);

Kinderen en online veiligheid

Kinderen en online veiligheid

In 2022 is de kans dat er geen internet in huis is, heel klein. Komt je kind er niet mee aanraking in huis, dan komt het wel in aanraking met het internet op school. Je kunt echt niet meer om het internet heen. En dat is heel nuttig en vaak ook leuk, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Je kunt als ouder niet elke minuut meekijken, en je moet het ook niet willen. Dat levert alleen maar frustratie op bij je kind. Hoe zorg je er nu voor dat je kind toch veilig online kan? Wat zijn de risico’s, en hoe kun je voor een betere veiligheid zorgen?

 

Gepest worden kan overal, ook online

Online leren je kinderen andere mensen kennen. Tegenwoordig hebben veel sociale media mogelijkheden om berichten naar elkaar te sturen of met elkaar te chatten of bellen. Zo kunnen gamende kinderen bijvoorbeeld de app Discord gebruiken. Dit is een app waarmee ze met andere gamers kunnen praten.

Dat is allemaal best leuk, maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Pesten gebeurt allang niet meer alleen op het schoolplein, en komt nu net zo makkelijk online voor. Kinderen denken dat ze op het internet anoniem zijn en zeggen dingen die ze nooit in het echt tegen iemand zouden zeggen. Probeer op te letten op de signalen. Als je kind snel het scherm wegklikt, is dat een signaal. Of als je kind opeens stiller wordt. Heb het daarom steeds over wat je kind op het internet doet, zonder een oordeel daarover te hebben.

 

Je kind kan slachtoffer worden van cybercrime

Cybercrime is booming business. Kinderen zijn een makkelijke doelgroep voor cybercriminelen, omdat ze vatbaarder zijn voor manipulatie. Je kind leest waarschijnlijk niet eerst goed wat hij of zij installeert, voordat het op ‘Ja’, klikt. En zo komt malware (schadelijke software) de computer binnen.

Misschien heeft je kind online vrienden, waarvan er één opeens om geld vraagt. Op school wordt ook wel eens geld geleend, dus waarom zou dat online anders zijn? En wat als het lijkt alsof je een mailtje hebt gekregen van de bank, dat je moet inloggen, omdat je anders geblokkeerd wordt? Op die manier kunnen zelfs complete bankrekeningen worden leeggetrokken.

Leg uit dat het klikken op onbekende links en bijlagen in e-mails geen goed idee is. Sterker: dat het erg gevaarlijk kan zijn. Laat je kind maar eens kijken naar afleveringen van ‘Kees van der Spek: Oplichters aangepakt’. Je kind ziet dan dat iedereen slachtoffer kan worden: of je nu 15 of 55 bent. Daarmee toon je ook meteen je eigen kwetsbaarheid.

 

Praat met je kind over veilig internet

Met elkaar praten is een van de belangrijkste onderdelen van het ouderschap. Ook praten over online veiligheid hoort erbij. Neem je kinderen mee op je eigen ontdekkingsreis op het internet. Leg uit wat jij al weet over online privacy en betrek dit ook op hun situatie. Geef ze absoluut niet het gevoel dat jij het allemaal beter weet, of dat je ze wilt straffen. Het best is juist om erover te praten op een open en vriendelijke manier.

Stel leuke vragen: wat doen je kinderen het liefst op internet? Hebben ze online vrienden? Is er voor hen een verschil aan iets online en offline vertellen? En wat hebben ze zoal meegemaakt? Op deze manier kom je zelf meer te weten over het internetgedrag van je kinderen, zonder mee te hoeven kijken. Bovendien vel je geen oordeel.

 

Gebruik een VPN voor kinderen

Je kunt de veiligheid van je kind drastisch verbeteren door een VPN te gebruiken. Een VPN is een virtueel privé netwerk. Dat houdt in dat de internetverbinding wordt omgeleid naar een server (vaak in het buitenland). Daardoor krijg je een IP te leen, waardoor je kind online minder makkelijk te volgen is. Bovendien is de verbinding versleuteld. Dat houdt in dat hackers en andere kwaadwillenden niet mee kunnen kijken.

Een VPN gebruiken is altijd een goed idee. Op deze manier blijft je kind anoniem. En je voorkomt dat een boze tegenstander in een game de internetverbinding van het hele gezin plat gooit. Want ook dat is mogelijk. Met een VPN lukt dat niet, omdat de tegenstander jullie IP-adres niet weet.

Ben jij al bezig met de online veiligheid van je kind?

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.