);

Nieuwe schooljaar stress

Nieuwe schooljaar stress

Je pikt ze er zo uit op het schoolplein, die nieuwe  ouders. Ze staan nog onwennig op het schoolplein met hun kind wat voor het eerst naar school gaat. Een licht paniekerige blik, soms vol trots, soms wat ongemakkelijk om zich heen kijkend. Logisch, het is wennen. Maar ook de ouders met meer schoolkilometers is het na een lange zomervakantie flink omschakelen naar dat schoolgebeuren. Uit het niets komt ineens die laatste vakantieweek en moet iedereen in het gareel. De wekker wordt weer gezet voor het vakantiekamp en langzaam krijgen we een voorproefje hoe het ook al weer was naar school te gaan. 

 

Ochtend stress

We gaan alweer 2 weken naar school en het ritme is wat gemakkelijker dan dag 1, maar de stress blijft. Óók voor die ouders die niet meer nieuw zijn in het schoolwezen. Het lijkt wel alsof er altijd te weinig tijd is in de ochtend om het broodnodige te doen zoals aankleden, ontbijten en tanden te poetsen. De kleine Pluis is helaas ruimschoots voor de wekker wakker, maar K1 en K2 moeten steevast gewekt worden. K2 springt direct uit bed en is klaarwakker, maar K1 heeft veeeeeel meer tijd nodig. Het licht mag absoluut niet aan. Doe je dat toch, dan is ze de rest van de ochtend een donderwolk. Zij begint dan ook in het donker aan een slome start van de dag. En ondanks dat dit al 4 jaar zo gaat, raak ik er extreem van gestresst als ze een kwartier na het wekken nog steeds in pyjama rondhobbelt. 

Hup, hup, hup, we moeten naar school! De stress en het geroep richting kinderen wordt alleen maar groter als ik zelf een korte nacht heb gehad… Zucht. Morgen weer op tijd naar bed. 

 

Tips voor een rustige ochtend

Omdat we allemaal wel wat tips kunnen gebruiken om die ochtenden rustig door te komen en wat minder te jagen, heb ik een paar tips op een rijtje gezet. 

  • Sta wat eerder op! Het klinkt zo simpel, maar ook papa’s en mama’s springen niet altijd gemakkelijk uit bed als het alarm afgaat. Ik in elk geval niet. Maar als jij al aangekleed bent en je eigen ding hebt gedaan, is er meer tijd voor je kind. Meer tijd is minder haast. 
  • Start je dag positief! Weer zo’n inkoppertje, maar als je zelf wat eerder bent opgestaan, dan kun je je kind(eren) rustig wekken. Even lekker kroelen, een mopje uitwisselen (zie de blog over moppen!), even kletsen over wat je hebt gedroomd of hoe je hebt geslapen geeft je kind exclusieve aandacht. Daar zijn we allemaal dol op. Die positiviteit zorgt er weer voor dat je kind zonder weerstand (of in elk geval minder!) aan de dag begint. Een soepel begin van de dag is het halve werk. Je kind is zo veel meer gemotiveerd en dat vinden we allemaal alleen maar fijn.  Hèhè, even geen tegenwerpingen. 
  • Help je kind! De meeste kinderen vinden overgangen lastig en laat de ochtend nou vol met overgangen zitten. Uit bed komen, je aankleden, gezicht wassen, ontbijten en ga zo maar door. We willen misschien wel dat ze dit zelf kunnen als ze het dag in dag uit al doen… maar de praktijk is helaas anders. Dus help je kind een beetje om de vaart erin te houden. Je kind blij is jij blij. 
  • Zorg voor gemak en voorspelbaarheid! Houd je routine simpel. Je kunt de tafel in de avond al dekken, de pauzehap en lunch kun je ook de avond van te voren maken. Kleding leg je ook al ‘s avond in overleg met je kind! klaar. Zo is er in de ochtend weinig discussie over wat je kind moet aantrekken. In the pocket. En hup door. 
  • Tot slot: heb het leuk! Het scheelt zo veel als jij als ouder niet loopt te donderjagen door het huis. Wek de kinderen met een rare stem, geef iemand de kieteldood, doe een kort spelletje of zing een liedje op de fiets. Het vergt wat van je eigen creativiteit en vooral ook energie, maar heus. Een blij gezicht is zo veel fijner dan al die brompotten. Positiviteit werkt aanstekelijk en dat is wat je wilt. 

Probeer het maar eens, je gaat vanzelf meelachen. Begin de dag met een liedje. Begin de dag met een lach. Want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag! Jaaaaa, die lacht de hele dag! Deze werkt hier gegarandeerd. Een aanrader om de kinderen mee wakker te zingen, dus Google nog even.

 

Op tijd naar bed geldt niet alleen voor kleine kinderen 

Zorg dat je zelf ook goed uitgerust bent en ga ook weer eens bijtijds naar bed. En mocht het ondanks alles tóch tegen zitten, kon je niet opstaan, zit je luidkeels te roepen dat iedereen NU moet ontbijten en is de zen ver te zoeken in Huize Stress, besef je dan geen enkele tip  zaligmakend is. Het gaat bij iedereen wel eens mis. Morgen gewoon weer opnieuw proberen. 

 

Meer blogs van Melek:

 

Afscheid van de kleuterklas

Afscheid van de kleuterklas

Die laatste paar weken voor de zomervakantie zijn net wat vermoeiender dan de rest van het schooljaar. Er moet natuurlijk nog van alles gedaan…

Vreemde ogen dwingen

Vreemde ogen dwingen

We zijn met het gezin op pad en voor me gaat er ineens een kind liggen op de grond. Zo uit het niets, met een stampend voetje en een harde…

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer verjaardagen je te vieren hebt. Het is geen hogere wiskunde, deze som snappen we allemaal. Elk kind is…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.