);

Zo zorg je voor de online veiligheid van je kind

Zo zorg je voor de online veiligheid van je kind

Kinderen hebben al vanaf redelijke jonge leeftijd een telefoon of een tablet. Dat betekent dat ze ook steeds vaker online zijn. Het internet zit echter vol gevaren. Het is voor volwassenen al oppassen geblazen om zich online te begeven, laat staat voor de kleinsten. Op welke manieren kun je ervoor zorgen dat kinderen online zo veilig mogelijk surfen?

 

Verberg je IP-adres

Het IP-adres op je laptop, tablet of computer kan veel weggeven, vooral als kinderen deze onderweg gebruiken. De veiligheid van je apparaat wordt hoger als je deze goed beschermt met een hide IP via een VPN. Het IP-adres afschermen met een VPN voorkomt dat hackers bij het gebruik van bijvoorbeeld openbare wifi in een hotel kunnen inbreken in het apparaat waar je kind een spelletje op speelt. Een VPN met hide IP heeft nog enkele andere handige voordelen voor jezelf en je kind:

 

  • Je kunt ook kinderprogramma's van de Nederlandse televisie laten zien op reis;
  • Je streamt met complete privacy;
  • Je profiteert soms van lagere prijzen als je bijvoorbeeld een hotel of vliegticket boekt.

 

Kinderslot

Als je denkt aan online veiligheid voor kinderen, denk je waarschijnlijk al snel aan een kinderslot. Kindersloten voorkomen dat kinderen beelden die niet voor hen bedoeld zijn niet te zien krijgen of websites die niet bedoeld zijn voor kinderen niet kunnen bezoeken. Op je digitale televisie schakelt een kinderslot zich bijvoorbeeld vanzelf in als een programma met een kijkwijzer boven de 12 of 16 jaar zichzelf inschakelt.

Overigens geeft dat soms vreemde bijeffecten, zoals tijdens het WK-duel tussen Kroatië en Denemarken in 2018, toen de televisie om 22.45 uur tijdens een strafschoppenserie op zwart sprong omdat eigen een spannende thrillerserie die niet bedoeld is voor kleine kinderen zou moeten beginnen, maar de wedstrijd tussen de Europese landen op dat WK-voetbal uitliep. Dit tot chagrijn van veel kijkers. Gelukkig liet het incident wel zien hoe effectief een kinderslot is voor digitale producten.

 

Blijf in gesprek en kijk mee

Hoe je het ook went of keert, een van de meest effectieve manieren om te ontdekken wat je kind online doet, is door mee te kijken met je kind. Hoe jonger ze zijn, hoe geoorloofder dit is. Het is natuurlijk niet leuk als je alle appjes van je tienerkinderen leest, maar wat je 8-jarige kind uitspookt op YouTube kun je misschien maar een beetje in de gaten houden.

Natuurlijk is het ook niet vreemd om op de telefoon van je kind te kijken als je denkt dat je hiermee je kind uit een gevaarlijke situatie kunt helpen. Daarnaast is het erg belangrijk om open met je tienerkinderen te praten over hun online gedrag. Voelen ze zich online wel eens gepest of bedreigd? Het kan zijn dat je kind hier liever niet over praat, maar dan weet je kind wel dat ze altijd bij je aan kunnen kloppen als ze dat wel willen.

Stel je kind bijvoorbeeld simpele vragen om met ze te communiceren:

 

  • Ik wil leuke mensen volgen op TikTok, wie raad je aan?
  • Wat heb je voor het laatst online gezocht?
  • Met wie heb je vandaag gesproken op Whatsapp of Messenger?
  • Welk filmpje op TikTok of welke Reel vond jij erg grappig?

 

Door met elkaar in gesprek te blijven, houd je een oogje in het zeil, zonder extreme controle uit te voeren op wat je kinderen online uitvoeren.

 

 

4 Tips voor het opruimen van je kledingkast

4 Tips voor het opruimen van je…

Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd, en zorgt voor overzicht! Een opgeruimde kast maakt het ook makkelijker om de juiste kledingstukken…

Alles wat je moet weten over collageen

Alles wat je moet weten over collageen

Collageen is een term waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt. Niet gek, want de laatste jaren is er veel over gezegd en geschreven.…

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.