);

Miranda, de vrouw achter kledingmerk Chaos and Order

Miranda, de vrouw achter kledingmerk Chaos and Order

In de rubriek De vrouw achter…. laten we vrouwen uit de mode-industrie aan het woord die ooit een grote stap in hun leven hebben genomen om een onderneming te starten en het roer om te gooien. Waarom hebben ze die stap genomen? Wat waren hun drijfveren en zouden ze het nu net zo doen?

Dit keer hebben we 10 vragen gesteld aan Miranda Smid, oprichter en ontwerper van het kindermodemerk Chaos and Order, waar dochter en ik al jaren fan van zijn. Er was zelfs een tijd dat Marisa alleen maar Chaos and Order in de kast had hangen, omdat dit merk zo mooi aansloot aan haar slanke lijf. Dat het merk in de jaren een grote schare fans heeft opgebouwd, is niet zo vreemd. Leuk dat we nu de vrouw achter dit mooie Nederlandse kledingmerk mochten spreken. Lees mee!

 

Wil je ons iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Miranda Smid. Ik ben 42 jaar en moeder van 2 jongens (10 en 13 jaar). We wonen met z’n 3-en in Ommen, Overijssel.

 

Wat voor werk deed je voordat je Chaos and Order startte?

Ik heb altijd in de kleding gewerkt. Eerst voor een damesmerk en daarna 6 jaar als inkoper bij Twinlife. Hier heb ik veel ervaring opgedaan in allerlei productielanden. Daarna heb ik een half jaar freelance gewerkt als buyer voor een grote Nederlandse organisatie.

 

Wat bracht je ertoe om de stap te maken om een modemerk te beginnen?

Dat is in 2008 geweest, ik had mijn baan al opgezegd en werkte freelance. Ik kom uit een ondernemersgezin, blijkbaar zit het ondernemen in m’n bloed. Ik heb altijd al een duidelijk beeld gehad dat ik ooit een eigen bedrijf zou willen hebben. Dat het in de kleding zou zijn, was ook al van kinds af aan duidelijk. Ik hou van een uitdaging. Dat houdt me scherp en geeft me energie. Daarnaast ben je veelzijdig bezig; op allerlei vlakken van het bedrijf en zit er dus veel afwisseling in. Ik hou ervan om op reis te gaan en dit doe ik tijdens de inspiratiereizen of productiereizen. Dit gecombineerd met kleding maakt het voor mij de perfecte job.

Chaos and Order jongenscollectie

 

Zijn er mensen die je vanaf het begin hebben geholpen of heb je het alleen opgezet?

Ik heb het in eerste instantie het bedrijf en de naam bedacht en daarbij een compagnon gezocht. Zij is in 2014 uitgestapt en sindsdien ben ik volledig eigenaar. Eerst heb ik alles zelf gedaan met uitzondering van het fulfilment gedeelte. Dat is vanaf het begin uitbesteed. 

 

Bedenk je zelf alle collecties of heb je een team dat je daarbij helpt?

De grote lijnen zet ik uit, maar ik heb een team dat me daarbij helpt. Samen kom je tot nog betere ontwerpen! Mijn inspiratie haal ik uit verschillende dingen. Dat kan in een boekenwinkel zijn of bijvoorbeeld kleuren uit de natuur. Uiteraard hou ik ook goed in de gaten wat de markt doet en wat de trends zijn. Hiervoor ga ik ieder seizoen een aantal dagen naar Londen om te zien en te proeven wat daar gebeurt.

Chaos and Order interview

 

Hoe werd je eerste collectie ontvangen?

Meteen heel goed, de reacties waren super en het geheel kwam al snel in een stroomversnelling terecht.

 

In hoeveel winkels is Chaos and Order verkrijgbaar?

Chaos and Order is in Nederland, Duitsland en België verkrijgbaar bij 70 verschillende winkels. Daarnaast hebben we onze eigen webshop. 

 

Waar kunnen we Chaos and Order aan herkennen? Is er een bepaald signatuur of kleurgebruik?

Je kunt Chaos and Order herkennen aan de kleuren en de prints. We werken met veel geprinte stoffen. Onze pasvorm en kwaliteit zijn daarnaast goed en zeer constant.

Wat zijn je doelen met Chaos and Order?

We hebben zeker leuke plannen! Ik kan daar nog niet te veel over zeggen maar we gaan wel uitbreiden. Daarnaast bouwen we op dit moment een nieuwe webshop waarvan ik hoop dat deze eind oktober gelanceerd zal worden. 

 

Wat vind jij belangrijk dat wij weten van Chaos and Order?

Chaos and Order staat voor kwaliteit en kleur. We willen een bepaald gevoel overbrengen, wearable happiness! We willen dat kinderen een geluksgevoel krijgen bij het dragen van dat ene item van Chaos and Order. 

Dank je wel Miranda voor dit interview! Kijk eens op de website als je benieuwd bent naar de collectie van Chaos and Order. En het merk volgen kun je op Facebook en Instagram.

» Lees ook: Chaos and Order zomercollectie voor jongens

Het belang van vrije tijd voor moeders

Het belang van vrije tijd voor…

Het moederschap is een van de meest intensieve en veeleisende rollen die je als vrouw kan vervullen. Dat zal je met me eens zijn. Dag in,…

Ontspannen slapen in een landelijke slaapkamer

Ontspannen slapen in een landelijke…

Een goede nachtrust is, naast gezond eten en voldoende bewegen, één van de pijlers waarop een goede gezondheid rust. Lekker slapen verlaagt…

Het belang van ontspanning: tips om tot rust te komen

Het belang van ontspanning: tips…

Het leven van een moeder zit vol uitdagingen en verantwoordelijkheden, van het opvoeden van kinderen tot het runnen van het huishouden en…

Reacties 6

 1. Rory

  okt 17, 2017 at 09:04

  Geweldig wat een leuke collectie! De 'Marit Rose sweat dress' vind ik amazing! Dat zou mijn Milaatje heel goed staan :) Zo zie je maar hoe mooi het leven kan lopen. Als je soms maar een stap durft te wagen. Inspirerend weer. 2. Petra

  dec 24, 2018 at 09:48

  Erg jammer dat het niet meer voor volwassenen te krijgen is.  1. 4Mama

   dec 29, 2018 at 04:21

   Hoe kom je daar nou bij? Je kunt op de webshop van Chaos and Order nog gewoon dameskleding kopen. 3. Petra

  dec 29, 2018 at 06:06

  Het merk bestaat dan misschien nog wel maar de stijl is totaal anders. Nu wordt er kleding gemaakt die je overal kunt kopen, voorheen waren het leuke jerkjes, rokjes etc. in een sportieve vrouwelijke stijl. Wat er nu gemaakt wordt kan ik ook bij Miss Etam, C&A of andere kledinggiganten kopen. Erg jammer en wat mij betreft een gemiste kans.  1. 4Mama

   dec 29, 2018 at 06:25

   Dat is waar. De kleding is heel anders geworden. Ik vind het wel mooi overigens die nieuwe collectie, maar ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten als je fan bent/was van de "oude" stijl.   1. Petra

    dec 29, 2018 at 07:37

    Inderdaad, de oude stijl vond ik veel leuker, uniek ook. Krijg altijd veel complimenten over de jurkjes (heb zowat de hele collectie).This thread has been closed from taking new comments.