);

Night terror of nachtmerrie?

Night terror of nachtmerrie?

Is een night terror of nachtangst niet gewoon een andere naam voor een nachtmerrie? Dat is wat ik dacht, maar niets is minder waar. Hieronder ga ik het verschil uitleggen tussen deze twee en ik geef weer een aantal direct bruikbare tips. Lees je mee?

Halloween is nog maar net voorbij en de sint is alweer in aantocht. Heel spannende tijden, zeker voor de allerkleinsten. Mijn peuter is net 3 en zijn zus van 4 vindt Halloween sinds dit jaar machtig interessant! Hierdoor wordt de kleinste er automatisch ook mee geconfronteerd. Voorheen hingen we simpelweg de Halloween straat poster niet voor het raam, maar deze mocht dit jaar, samen met de bijbehorende slingers en raamstickers, zeker niet ontbreken. In volledig heksenkostuum wachtte zij de kids uit de straat op om ze een snoepje te geven nadat zij zelf onder leiding van haar stoere papa met masker in de straat langs was geweest om zoveel mogelijk snoepgoed te verzamelen.

Dit geldt ook voor TV kijken. De oudste gaat nu toch naar wat “stoerdere” programma’s kijken die dan nog net even te spannend voor de kleinste blijken.

 

Wat een nachtmerrie voor mij als moeder zeg!

En ja, daar gebeurde het zo’n 2 weken geleden. Zijn eerste nachtangst, gelukkig had ik dit hoofdstuk al behandeld tijdens mijn droomritme coach opleiding en wist ik wat het was en dat ik hem vooral niet wakker moest maken. Maar wat was dit een nachtmerrie voor mij als moeder zeg! Vreselijk om je kind zo ontroostbaar te zien huilen en schreeuwen en niets te kunnen doen. Gelukkig is het bij ons tot nu toe bij 2 keer gebleven. Maar wat kan je nu doen als dit vaker achter elkaar gebeurt?

 

De ontwikkeling van verbeelding en fantasie, de magische fase

Bij peutertjes begint de ontwikkeling van verbeelding en fantasie, de magische fase. Dit veroorzaakt een toename in nachtmerries en in sommige gevallen zelfs nachtangsten. Twee van de vijf kleintjes, meestal jongens, vanaf een jaar of 3, krijgt hiermee te kampen. Vanaf 5 jaar zijn de meesten er wel vanaf.

Het grootste verschil tussen een night terror en een nachtmerrie is dat de night terror altijd voor middennacht plaatsvindt, terwijl een nachtmerrie juist aan het einde van de nacht, begin van de ochtend, plaatsvindt.

Op peuterleeftijd duurt een slaapcyclus 60 minuten (ten opzichte van 45 minuten bij baby en 90 minuten bij een kleuter) en bestaat uit 5 fasen:

Fase 1 en 2, is het slaperig worden en de lichte slaap. Daarna komt de diepe slaap in fase 3 en 4. Fase 5, de laatste een derde van de nacht, is de remslaap. En juist gedurende de remslaap vinden de meeste dromen en dus ook nachtmerries plaats. Omdat dit aan het einde van de nacht is, onthouden we deze vaak ook beter. De “night terror”, vindt juist plaats tijdens de diepe slaap, waarin een kindje zo diep vertrokken is en zo ver weg is, dat er slecht contact kan worden gekregen.

 

Van een night terror kan het kindje zich niets meer herinneren

En dat is direct het derde verschil: van een night terror kan het kindje zich niets meer herinneren, gelukkig! Het is vooral voor de ouders heel erg vervelend om mee te maken. Het lijkt namelijk of het kindje wakker wordt, maar dat is meestal niet zo en begint enorm te gillen, is buiten zichzelf en ontroostbaar.

Heel belangrijk is om het kindje vooral niet wakker te maken. Blijf erbij om gevaarlijke situaties zoals uit bed vallen te voorkomen. Meestal is zo’n “terror” na maximaal 20 minuutjes weer voorbij en kan het kindje zich er de volgende dag niets meer van herinneren.

Maar, dit kan je toch niet voorkomen zou je denken? Nou, de volgende tip is zeker de moeite waard om te proberen. Zoals ik hierboven al aangaf bestaat de slaapcyclus uit 5 verschillende fases. De “terrors” vinden plaats in fase 3 of 4 wanneer het kindje in de diepe slaap zit. Vandaar dat je ze ook nauwelijks wakker krijgt. De “terror” vindt meestal rond hetzelfde tijdstip in de avond plaats. Stel, dit is rond 22.15 uur. Maak je kindje dan rond 22 uur lichtjes wakker. De slaapcyclus wordt dan onderbroken en start opnieuw. De slaap wordt dus eigenlijk gereset. Grote kans dat je de angst nu voor bent. Helpt dit niet, bezoek dan echt een slaapdokter (somnoloog) of slaapkliniek, zij kunnen je vast en zeker verder helpen.

 

De functie van dromen

De functie van dromen en dus ook nachtmerries is om ons te helpen bepaalde connecties of herinneringen te begrijpen die onder onze dagelijkse gedachten en gebeurtenissen sluimeren.

Je verwerkt het zichtbare en onzichtbare van de dag. Zoals ik al eerder aangaf zitten zeker peutertjes in de magische fase waarbij dus ook angsten horen. Ik wil je als tip geven om deze vooral serieus te nemen. Dit zorgt ervoor dat jouw peutertje zich ook serieus genomen voelt. Dromen en nachtmerries hebben we overigens allemaal, jong en oud. Wel komen deze vaker voor bij kids omdat zij simpelweg veel meer remslaap hebben dan een volwassene. De piek in nachtmerries licht rond de leeftijd van 6 jaar.

 

Anti-Monsterspray met water en lavendelolie

Maar als ik hierin mee ga, wordt het dan juist niet van kwaad tot erger? Nee, praat erover met je peutertje en is er bijvoorbeeld een angst voor monsters, gebruik dan bijvoorbeeld de “monsterspray”. Vul een lege sprayfles van schoonmaakmiddel (eerst goed schoonmaken!), vul deze met water en eventueel etherische lavendelolie en schrijf er “monsterspray” op. Verjaag op deze manier samen alle monsters uit de kamer voor het slapen gaan.

Kijk hier voor lavendelolie

 

Mijn zoontje is bang voor de wolf

Mijn zoontje is momenteel bang voor de wolf, en deze komt best vaak terug, in boekjes, op TV, en sinds een paar dagen begint hij over de wolven bij het naar bed gaan. We hebben nu samen aan zijn twee favoriete knuffelberen gevraagd om hem te beschermen en zodra er een wolf komt, deze uit zijn kamer te verjagen. En zijn grote zus heeft even uitgelegd dat deze alleen in boekjes, op de TV of in de dierentuin voorkomen. Hij heeft geslapen als een roosje…

 

Meer blogs van Rebecca:

Een veilige en fijne kamer voor je peuter en kleuter

Een veilige en fijne kamer voor…

Ons zoontje is net 3 geworden en dan is het wel tijd om langzaamaan over te gaan van baby- naar kinderkamer. Hij heeft een half jaar geleden…

3 leukste kartonboekjes voor peuters en kleuters

3 leukste kartonboekjes voor peuters…

Samen met mijn dochter van 4 en zoon van 3 mocht ik 3 super leuke en kleurrijke kartonboekjes voor peuters en kleuters reviewen. Zelf ben…

Night terror of nachtmerrie?

Night terror of nachtmerrie?

Is een night terror of nachtangst niet gewoon een andere naam voor een nachtmerrie? Dat is wat ik dacht, maar niets is minder waar. Hieronder…

Hi, ik ben Rebecca en samen met mijn man Serge, mijn kids Niene (2015) en Sep (2017) en onze twee honden Pascha en Diva, woon ik in Rotterdam. Omdat wij 2 kindjes hebben, die beiden slapen niet als hobby hebben, heb ik mijn baan op moeten zeggen. Die was niet meer te combineren met onze talloze slapeloze nachten. Maar, waar een deur dicht gaat, gaat er altijd weer een open. En zo ben ik gestart met de opleiding tot droomritme coach en hoop ik vanaf medio 2021 andere ouders en hun ukjes te mogen helpen aan heel veel uurtjes slaap. Naast mijn opleiding probeer ik mijzelf nog minimaal een keer per week af te matten in de sportschool, wandel ik veel met de hondjes en ben ik erg actief op de school van mijn dochter Niene.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.