);

Na de vakantie: terug in het ritme

Na de vakantie: terug in het ritme

De schoolvakantie loopt op het eind. Ik hoor op de radio reclame van een bekend warenhuis waarin wordt aangegeven dat dat fijn is. Vooral voor de ouders. Het zet me aan het denken. Want wat vind ik daarvan? Ik zou met gemak nog een aantal weken aan vrije tijd kunnen doorbrengen met de meiden.  Die twee zijn elkaars beste vriendinnen. Altijd wat te spelen samen. Altijd gezellig als we een uitstapje maken. Nee, voor mij hoeft school nog niet zo nodig te beginnen. Het is prima zo!

Feit is wel dat ik zelf aan het werk moet. Als ZZP-er trakteer ik mezelf altijd op een ruime zomervakantie. Maar uiteindelijk moet er weer brood op de plank. En ik kan mijn klanten niet langer laten wachten. Dat wil ik ook niet. Ik mis de vele leuke contacten en ik verlang er ook wel weer naar om geestelijk wat meer uitgedaagd te worden. Het in de lucht houden van zoveel ballen lijkt voor de vakantie zo’n opgave. En voelt aan het einde van de vakantie wel weer als een prettige uitdaging. Kom maar op. Ik ben er klaar voor. Alhoewel…. Ik ben eigenlijk best moe. Want ik slaap slecht. Omdat ik niet moe genoeg ben kennelijk. Is dat een paradox of zie ik wat over het hoofd?

 

Gebrek aan ritme tijdens de vakantie

Is het misschien een gebrek aan ritme? Een moeder zei voor de vakantie tegen mij: “Ik hou zo van het ritme, als alles zo mooi geplooid gaat”. Op dat moment dacht ik… kom maar op juist met al die blanco dagen. Die vrij in te vullen momenten in tijd. Maar zo langzamerhand begin ik me af te vragen of het dat niet is wat me moe en tegelijkertijd slapeloos maakt. Mis ik de cadans? 

Op slaapwijzer.net vond ik het antwoord. Daar worden drie tips gegeven voor het herstellen van je biologische klok. Namelijk structuur. In dit geval verklaar ik dat structuur een ander woord is voor ritme. Of in ieder geval: het geeft aan wat mijn probleem lijkt te zijn. In de vakantie mis ik structuur.

De eerste tip op deze website is dat je geen slaap moet inhalen. Nou dat doe ik niet hoor. Ik ga niet liggen midden op de dag. Zelfs niet een dutje in de zon enkele weken geleden, toen we ons niet voor konden stellen dat het ooit nog zou regenen. Toen mijn woonplaats het warmste plekje van Europa was.  

De tweede tip is wel een aandachtspuntje hier. Namelijk  “sta iedere dag op dezelfde tijd op”. Langer blijven liggen maakt dat je in de volgende nacht moeilijker kunt inslapen.  Als je meer dan een half uur tot een uur afwijkt van je normale tijd dan krijg je een verstoorde biologische klok.  Dat half uur haal ik zeker en dat uur op de meeste dagen ook wel als ik heel eerlijk ben. Heerlijk nog even omdraaien nu niets hoeft.

De derde tip zegt iets soortgelijks.  Namelijk “ga iedere avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed”. Behalve als je echt niet moe bent. Ook dat gaat natuurlijk faliekant mis in de zomermaanden. Want met de snikhete avonden en nachten die we gehad hebben was daar geen beginnen aan.

Op twee van de drie tips scoor ik dus zwaar onvoldoende!

Gek genoeg roep ik de laatste week van de vakantie dagelijks tegen de kinderen: “jullie moeten weer op tijd naar bed. Je moet in je ritme komen”. Nog al hypocriet aangezien ik mijn eigen ritme compleet negeer. Terwijl ik dit typ heb ik nog drie dagen om dat ritme te herstellen. Dat is niet veel.  Het is dus onvermijdelijk. Mijn wekker moet morgen op 7 uur. En zaterdag weer. Zondag uiteraard ook. Als ik dat niet doe kom ik als een uitgewrongen vaatdoek op het schoolplein en bij mijn eerste klant aan maandag.

Dus eh….. reclamemakers van dat bekende warenhuis: jullie hebben gelijk! Voor deze ouder is het heel fijn dat de school weer begint. Kan ik eindelijk bijtanken. Maar dan anders!

De afbeelding back to school is van Nas Creatives by Shutterstock

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.