Moeten kinderen veel of krijgen ze veel kansen?

Moeten kinderen veel of krijgen ze veel kansen?

Gymen op maandag, toneelles op dinsdag, therapeut en ballet op woensdag, Mad Science op donderdag en op zaterdag karate. En dan moet er tussendoor nog geoefend worden met lezen, rekenen en topografie. Wanneer heeft een kind eigenlijk nog tijd om “gewoon” onderuitgezakt tv te kijken, een spelletje te spelen op de tablet of een keer met een vriendje of vriendinnetje af te spreken? En mama moet dit dan ook nog allemaal bijhouden in haar familieplanner wink anders ga ik dingen echt vergeten.

Als ik dochterlief haar gang laat gaan, dan kunnen we ook voetballen en tennissen en sinds kort banjo-les aan het rijtje toevoegen, maar daar heb ik een stokje voor gestoken. 3 sporten en 2 buitenschoolse activiteiten vind ik meer dan genoeg voor een 8 jarige. Toen ik die leeftijd had, zat ik op ballet, op judo en een blauwe maandag op gitaarles en dat was al heel wat voor die tijd.

De vraag die ik me wel eens stel is: “moeten kinderen tegenwoordig nu heel veel of krijgen ze gewoon veel kansen”?

 

Buitenschoolse activiteiten

Qua buitenschoolse activiteiten hebben we een enorm aanbod. Van schilderlessen tot het maken van sieraden en van Mad Science (wetenschapslessen) tot zangles. Het wordt allemaal georganiseerd bij ons in het dorp en beschikbaar gemaakt voor alle schoolgaande kinderen. Uiteraard kost het allemaal geld. Als je alles bij elkaar optelt qua sport en spel na school dan zijn wij ongeveer 100 euro per maand kwijt. Een bedrag dat niet voor iedereen weggelegd is. Dus aan de ene kant wil ik dat mijn kind deze ervaringen opdoet, zolang we haar dat financieel kunnen geven. Aan de andere kant is het ook best veel om naast school te ondernemen en moet het niet de spuigaten uitlopen.

 

Veel moeten of veel kansen?

Het is dus niet zo dat ik dit alles stimuleer, maar ik bied het haar wel aan. Wil je een cursus schilderen volgen, dan doen we dat. Leren zingen, leuk! Zo lang ik er niet op leegloop qua financiën, gun ik haar deze ervaringen. Zo snuffelt ze aan allerlei mogelijke talenten en heb je een talent gevonden, dan kun je dat verder ontwikkelen.

Wel vind ik dat ik af en toe op de rem moet trappen. Al die buitenschoolse activiteiten zijn leuk, maar schoolwerk is wel een MOETEN en eigenlijk niet iets wat we dan nog even snel in het weekend “erbij doen”.

Wat vind jij? Moeten kinderen zoveel mogelijk ervaringen opdoen of mogen we af en toe wel wat op de rem trappen?

 

De foto is van Shutterstock

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 2

  1. Marjo

    jan 18, 2017 at 08:00

    Wauw wat een drukke agenda! Ik vind sport en muziek genoeg, met ook nog zwemles van zuslief vind ik wel genoeg.  2. Anja

    jan 19, 2017 at 04:45

    Wow! Dat is wel veel voor een 8-jarig kind... Bij mijn kinderen is school prioriteit, de rest is bijzaak. Natuurlijk is ze leuk als er veel keuze is, maar een teveel aan activiteiten lijkt me ook niet leuk. Zo leert een kind niet dat vervelen soms ook leuk kan zijn en prikkelend kan werken. Het lijkt alsof kinderen van de vroege morgen tot de late avond vermaakt moeten/willen worden...This thread has been closed from taking new comments.