Loedermoeder: wat doe ik mijn kind aan?

Loedermoeder: wat doe ik mijn kind aan?

In december ontving ik de nominatie voor de titel Loedermoeder van het jaar 2016 en werd uitgenodigd voor het Loedermoederdiner, dat donderdag 19 januari plaatsvond bij Centerparcs De Eemhof in Zeewolde. Zelfs RTL Live ging de bekendmaking en de uitreiking van de Loedermoeder award live uitzenden. Ik was absoluut niet in de veronderstelling dat ik de titel zou winnen en deed dat ook niet. Niet dat ik geen loedermoeder ben, want dat ben ik absoluut, maar het is voor mij meer een way of life en ik sta er niet zo bij stil. Ik heb het dan ook nooit online “opgebiecht”, want zo bijzonder vind ik het niet. Het is gewoon zoals ik ben.

Toen ik 20 jaar geleden stiefmoeder werd, maakte ik er zelf al snel stiefloeder van. Stiefmoeder vond ik een naar woord met associaties naar de gemene stiefmoeders in sprookjes en het woord bonusmoeder bestond nog niet. Dus deed ik er nog een schepje bovenop en maakte er, gezien mijn zelfkennis en zelfspot, stiefloeder van. Nu ik zelf een kind heb, is het niet veranderd, maar werd ik dus een loedermoeder.

Loedermoeder award uitreiking

De winnaar van de Loedermoeder Award werd overigens heel terecht Lisette de Bruijn, die met haar Lieve Syl té leuke persiflages maakt van Sylvie Meis’ foto’s in de media. Ik sta hier helemaal rechts op de foto.

Mensen die me kennen, zullen niet gechoqueerd zijn dat ik genomineerd was. Ik ben verre van perfect, gewoonweg echt een slechte huisvrouw, strijk niet en loop regelmatig make-up loos en haar op half 7 naar het schoolplein. Ik ben geen perfecte moeder. Verre van. Ik zet m’n kind regelmatig voor de tv of achter een tablet omdat ik zelf moet werken of gewoon even me-time nodig heb. Maar ik ben gelukkig wel de perfecte moeder voor mijn dochter Marisa. Wij horen bij elkaar: vier handen op een buik, 2 peas in a pot, Jut en Jul, Peppie en Kokkie. En ook als we dat even niet zijn, want we kunnen ook wel eens ruzie maken,… ze doet het er maar mee. Ik ben de enige moeder die ze heeft wink

 

De term loedermoeder

Even voor de mama's die de term “Loedermoeder” niet begrijpen. Dit is ook precies wat het inhoudt. Verre van perfect zijn en het streven ernaar misschien zelfs losgelaten hebben, zoals ik gedaan heb, maar wel de allerliefste moeder zijn voor jouw kinderen en dus perfect voor hen. Meer is het niet. Dus niet die perfecte foto's op social media met een huis dat zo uit een VT wonen blad kan komen, maar laten zien zoals het écht bij jou thuis is. Een hoop wasgoed, een ontplofte huiskamer na een speeldate en een onopgeruimde keuken na het koken… of dat de vaat er ’s ochtends nog gewoon staat omdat je echt de puf niet had het in de vaatwasser te zetten. Gewoon een label om met humor en zelfspot op jezelf te plakken als je jezelf hierin herkent.

Het deed mij eens nadenken over mijn loedermoedermomenten in de afgelopen jaren.

 

Mijn loedermoedermomenten

  1. Kind naar het kinderdagverblijf en papa en mama naar de sauna. Even lekker relaxen en weer opladen. En dan na de sauna op weg naar het kinderdagverblijf erachter komen dat ze je al 4x gebeld hebben omdat ze 38,5 graden koorts had en opgehaald moest worden… Oeps. Acht ze heeft er lekker geslapen en wij waren weer opgeladen.
  2. Koop je een trampoline en ga je bij je kind in de trampoline zitten, doe je de opening niet dicht. Want? Nou ja, je zit er toch naast? Wat kan er nou gebeuren? Nou, je voelt ‘m al aankomen. Spring, spring en ze vliegt zo door het gat met haar hoofd op het trapje en gelukkig op haar billen terecht komend. Dus complete salto gemaakt en een heel klein schrammetje op haar voorhoofd. Gillen! Toen voelde ik me echt een slechte moeder. Zaten we allebei te brullen op een bankje.
  3. Vergeten dat het studiedag is en er nét op tijd achter komen. Wat voel ik me dan slecht zeg cheeky
  4. Zonder gymtas naar school sturen of zoals pas geleden met maar 1 schoen
  5. Vergeten drinken te kopen en dus dan maar een beker water bij haar appeltje. Gaat ze niet dood van, maar dat vindt ze zo niet lekker. Of helemaal geen fruit meer in huis, dan dus maar een koek mee naar school. Lunchtrommeltjes met allerlei leuks en lekkers, maar vooral gezonds, netjes in keurige vakjes, ontpit en het liefst versierd met gezichtjes??? Not my thing. Ik ben al blij dat ik haar op tijd op school krijg met haar haar in een staart en haar tanden gepoetst en een appel en beker ranja in haar tas.
  6. Op zondagavond achter komen, dat ik compleet vergeten ben de tafel van x te oefenen die morgen op school getoetst gaat worden
  7. Ja hoor, je mag wel een filmpje in bed kijken - gewoon omdat je zelf nog een blog moet schrijven en geen tijd hebt om voor te lezen.
  8. Nee, dit experimentje van vanavond is best lekker. Je eet dus gewoon je bord leeg. Ach nee, het is inderdaad niet te vreten… ik haal wel patat.
  9. Je hebt pijn in je buik? Misschien had je gisteravond dan iets moeten eten?
  10. “Mama, mama, mama”! Nu even niet, ik moet me even concentreren – ik zit namelijk een boek te lezen

Moeder-dochter liefde

Voordat jullie de kinderbescherming gaan bellen… Ik hou zielsveel van mijn dochter. Voor zover ik het kan beoordelen, komt ze geen liefde en aandacht te kort.

Ik ben benieuwd.. Wat is jouw ultieme loedermoeder moment? Of heb je gewoon een leuke anekdote die je met ons wilt delen? Een I feel you wordt ook erg op prijs gesteld wink

 

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.