);

Mama is moe: hoe word ik weer een relaxte moeder?

Mama is moe: hoe word ik weer een relaxte moeder?

Heb je dat ook wel eens? Dat je om een scheet in janken uit kan barsten? Dat je om niks (of bijna niks) begint te schreeuwen tegen je kind? Dat je continue met hoofdpijn rondloopt, op je tenen loopt, dat je de hele tijd “aan” staat en het gevoel hebt dat je aan het einde van je latijn bent? Zo voel ik me nu. Deze mama is moe.

 

Geen vakantie

Dat ik het gevoel heb dat we geen vakantie gehad hebben, helpt niet. Vlak voor de zomervakantie brak manlief z’n sleutelbeen, waardoor we onze vakantie naar Zweden moesten annuleren. Daar had ik me zó op verheugd. Maar je moppert niet, je gaat door, want voor hem is het nog veel vervelender tenslotte. Vanaf dat moment stond ik ‘aan’. Daar waar we voorheen nog wel enige huishoudelijke taken samen deelden, kwamen die nu volledig op mijn schouders. Tel daarbij op dat we een puppy in huis kregen deze zomervakantie en mijn vermoeidheid is wel verklaarbaar.

Groot respect voor mensen die dag in dag uit, jaar in jaar uit mantelzorger zijn. Soms moet je wel, maar het zou in mijn geval zeker ten koste gaan van mijn (geestelijke) gezondheid. Ik heb echt af en toe me-time nodig. Kan gewoon echt niet zonder, want moet ik lange tijd zonder doen, dan word ik geen gezelliger en leuker persoon.

 

Ik ben het zat, er moet iets veranderen

Er moet duidelijk iets veranderen. De spanning moet uit mijn lijf en ik moet ontladen. Maar hoe ga ik dat doen? Allereerst heb ik eens een hartig woordje met de rest van het gezin gesproken. Manlief kan al best weer wat huishoudelijk taken op zich nemen: de vaatwassen in- en uitruimen, de vuilnis buiten zetten en een stofzuiger hanteren moet na 10 weken bankhangen toch echt wel weer lukken. Ook dochterlief mag een stapje harder lopen als het gaat om haar puppy en haar taken in huis. Het is allemaal zo makkelijk als mama altijd voor je klaar staat. Maar deze mama kan pas weer geven als ze er de energie voor heeft.

Maar dat zij ook hun handen uit de mouwen gaan steken, gaat niet voldoende zijn. Ik moet nodig wat meer me-time inlassen.

  • Over een paar weken ga ik een weekend weg met een goede vriendin. Lekker ergens overnachten en duiken we een sauna in. Daar heb ik zo’n zin in! En ik heb besloten dat ik dat ook vaker ga doen. Niet maandelijks, want dat laten de financiën niet toe, maar wel regelmatig.
  • Ik ga 1 dag in de maand een me-dag inlassen. Maakt niet uit wat ik dan ga doen: shoppen, een bos- of strandwandeling maken, met vriendin(nen) afspreken, lekker even ergens lunchen. Als het maar niet met het gezin is. Die zie ik genoeg. wink
  • Ik duik af en toe een avondje in bad. Kaarsjes aan, lekkere badschuim en natuurlijk met mijn e-reader…. totdat het water koud wordt. En daarna in badjas op de bank met een kop thee en een stukje chocolade.
  • Ik heb een weekje weg geboekt voor tijdens de herfstvakantie. Die broodnodige vakantie komt er dus alsnog. De laptop gaat wel mee voor het geval ik opeens inspiratie krijg om wat te schrijven, maar het zou zomaar kunnen dat hij niet aan gaat die week.

 

Het zou fijn zijn als ik na een dikke maand kan zeggen, dat ik weer lekker in mijn vel zit. Ik hou jullie op de hoogte.

Wat doe jij om af en toe te ontladen en weer een gezellige relaxte moeder te worden?

De afbeelding van de vermoeide vrouw is van Sam Wordley by Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

Wat te doen als je kind niet wil eten: 10 tips

Wat te doen als je kind niet wil…

Wanneer je kind niet wil eten, kan dat als ouder erg vervelend zijn. Je wilt namelijk dat je kind gezond eet en voldoende voedingsstoffen…

Een nieuwe slaapkamer voor onze puber

Een nieuwe slaapkamer voor onze…

Onze dochter groeide bijna letterlijk uit haar oude slaapkamertje. Ze is inmiddels 14 en 1.78 dus het werd tijd voor een nieuwe slaapkamer…

Nieuwe laptop nodig voor school? Zo kan je geld besparen!

Nieuwe laptop nodig voor school?…

Als je kind naar de middelbare school gaat, dan heeft het vanaf de eerste schooldag een laptop nodig of een Chromebook. Ze doen daar heel…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.