);

Wat heb je nodig voor de Middelbare school?

Wat heb je nodig voor de Middelbare school?

En dan vliegt je kind uit: naar de Middelbare school. De musical is opgevoerd, het afscheid is gevierd en het wachten is nu op die spannende eerste schooldag. Geen basisschool-kind meer maar een puber die naar het voortgezet onderwijs gaat. Mijn puber die naar het voortgezet onderwijs gaat. Een nieuwe mijlpaal, weer een groter stuk loslaten en hopen dat er iets is blijven hangen van mijn opvoedkundige probeersels in de eerste 12 jaar.

Ik vind het wel een dingetje hoor. Mijn dochter moet na de zomer een uur met de bus reizen om naar de school van haar keuze te komen. Andere kinderen, die dichterbij school wonen, gaan waarschijnlijk met de fiets. Mogelijk in een groepje gezellig met elkaar.

Voor een ieder die ook haar of zijn kind naar de Middelbare ziet gaan na de zomer heb ik dit blog geschreven. Vol met tips… en ergernissen wink

 

Het boekenpakket

De ene ouder moet zelf een nieuw boekenpakket aanschaffen en de ander, zoals wij, mochten de bestelling bij Van Dijk plaatsen en werd de rekening door school betaald. Ik kan me niet herinneren dat mijn boeken er vroeger zo slecht uit zagen! Het zijn duidelijk hergebruikte boeken, maar niet van 1 jaar maar wel van 5 jaren. Ze hangen met plakband van ellende aan elkaar. Schijnt normaal te zijn. En weet je wat helemaal schandalig is? De verzekering van 19,95 die Van Dijk aanbiedt voor waterschade en diefstal is dus voor boeken die al 5x afgeschreven zijn. Op mijn vraag: “welk bedrag per boek wordt er dan in rekening gebracht wanneer er over dit wanstaltige boek een sapje gaat”, werd geantwoord “de nieuwprijs”. Dat is toch van de gekke!

Dat doet helaas een monopolypositie blijkbaar.

Mijn advies: laat die verzekering maar zitten, fotografeer alle boeken bij binnenkomst als ze niet nieuw zijn. In het bronbestand van je foto staat altijd een datum. Mocht men een jaar later bij het inleveren gaan mekkeren, dan heb je een poot om op te staan.

Oh nog een advies: bestel je pakket niet vlak voor je vakantie. Het onze lag 2 weken bij de buurvrouw waardoor je geen recht meer hebt op annulering van de verzekering of reclamatie what so ever.

 

Kaftpaper en goede boekentas

Die belabberde boeken moeten natuurlijk van een kaft voorzien worden, want owee als ze nog slechter zouden worden. Tegenwoordig heeft de Hema de back to school positie van V&D overgenomen en kan je daar superleuke spullen krijgen. Zo hebben wij linnen boekenkaften gekocht die je makkelijk om je boek heen vouwt. Let op, dat is alleen geschikt voor boeken met een harde kaft en niet voor paperbacks. Voor die boeken moet je gewoon ouderwets knippen, vouwen en plakken.

Kijk hier voor het schoolassortiment van Hema. Echt superleuk!

Een goede schooltas is echt noodzakelijk. Niet alleen moeten de boeken heel blijven, maar veel belangrijker er moet een laptop in vervoerd worden. En die wil je echt heel graag heel houden. Dus een stevige rugtas is wel belangrijk.

Wij kochten via Bol.com een heel toffe in de sale. Check hier voor leuke rugtassen met korting.

 

Een chromebook voor de Middelbare

Best een flinke uitgave, een nieuwe laptop. In dit geval een 11,6 inch Lenovo Chromebook 2 in 1 met touchscreen. Onze school heeft daarvoor een contract met een partij waar je de laptop zowel kan kopen als kan huren met een garantie voor 2, 3 of 4 jaar. De garantie houdt in dat ze direct zorgen voor een vervangende laptop wanneer de huidige kapot gaat én deze wordt in de tussentijd gerepareerd. Natuurlijk betaal je voor die service, maar na enig Googelen vond ik de prijs die werd gerekend voor de Lenovo chromebook alleszins meevallen.

Wij hebben uiteindelijk voor koop met 4 jaar garantie gekozen. Huren is uiteindelijk altijd duurder. Maar heb je een kleine beurs, dan kan je de chromebook al voor 7,75 per maand huren gedurende de 4 jaar. En dat is eigenlijk heel schappelijk.

 

Benodigdheden voor de Middelbare school

Wij kregen de volgende lijst mee om aan te schaffen:

 • Agenda: kijk hier voor toffe agenda’s
 • Etui met potloden, gum, puntenslijper, blauwe, zwarte, rode en groene pen
 • 2 multomappen A4, 4-rings
 • Markeerstiften (zo’n setje is met ruim 8 euro best duur, bij Hema stukken goedkoper!)
 • Meerdere lijntjes schriften A4 en A5 (ook bij Hema gekocht)
 • A4 schriften met ruitjes 1x1 cm (bij de plaatselijke boekhandel gekocht, maar Hema heeft ze ook)
 • Snelhechters (wederom Hema)
 • USB-stick (Hema heeft heel leuke!)
 • Oortjes of koptelefoon (bij Bol.com besteld, maar Action kan natuurlijk ook)
 • Passer (je hebt hele goedkope, maar met extra punten en slijpertje is wel makkelijk! Check hier)
 • Geo driehoek (ik heb deze onbreekbare gekocht… handig)
 • Rekenmachine (moest speciaal model TI30XB-Multiview zijn, bij Bol.com besteld)
 • Gymtasje: hadden we nog van de lagere school
 • Kaftpapier (Bij Hema!)
 • Boekentas (neem ‘m lekker ruim! Wij kochten deze)

 

Even checken in de zomer

Check halverwege de zomer even de schoenmaat van je kind. Die van mij had opeens een maat groter dan ik verwachtte. Dus er moest op stel en sprong ook nog even nieuwe gymschoenen gekocht worden. Gymschoenen voor binnen mogen geen zwarte zool hebben overigens.

 

Busabonnement of nieuwe fiets?

Onze dochter moet een uur met de bus reizen om bij de Middelbare school van haar keuze te komen. De meeste kinderen zullen echter met de fiets naar hun nieuwe school gaan. Zorg op tijd voor een busabonnement en voor een fiets die aan alle veiligheidseisen voldoet. Een regenpak is in het laatste geval ook geen overbodige luxe… hoewel ik gehoord heb dat de kids tegenwoordig liever zeiknat op school komen dan zich steken in een regenpak. Dat is natuurlijk niet cool genoeg… wink

 

Nog even dus en het is zover en breekt een nieuwe fase aan in haar leven. Ik wens mijn dochter, maar ook jouw kinderen die naar de Middelbare gaan heel veel succes en plezier!

 

Meer blogs van Esmée:

Elektrisch rijden? Hier moet je rekening mee houden!

Elektrisch rijden? Hier moet je…

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. De elektrische auto’s worden ook steeds beter. Dat mag ook wel, want ik vond het persoonlijk nog…

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 1

 1. Judith Rotmans

  aug 17, 2020 at 07:06

  Handig zo'n blog!This thread has been closed from taking new comments.