);

De leukste musea voor kids

De leukste musea voor kids

Een van de dingen die ik heel graag met mijn kinderen doe is musea bezoeken. Nu denk je misschien dat musea heel saai zijn voor kinderen, maar dat is absoluut niet het geval zeker niet de musea uit mijn persoonlijke top 10. Ik ben dan ook heel benieuwd of je deze musea al een keer bezocht hebt of dat je misschien inspiratie opgedaan hebt voor een volgend dagje uit. 

Wil je naar de website van het museum? Klik dan op de titels.

 

Gemeentemuseum DenHaag 

Misschien verwacht je het niet meteen maar het gemeentemuseum is een van mijn absolute favorieten, waar de kinderen zo een paar uur zoet zijn. Bekijk eerst de collecties in het “gewone” museum en daal dan af naar de kelder. Hier bevinden zich de wonderkamers. Een interactieve expositie waar je door middel van opdrachten je eigen museum collectie kunt samenstellen. Genoeg kunst verzameld? Richt dan je eigen wonderkamer in.

Gemeentemuseum Den Haag wonderkamers

 

Museum van de 20ste eeuw Hoorn 

Minder bekend, maar zeker een aanrader is het museum van de 20ste eeuw in Hoorn. Een museum vol spullen van de 20ste eeuw, veel nostalgie dus. Er zijn diverse stijlkamers van onder andere de jaren 80 en 90. En heel veel oud speelgoed dat je zelf zeker zult herkennen en het is erg leuk om aan je kinderen te kunnen laten zien waar je zelf mee gespeeld hebt. Op dit moment is er een tijdelijke tentoonstelling over Starwars die absoluut de moeite waard is. Verder ligt het museum ook nog eens prachtig aan het IJsselmeer, zeker een bezoekje waard!

 

Universiteitsmuseum Utrecht 

In het universiteitsmuseum kun je de historische collectie van de universiteit van Utrecht bekijken. Je ziet er onder andere opgezette dieren, wetenschappelijke instrumenten en rariteiten. Ook is er een jeugdlab waar kinderen zelf proefjes kunnen doen. In de tuin van het museum vind je de oude Hortus een prachtig gebouw met bijzondere planten.

Universiteitsmuseum

 

Openluchtmuseum Arnhem 

In het openluchtmuseum kun je ervaren hoe het vroeger was in Nederland, heel wat oude huizen en fabrieken zijn hier nagebouwd. Je vind er bijvoorbeeld een echte stoom zuivelfabriek, maar ook heel veel verschillende boerderijen een aantal daarvan wordt “bewoond”door museum medewerkers die demonstraties geven van oude ambachten en een beeld geven van hoe het vroeger was. Doordat je overal naar binnen mag en lekker rond mag dwalen is het voor kinderen heerlijk om naar dit museum te gaan.

Openlucht museum Arnhem

 

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum doet een beetje denken aan het openluchtmuseum met als grote verschil dat het zich volledig richt op het leven aan de Zuiderzee. Naast het openlucht museum en het binnenmuseum zijn er ook nog de waterwerken, een grote waterspeeltuin speciaal voor kinderen.

 

Tropenmuseum Amsterdam 

In het Tropenmuseum kun je alles ontdekken over andere culturen en volken. Zo kun je er ontdekken hoe niet westerse  instrumenten klinken en dwalen over een Arabische souk. Naast het gewone museum is er ook nog Tropenmuseum junior waar altijd één onderwerp centraal staat. Momenteel is dat Marokko. Hier leren de kinderen alles over Marokko terwijl je zelf op je gemak het museum kunt bezichtigen (het junior museum is namelijk niet voor ouders) Als de kinderen klaar zijn met hun workshops mogen de ouders ook naar het juniormuseum komen voor een presentatie. Let op! Voor het junior museum moet je wel een kaartje reserveren.

 

Spoorwegmuseum Utrecht 

In dit museum heb ik denk ik de meeste uren door gebracht, mijn jongste zoon is gek van treinen en we wonen dicht bij Utrecht dus we gaan hier regelmatig naar toe. Elke keer verwacht ik dat we niet zo lang zullen blijven maar dan moet ik toch weer opletten dat we de laatste trein naar station Utrecht niet missen. Naast de vaste attracties die altijd leuk blijven is het ook een museum dat altijd in beweging is, daarom zijn er altijd weer nieuwe dingen te ontdekken en verveeld het nooit.

Spoorwegmuseum

 

NEMO Amsterdam 

Waarschijnlijk ken je NEMO in Amsterdam wel toch mag dit museum absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Want als er een plek is waar je kinderen zich een tijd kunnen vermaken dan is het wel hier. Een museum waar je overal aan mag zitten en alles uit mag proberen hoe leuk is dat? Naast alles wat er binnen te zien is, is het dak van het museum ook nog eens heel erg de moeite waard, je hebt hier een prachtig terras en kijkt zo over de hele stad uit.  

 

Muiderslot Muiden

Een echt kasteel mag in de lijst natuurlijk ook niet ontbreken. Verkleed je als ridder of prinses en ontdek hoe men vroeger in een kasteel woonde. Bij mooi weer zijn er ook nog eens prachtige tuinen om te ontdekken.

Muiderslot museum

 

Nationaal militair museum Soesterberg

Als echte jongensmoeder mag deze natuurlijk zeker ook niet ontbreken (ook heel leuk voor meisjes trouwens). Naast alle stoere vliegtuigen en tanks kunnen de kinderen ook een bootcamp volgen (en jij rustig koffie drinken).

 

Tips voor musea met kids

Tip 1: Laat je kind je gids zijn door het museum. Laat hem/haar vertellen wat het leukst/mooist/interessantst is in een ruimte je zult zien dat je zelf weer met hele andere ogen kijkt.

Tip 2: schaf een museum jaarkaart aan. Dit haalt de druk heel erg af van een museum bezoek, is het toch niet zo leuk? Dan “hoef” je niet te blijven omdat je zo'n duur entree kaartje hebt gekocht. Ook zul je veel sneller een museum inlopen als je er toevallig langskomt en zo ontdek je vaak de leukste dingen.

En? Welk museum ga jij bezoeken?

 

De leukste musea voor kids

De leukste musea voor kids

Een van de dingen die ik heel graag met mijn kinderen doe is musea bezoeken. Nu denk je misschien dat musea heel saai zijn voor kinderen,…

Een feestelijke verjaardagstaart zonder stress

Een feestelijke verjaardagstaart…

Een feestelijke verjaardagstaart maken zonder stress… Toen mijn kinderen heel klein waren mochten ze altijd uit het grote boek bij de bakker…

Zelf feestslingers maken

Zelf feestslingers maken

Zoals jullie in mijn vorige blog al konden lezen laat ik graag zien dat een persoonlijke draai aan je kinderfeestje geven helemaal niet moeilijk…

Ik ben Anne, moeder van twee prachtige jongens (2001 & 2007), getrouwd met een superleuke man en ik woon in het midden van het land. Ooit was ik architect nu alweer jaren zelfstandig ondernemer.

De verjaardagsmuts was altijd een belangrijke traditie bij ons thuis, mijn vader maakte altijd de meest prachtige creaties voor mij. Toen ik zelf moeder werd zette ik deze traditie uiteraard voort en in plaats van huizen bouw ik tegenwoordig verjaardagsmutsen voor mijn beroep. Als ontwerper van feestproducten kon een blog over kinderfeestjes natuurlijk niet uitblijven. November 2015 startte ik met goede vriendin Merike Hiep en Hoera – online magazine over kinderfeestjes. Op 4Mama deel ik de allerbeste tips met jullie zodat je ook zelf zonder stress van de verjaardag van je kind kunt genieten.

Reacties 2

 1. Sandra Klok

  apr 05, 2017 at 10:49

  Openluchtmuseum in Arnhem ! Ook erg leuk voor kinderen, mijn zoontje van 6 heeft erg genoten.
  Ook het ritje met de tram vond hij erg leuk. 2. Maaike

  jun 26, 2017 at 08:26

  Het continium in Kerkrade en Aviodrome bij Lelystad zijn ook super voor kinderen.This thread has been closed from taking new comments.