);

Online ouderparticipatie op school: lezen gaat best goed

Online ouderparticipatie op school: lezen gaat best goed

Een beetje nerveus start ik mijn computer op en zie dat de accu nog maar op 13% staat. Snel pak ik de oplader erbij en mijn boeken. Het is mijn eerste meeting met school via Google Hangouts en ik ben er best nerveus voor. Lezen op school kan niet meer, dus zit ik thuis achter de laptop klaar om 10 leerlingen om de beurt te assisteren met hun beginnende leeswerk. Ik werp nog een snelle blik in mijn spiegelbeeld en trek een onwillige krul nog achter mijn oor. Het zijn ‘slechts’ kinderen en het is geen meeting met collega’s, maar ik wil er wel presentabel uitzien en niet als een moeder die net uit bed is gerold. 

 

Een online meeting of offline is een groot verschil

Het is een flink verschil met pre Corona. Het ene moment ben je nog live aan het vergaderen in een bedompt hok en zit je net niet elkaars aura lek te prikken of je kapot te ergeren aan je collega die aan een zak snoepwortels knaagt -want aan de lijn- en de boel ‘feestelijk’ oranje spettert, of dat je je ergert aan de collega die jouw idee presenteert als de zijne, of de collega die naar sigaretten stinkt die zo het rookhok is uitgelopen dat je amper durft adem te halen in zijn richting. We hebben altijd wel iets te klagen over collega's. Al was het maar die ene collega die echt élke situatie aangrijpt om je af te lebberen en zich lachend verontschuldigt over de kus die altijd half op je mond belandt. 

Nee, dan is een online meeting een uitkomst zeg. Geen nare geurtjes, piepende schoenen, knokkels die worden fijngewreven, geen slobbersessies, maar wel af en toe een pluizige staart in beeld of heerlijk afleidende foto’s op de achtergrond. 

 

Ouderparticipatie: lezen doen we nu online

Nu de school dicht is voor onbevoegden, zijn we hier ook driftig bezig met online meetings. 

Als ouder van 2 kinderen op de school, heb ik mij overigens nooit eerder als onbevoegd gezien, maar Corona geeft je stempels waar je niet op zit te wachten. Als je geen leerling of leerkracht bent, mag je de school niet meer in. Punt. Dus is het online lezen gestart. Superslim van school. Dan gaat er toch nog iets door met onbevoegde ouderhulpjes. 

Samen met P. ga ik lezen. Jeetje, wat leest ze goed zeg, ik hoef amper iets te doen. Ik noteer de voortgang en laat P. de volgende leerling halen. Het wordt me al snel duidelijk dat de niveaus van de kinderen gigantisch uiteenlopen. Het is ontzettend intensief en na 10 leerlingen ben ik gesloopt. Gelukkig ben ik al thuis. Ik klap mijn laptop dicht en neem een slok van mijn thee.

Volgende week weer. Ik heb er nu al zin in!

 

Meer blogs van Melek:

Column: Dikkerdje Dap zat op de crosstrainer

Column: Dikkerdje Dap zat op de…

‘Oooooh, sport jij écht elke dag? Wat doe je dan precies?’ wordt me verbaasd gevraagd, terwijl ik nauwkeurig van top tot teen wordt bekeken.…

Moederdag is niet voor iedereen leuk

Moederdag is niet voor iedereen…

De fijne Moederdag wensen stromen voorzichtig binnen. Er volgen wat bliepjes en ik lees mijn berichten. De meeste berichten zijn doorgestuurd,…

Eindelijk! We hebben Corona!

Eindelijk! We hebben Corona!

De tafel ligt bezaaid met zelftesten en ontbijtspul. Was deze test nou van jou? Niets aanraken, alleen mama doet de testen! Mag die deur dicht,…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.