Opgroeien met ouders met psychische problemen

Opgroeien met ouders met psychische…

Opgroeien als kind van ouders met psychische problemen (KOPP-kind), het laat zijn sporen na. Dat kan ook niet anders wanneer je altijd op…

Ik ben een KOPP-Kind

Ik ben een KOPP-Kind

Gera: “het is tijd om mijn verhaal te doen. In chronologische volgorde, de naakte waarheid en zonder teveel poespas opgeschreven. Lelijk,…

Hi, mijn naam is Gera (‘83). Samen met mijn manlief vormen we een samengesteld gezin met drie prachtige kinderen: Johan (2002), Levi (2015) en Lisa (2016). Vanaf 2015 ben ik een bewuste thuisblijfmoeder. We wonen in de Gelderse Vallei. In oktober 2016 werd ik een beetje onrustig. Ik wilde graag iets nieuws leren en zocht daarom een nieuwe hobby. Mijn persoonlijke en maatschappelijke blog op huismama.nl zag het levenslicht. Ik ben bloedfanatiek en doe de dingen niet graag half. Het schrijven werd dan ook al snel een uit de hand gelopen hobby… Met mijn artikelen hoop ik mensen te prikkelen en te bereiken dat mensen na gaan denken. Want waarom doen we de dingen zoals we ze doen? 

Reacties 2

  1. Judith

    okt 18, 2017 at 07:04

    Hier ook een zogenaamd ''kopp-kind''. Wat fijn dat jij dit onderwerp aan de kaak stelt en wat heb jij een hoop moeten doorstaan. Verdrietig dat je zo'n moeilijke jeugd had. Veel herken ik in jouw verhaal. Ook ik groeide op met een moeder met psychische problemen en had daardoor een moeilijke jeugd en als (jong)volwassene een aardige rugzak bij me. Mijn moeder stapte, deze maand, tien jaar geleden uit het leven. Psychische kwetsbaarheid en kopp-kinderen zijn nog zo'n ondergeschoven kindje hier in NL. Ik heb er mijn missie van gemaakt om dit meer bespreekbaar te maken en bracht een boek uit met mijn verhaal (Koppzorgen - Judith Evelien). Dat bracht zoveel mooie reacties en gesprekken teweeg. In mijn eigen omgeving heb ik mijn missie al waar weten te maken :-D



  2. Rory

    okt 18, 2017 at 09:26

    Ik reageerde zojuist ook al op je eerste artikel Gera. Het lijkt mij ongelofelijk moeilijk om hier als kind mee om te gaan. Kinderen zijn inderdaad heel flexibel (gelukkig), maar je wenst ieder kind een gelukkige jeugd toe. Wellicht is dat een utopie, maar toch. Wat goed dat je er zo mee omgaat. En er dus ook over schrijft. Los van het feit dat het mij goed lijkt om van je af te schrijven help je hier ook anderen mee.



This thread has been closed from taking new comments.