);

Online veilig bouwen en spelen met Geocraft

Online veilig bouwen en spelen met Geocraft

Minecraft is een zogenaamd openwereldspel, waarbij de speler vrij rond kan lopen door een virtuele wereld, zonder een vooraf vastgesteld doel. Het belangrijkste kenmerk van het spel is het reizen door en ontdekken van grotten en kerkers en het bouwen van gebouwen en voorzieningen. Het is al enkele jaren geleden dat onze 2 oudsten vroegen of ze Minecraft op de computer mochten hebben. Het simpele maar oh zo populaire bouw spel sloeg aan. Alleen één ding lukte maar niet. Het samen spelen met elkaar in één spel. Het frustreerde ze enorm aangezien ze erg goed hun best deden om aan de juiste informatie te komen. 

Wij als ouders waren liever lui dan moe, we wisten er te weinig van af en tijd om ons er helemaal in te gaan verdiepen hadden we niet (zo’n zin in). We zochten op het internet naar hulpbronnen. En die vond papa! 

 

Naar Geofort

We planden een dagje Geofort. Geofort ligt in Herwijnen (onder Utrecht). In het Geofort kun je een workshop Minecraft doen. Daar zagen we de sleutel voor onze dochter en zoon om eindelijk al hun vragen af te mogen vuren aan echte Minecraft experts. Het museum bevindt zich in een prachtig Fort in de middle of nowhere. Het Geofort is in 2016 en 2017 zelfs bekroond tot beste kindermuseum van de wereld. Maar dat interesseerde eigenlijk alleen papa en mama. Fay en Jins wilde zo snel mogelijk Minecraften!

Na de speurtocht afgeraffeld te hebben renden we zo snel als we konden naar de workshop waar we werden ontvangen door een heuse Minecraft expert.

En toen ging er een wereld voor ze open! Eenmaal binnen mochten ze spelen in de Geocraft server waarin het Geofort helemaal was nagebouwd. Ze deden een speurtocht en daarna het vragen uurtje. Papa vroeg ook het nodige om genoeg kennis te vergaren om onze kroost bij thuiskomst toch een beetje te kunnen helpen. Onze expert vertelde de kinderen dat ze ook de Geocraft server thuis kunnen bezoeken, als je wilt kun je dan ook je eigen huis waar je woont nabouwen. 

De ogen rolden bijna uit hun bolletjes van opwinding. Meneer Minecraft vertelde dat heel Nederland in Minecraft staat op deze server. Na genoeg informatie te hebben vergaard moesten we natuurlijk zo snel mogelijk naar huis.

 

Eenmaal thuis achter de computer na even wat geklungel, lukte het eindelijk om samen in één spel te spelen. Wat waren ze blij! Een bezoekje aan de Geocraft server werd ook niet vergeten. Toen ik een keer stiekem mee kwam kijken en tot mijn grote schrik er achter kwam dat ze aan het chatten waren met onbekende gamers, gingen alle alarmbellen af!

‘Doe maar niet chatten, dat vind mama niet zo fijn.’ ‘Ja maar mahaaaaam, dan kunnen we niets bouwen!’ ‘Hoezo niets bouwen? En moet dat dan persé op die server?’ ‘Kan dat niet in jullie, nu eindelijk gelukte veilige open to LAN verbinding?’ ‘Dat is sahaaai!’ ‘Oh is het nu alweer saai?’ ‘Jeetje jullie zijn ook snel op iets uitgekeken.’ Ietwat gespannen besloot ik het dan maar toe te laten en goed in de gaten te houden. 

 

Verbannen van de Geocraft server

Boos en stampvoetend komen ze op een middag naar beneden toe. ‘Mama! Nu zijn we gewoon ineens verbannen van de server!! Slaat echt nergens op! En we kunnen er niet meer op 3 dagen lang!’ Ik til mijn wenkbrauwen op en zeg: ‘ach ja dan ga je toch gewoon je eigen dingetjes bouwen in jullie eigen wereld? Dat is toch ook leuk?’

Maar hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen won het van mijn goedbedoelde advies. Ze kwamen terug in Geocraft. Ik besloot maar vaker met ze mee te kijken, en zoon en dochter leerden steeds meer en meer. Door in de chat veel vragen te stellen, leerden ze wat de regels zijn binnen de server en waarom je bijvoorbeeld verbannen kunt worden.

 

Ik kreeg meer vertrouwen in Geocraft

Fay onze oudste was op een dag de wanhoop nabij. ‘Mama nu heb ik al 4x gesolliciteerd voor wethouder en ik krijg steeds een mail dat ik het niet ben geworden! Ik ben het echt zat!’ (Deze laatste zin is geciteerd uit haar mailtje). ‘Ho ho ho, heb je nu gesolliciteerd? Voor Wethouder? Hoe dan?’ ‘Gewoon een mailtje gestuurd.’ Zegt ze. ‘Maar voor Wethouder? Wat houdt dat dan in?’

En toen kregen we les van onze dochter en zoon. En ons gevoel over deze game server werd steeds positiever. Ze vertelden ons dat zij burgers zijn maar dat er ook verschil is in rang binnen de spelers van Geocraft. Dit verschil in rang is nodig om de orde te handhaven en te zorgen dat iedereen gezellig kan bouwen. Zo mag je niet schelden, niet spammen, niets kapot maken van een ander, geen reclame maken, niet discrimineren etc etc. Het wordt goed in de gaten gehouden en als je scheld of iets zomaar kapot maakt word je meteen op je vingers getikt, ga je door word je eruit gekickt, wil je dan nog niet ophouden word je verbannen. 

Het is geweldig om te zien hoe het er in de chat aan toe gaat. Wethouders zorgen voor orde en bieden een helpende hand. Burgemeesters hebben iets meer zeggenschap en kunnen je het recht geven om bijvoorbeeld je eigen huis na te mogen bouwen of de kerk van jouw eigen dorpje. De Commissaris van de Koning kan zelfs terug kijken als er zich een conflictje plaats heeft gevonden wie in dat geval zich misdragen heeft om daar dan een sanctie aan te verbinden. Aan bepaalde rangen zit ook een leeftijdsbeperking. Zo zijn de koning en de ministers medewerkers van Geofort en dus volwassen. Alle stafleden kunnen, mogen en moeten sancties uitvoeren als een speler zich niet aan de regels houdt.

Door deze orde en handhaving heerst er in Geocraft een gezellige en relaxte sfeer. 

 

Je kunt met een gerust hart je kinderen hier online laten spelen

De kinderen nemen ons vaak mee  naar bijvoorbeeld Amsterdam waar ze een bedrijf hebben gekocht in een kantorencomplex, ze hebben personeel in dienst en betalen salarissen uit, geven kerstpakketten weg of handelen met elkaar in grondstoffen. We lopen over de Erasmusbrug in Rotterdam en zelfs een bezoekje aan de Efteling is mogelijk. De kinderen hebben plezier, ze leren bouwen, samen werken, respect hebben voor elkaar en er zijn waarden en normen. En het belangrijkste van alles, er is online toezicht!

(De leeftijd van de spelers is vanaf ongeveer 7/8 jaar.)

 

En dan wordt ze eindelijk wethouder

Na een klein lesje ‘leren solliciteren’ helpen we Fay met het opstellen van een goede sollicitatiebrief, want ook dit is redelijk serieus. Ze wil wethouder worden, ‘want ik wil nieuwe kinderen leren hoe ze in Geocraft kunnen bouwen en ik wil zorgen dat het gezellig blijft op de server.’ En dan na een half jaar lang teleurstellingen in haar mailbox te hebben ontvangen is daar eindelijk het verlossende mailtje. 

Gefeliciteerd Fay! Je bent Wethouder! Samen met haar nieuwe functie krijgt ze ook meer bevoegdheden binnen Geocraft. We printen het (ver)BAN beleid uit waar de regels in staan waar ze zich aan moet houden als wethouder. Het tien A4 tjes tellend pdf bestandje ziet er erg professioneel uit en zit goed in elkaar. Je dient dit als staflid goed te kennen om je taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. 

We lezen het samen door. 

‘Mama?’ ‘Morgen ga ik solliciteren voor Burgemeester’ 

‘Dat is goed lieverd’

 

Meer blogs van Lonneke:

6 jaar en nog een speen, nou en?

6 jaar en nog een speen, nou en?

Mijn kind is 6 jaar en heeft een speen, een fiepje, een fup, een sabbeltje een foepje of een tutje. Maar eigenlijk is het gewoon een kunstduim,…

Kinderen moeten hun eigen rommel opruimen. Toch?

Kinderen moeten hun eigen rommel…

Een tijdje geleden besloot ik het op te geven. Nou ja, opgeven. Het was meer van richting veranderen. Maar je kan het ook zien als opgeven,…

Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan…

Mijn naam is Lonneke, ik ben getrouwd en heb 3 lieve kinderen Fay '06, Jins '07 en Ninte '13. Ik heb een geweldige baan als zwemdocent en sportinstructrice. Ik hou er van om kinderen en volwassenen iets te leren en te motiveren. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje als Essentrics instructrice. 

Pas sinds kort kwam ik erachter hoe ik de al jaren vast zittende verhalen in mijn hoofd kon bevrijden in de vorm van een Blog. Ik geniet van schrijven. Ook op mijn eigen blog Mamapoester lees je een hoop herkenbaarheid, tips, en dagelijkse strubbelingen van het moederschap met een beetje humor en een tikkie overdrevenheid.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.