Moestuinieren met MadameMoes

Moestuinieren met MadameMoes

Mijn jongste telg zegt sinds kort bloem! Hoe leuk is dat?! Ik glim zoals een trotse moeder betaamt. Ok, als ik heel eerlijk ben, hij slikt wel wat letters in, maar hij is druk gebarend naar de vaas op tafel luidruchtig een soort van bloem aan het zeggen. Ik hoor het duidelijk!

Je merkt aan eerste woordjes wat er speelt in een gezin. Mijn oudste had ‘vogel’ in haar eerste woordjes assortiment, vanwege de vele honderden vogels die we aanwezen en therapeutisch aan het benoemen waren. De middelste zei braaf ‘molen’ doordat we vele wandelingen langs de Twiske molen hebben gemaakt en de jongste... de jongste schermt met ‘bloem’, want mama is altijd in de weer met bloemen of met andere groene zaken in de moestuin. 

Moestuinieren is een van mijn passies en daarmee heb ik mijn kinderen ook besmet. Je bent MamadeMoes of niet natuurlijk! 
Het begon afgelopen winter toen ze uit het niets om een eigen moestuinbak vroegen waar ze zaadjes in mochten zaaien. Papa ging aan het timmeren en mama, ook wel bekend als MadameMoes, zorgde voor de zaadjes. Soms teugel ik kinderlijk enthousiasme graag in wegens tijdgebrek of vermoeidheid, maar dit soort praktijken stimuleer ik als een heus moesje van harte. 

Ondanks de winterkou, hebben we een paar pompoenzaadjes gezaaid, want die zijn lekker goed vast te houden voor kriebelige kinderhandjes, maar ook wortel, biet, sla en prei.  ‘Want dan maken we een lekkere salade mama. O, dan moet er ook tomaat bij!’ wordt er enthousiast geroepen. Gniffel, tomaten buiten in de winter zaaien... Dat groeiprocessen eventjes duren, wil er nog niet helemaal in, maar dat komt wel. Ook dat zaaien hartje winter niet handig is, heb ik wijselijk voor me gehouden. 

Mijn eigen verwachtingen waren stiekem op standje 0, want de vrieskou is niet helemaal het juiste moment om te zaaien. Maar het gaat om het leermoment en het samen bezig zijn. De oudste 2 hebben goed meegeholpen. De jongste heeft lekker in de aarde gewroet en was ook blij. MadameMoes aka mama kan dan ook niets anders dan helemaal in haar nopjes zijn. 

We zijn inmiddels een paar maanden verder en op de tomaten na, heeft Moeder Natuur alle zaadjes doen ontkiemen. De worteltjes vinden gretig aftrek, er prijkt een gigantische pompoen in de bak en de prei groeit als kool. 
Het mooie is, als je kind zelf iets heeft gezaaid en het ziet groeien, eten ze er een stuk beter van. Daar waar bietjes voorheen geen favoriet waren, worden nu met smaak verorberd. Want ja, uit die eigen bak getrokken. 

Ook enthousiast? Ook zonder tuin kun je tuinieren in potten in de vensterbank. Een paar doperwtjes, paprikaplant of een kleine cherrytomaat groeien er prima. Nog kleiner beginner kan natuurlijk ook. Zaai eens wat tuinkers op een bedje van (vochtige!) watten. Binnen een paar dagen ontkiemt het al en kun je het afknippen. Lekker door je aardappelsalade of een boterham met kaas. Tuinkers zaaien deden we ook al in de kleuterklas. Het is een van mijn eerste herinneringen aan deze periode. Tuinkers zaaien in een jampotje en een week later in de klas eten op een beschuitje. Mmmm, wedden dat jouw kleine er ook plezier aan beleeft! 

» Lees ook: zelf groente kweken met kinderen

» Lees ook: een tuin voor en door kinderen
 

Meer blogs van Melek:

Mijn baarmoeder functioneert niet zoals het hoort

Mijn baarmoeder functioneert niet…

Steeds wanneer ik mijn ogen dichtdoe, zie ik glanzend witte weerhaken voor mijn ogen. Ik kan er niet van slapen met dat venijnig monstertje…

Als je moet plassen moet je papa roepen

Als je moet plassen moet je papa…

“Als je moet plassen, moet je écht papa roepen”, druk ik mijn jongste op het hart wanneer ik hem in bed leg. De ‘mahmaaa, ik moet plassen’…

Ow ow Corona: het is vakantie!

Ow ow Corona: het is vakantie!

4 maanden geleden begon de intelligente lockdown op 16 maart en deze blog is…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.