);

Een nieuwe oppas? Dat is even wennen.

Een nieuwe oppas? Dat is even wennen.

Een nieuwe oppas. Dat is niet alleen spannend voor kinderen, maar ook voor ouders. De kids weten niet wat ze kunnen verwachten. Zal de nieuwe oppas aardig zijn? Mogen ze langer opblijven? En krijgen ze wel hun verdiende koekje? De ouders hebben andere zorgen. Zal alles goed gaan? Klikt het wel genoeg tussen de nieuwe oppas en mijn kinderen? Hoe zorg je nou ervoor dat je met een gerust hart de deur achter je dicht kunt trekken en je kind een goede tijd heeft met de oppas? In dit blog geven we je tips hoe je je gezin laat wennen aan een nieuwe babysitter.

 

Een oppas geeft je tijd voor jezelf en elkaar

Het is niet makkelijk om de zorg van je kind uit handen te geven. Je houdt natuurlijk zielsveel van je kleintje en bent het liefst bij hem in de buurt. Toch is het belangrijk om zo nu en dan tijd voor jezelf te nemen. Het is niet alleen fijn, maar je hebt het soms ook gewoon hard nodig!

Ook voor je kind is het goed om af en toe verzorgd te worden door anderen. Begin hier vroeg mee. Zo leert hij dat je niet altijd in de buurt bent en zal hij op latere leeftijd minder last hebben van verlatingsangst. Want je kind weet dan, dat je toch wel weer thuis komt.

 

Je kind voorbereiden op de oppas

Geef je kind de tijd om te wennen aan het idee van een oppas. Maak het niet te groot; kinderen kunnen daar nerveus van worden. Laat je kinderen aanwezig zijn bij het kennismakingsgesprek en vraag of de oppas 1 à 2 dagen van tevoren langs wilt komen. Dan heeft het gezin de nieuwe oppas al twee keer gezien en zal het gemakkelijker zijn voor zowel jou als je kind. En zo ziet je kleine wurm dat je de oppas kent en vertrouwt en zal hij makkelijker wennen aan de nieuwe situatie.

oppas en kindje

 

Een vrolijk kind

Knorrige kindjes vinden een afscheid maar moeilijk te accepteren. Zorg ervoor dat hij een goede nachtrust heeft gehad, zijn buikje goed gevuld is en dat hij net verschoond is. Zo maak je het voor jezelf en de babysitter een stuk makkelijker.

 

Betrek je kind

Voor alle partijen is zo’n eerste avond spannend. Je kindje zal misschien even in de war zijn. Probeer je hem te betrekken bij het proces en geef hem het gevoel dat hij enigszins controle heeft over de situatie. Vraag of hij samen met de oppas haar favoriete maaltijd wilt koken om haar welkom te heten of om haar een rondleiding te geven door jullie huis. Wakker zijn enthousiasme nog meer aan door samen een welkomstcadeau te maken.

 

De huisregels

Neem voordat je vertrekt samen met je kind en de oppas de huisregels door. Vertel dat dezelfde regels en straffen gelden als papa en mama niet in de buurt zijn. Ook de bedtijd blijft onveranderd. Geef de oppas wel ruimte om er een leuke avond van te maken. Uiteindelijk wil je dat je kleine spruit uitkijkt naar haar komst en er niet tegenop ziet. Een extra koekje of stiekem een kwartiertje langer opblijven maakt zo’n avond al spannend en leuk.

 

Is zijn knuffelbeer aanwezig?

Papa en mama zijn niet thuis en de nieuwe oppas weet niet waar zijn favoriete knuffel is. Dit leidt tot een ontroostbaar kind. Vervelend voor de oppas, want die weet niet waar ze het zoeken moet, maar ook vervelend voor jou. Gelukkig kan deze tragische gebeurtenis gemakkelijk preventief verholpen worden: zorg ervoor dat alle doekjes, dekentjes, beertjes en speentjes in hun startblokken staan om troost te bieden in geval van nood. Of nog beter, zorg dat je kind, wanneer je zelf nog thuis bent, zelf vertelt welke knuffels en rituelen hij heeft. Zo kun je als ouder bijsturen als hij iets mist, en geef je hem de controle over de belangrijke spullen.

 

Het afscheid

Ieder kind reageert anders op een afscheid. De één kijkt niet eens op en de ander barst uit in krokodillentranen. Er bestaat dan ook geen magisch stappenplan om dit makkelijk te maken. Je kunt het als ouder wel positief beïnvloeden. Je kindje neemt namelijk al snel positieve danwel negatieve emoties van je over.

Laat zien dat je vertrouwen hebt in de oppas en dat een afscheid niet zwaar hoeft te zijn. Zeg dat je gaat, geef je kind een dikke kus en vertel dat je zo weer thuis bent. Maak het afscheid niet te lang en stap kordaat de deur uit.

Lees ook: wie past op als mijn kindje ziek is?

 

Dit gastblog is via een samenwerking tot stand gekomen en geschreven door Oppassite Sitly. Sitly brengt ouders, oppassers en/of gastouders uit de buurt met elkaar in contact zodat zij samen de kinderopvang kunnen organiseren. Ook kunnen ouders met elkaar in contact treden, zodat bijvoorbeeld de kinderen af en toe met elkaar kunnen spelen of indien mogelijk ouders met elkaar de kinderopvang kunnen regelen.

Foto's: Shutterstock

4 originele thema’s voor de babykamer

4 originele thema’s voor de babykamer

Het inrichten van een babykamer is een van de meest leuke voorbereidingen tijdens de zwangerschap. Elk jaar brengen…

Verbouwen met kinderen? Ja, dat kan!

Verbouwen met kinderen? Ja, dat…

Verbouwen is al een uitdaging op zich, maar als er kleine kinderen in huis rondlopen, kan het helemaal spannend worden. Toch is het perfect…

Gezond snoepen, alternatieven zonder of met weinig suiker

Gezond snoepen, alternatieven zonder…

In een tijd waarin we steeds bewuster omgaan met onze gezondheid en die van onze kinderen, is de vraag naar

Reacties 1

  1. Judith

    mrt 08, 2017 at 03:58

    Goh da's handig, zo'n bureau. We hebben nu een goede oppas maar goed om te weten!!



This thread has been closed from taking new comments.