);

De mama van baby Luuk

De mama van baby Luuk

Joyce is 28 en werkt als gastouder. Ruim 2 jaar geleden werd zij mama van Luuk. Momenteel is ze weer zwanger van een zoon en is ze uitgerekend in oktober. In haar laatste weken dus. Hopelijk dat de zwangerschapsvergiftiging, die ze in de zwangerschap van Luuk had, nu weg blijft..

 

Je Zoon heet Luuk. Vanwaar de keuze voor deze naam?

We kwamen eigenlijk op een vrij makkelijke manier op deze naam. We maakten allebei een lijstje met namen die we leuk vonden en de naam ‘Luuk’ kwam overeen. Over een meisjesnaam konden we het absoluut niet eens worden. Dus toen bleek dat we in verwachting waren van een zoon wisten we direct dat hij Luuk zou gaan heten. Ik was op dat moment nog maar 15 weken zwanger. 

 

Hoe verliep de bevalling van Luuk?

Ik werd met 37 weken en 1 dag ingeleid vanwege een zwangerschapsvergiftiging die al een aantal weken sluimerde. Toen de vergiftiging doorbrak is er direct actie ondernomen. De bevalling duurde lang. Ruim 24 uur. Waarvan 14 uur sinds de vliezen braken. Ik kreeg direct een drie uur durende weeënstorm en wist niet waar ik het zoeken moest. Gelukkig kreeg ik daarna een ruggenprik, waardoor ik nog een aantal uren redelijk rustig kon doorkomen. Tot ik ineens persdrang kreeg, terwijl ik nog maar 8cm ontsluiting had. Wat bleek? Luuk had zich omgedraaid en werd een zogenaamde ‘sterrenkijker’. Die persweeën moest ik wegpuffen, 2,5 uur lang. En niemand in de verloskamers had verwacht dat ik daarna nog de kracht kon vinden Luuk er via de natuurlijke weg uit te krijgen. Om 8 uur mocht ik persen, een kwartier lang zou ik het mogen proberen, daarna zou ik naar de OK gereden worden voor een keizersnede. Na 8 minuten persen kwam Luuk ter wereld. De verloskundige had haar handschoenen nog geen eens aan, die zat duidelijk met haar hoofd al in de OK haha.  

 

En dan ben je moeder, voelde dat ook direct zo?

Nee, ik was zo vreselijk moe. En daarnaast zo vreselijk onzeker. In eerste instantie overheerste vooral de blijheid dat die vreselijke zwangerschap achter de rug was. Het moedergevoel moest echt groeien, maar ik geloof dat dat na een week of 2 wel echt kwam. Naar mijn idee groeit dat moedergevoel nog steeds, ook al is hij inmiddels al ruim 2 jaar.    

 

Was Luuk een makkelijke baby?

Best wel, ik denk dat we het echt met hem getroffen hebben. Hij had zeker zijn buien en de zogenaamde sprongetjes. Maar hij kon heerlijk slapen, als ik maar dichtbij hem was. Dus bracht ik veel tijd met hem door op bed, maar heb ik hem ook heel veel in de draagdoek gedragen. Hij sliep al vrij snel de nachten door en als hij toch wakker werd, sliep hij direct na een voeding weer in.  

 

Wanneer sliep hij voor het eerst door?

De hele nacht doorslapen deed hij rond de 4 maanden. Maar de maanden daarvoor sliep hij ook gelijk weer in na een voeding, dus zo erg waren die gebroken nachten niet. Hij werd wakker, huilde even van de honger, ik gaf hem een schone luier, een voeding en na een half uur vielen we weer voor een aantal uurtjes in slaap.

Ik heb daar geen tips voor, ik denk dat we het gewoon getroffen hebben 

 

Gaf je borstvoeding of flesvoeding? En vanwaar die keuze?

In eerste instantie gaf ik borstvoeding, omdat ik van mening ben dat dit de beste voeding is voor een baby. Maar na een hele zware zwangerschap was ik al op zodra de bevalling begon. Tel daarbij op dat we geen goede kraamhulp hadden, want zij maakte me alleen maar onzeker over de borstvoeding. En het hele borstvoedingsgebeuren werd me daardoor al snel teveel. Na 3 weken klungelen en heel veel verdriet besloot ik ermee te stoppen en over te stappen op de fles. Dat was op dat moment denk ik de juiste beslissing. Al voelde het helemaal niet zo. 

 

Hoe heb je het eerste jaar ervaren als nieuwbakken moeder?

Heel erg intens. Je hebt ineens een klein mannetje dat 24/7 afhankelijk van je is. Hoewel het verschonen, voeden, spelen en knuffelen als vanzelf gaat, ben je er wel continue mee bezig. Ik had me van te voren nooit echt kunnen voorstellen hoe dat zou zijn. Want het is zoveel mooier, zwaarder, gezelliger, maar toch ook eenzamer dan ik me van te voren had voorgesteld.    

 

Wanneer ben je weer gaan werken? Of heb je andere keuzes gemaakt?

Toen Luuk 7 maanden oud was besloot ik weer te gaan werken als gastouder. Vanaf dat moment is alles in gang gezet om mezelf te registreren. Uiteindelijk ben ik pas weer echt fulltime aan de slag gegaan toen Luuk 16 maanden oud was, daarvoor had ik af en toe een opvangkindje. 

 

Gaat Isaura nog naar opa/oma, gastouder of kinderdagverblijf? En is de keuze bewust geweest en/of gebaseerd op kosten?

Nee, Luuk ging niet naar de opvang of naar opa en oma, ik was en ben immers thuis. Ook als ik aan het werk ben is Luuk gewoon thuis. Dat is voor mij een pre geweest in de beslissing om weer te gaan werken. Als gastouder is het ook geen probleem dat Luuk thuis is. Wel gaat hij sinds een paar weken naar de peuterspeelzaal om een beetje los te komen van mij (en ik van hem!).  


Zou je nog een 2e kindje willen in de toekomst?

Ja op dit moment ben ik zwanger van baby nummer 2. We krijgen opnieuw een zoon. En ik ben heel erg benieuwd hoe dat ons leven (opnieuw) gaat veranderen. 

 

 

mama Joyce en zoon LuukJoyce, ontzettend bedankt voor je openhartige antwoorden op deze vragen. En natuurlijk dank voor die mooie foto's van Luuk en jou met hem samen. Veel geluk over een paar weken, wanneer je bevallen bent van zoon nummer 2. Wil je Joyce volgen en weten waarover ze schrijft? Kijk dan eens op haar blog en je kunt haar volgen op FacebookTwitter en Instagram.

 

Meer lezen van deze rubriek: De mama van baby…?

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe mama's

De 10 leukste cadeaus voor nieuwe…

Er is een baby geboren, en dat moet gevierd worden! Of het nu gaat om je beste vriendin, je lieve zus of een verre nicht, jij gaat waarschijnlijk…

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.