);

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel ineens. Dan maar uitkijken naar de zonnige herfstdagen die ongetwijfeld nog in aantocht zijn. Ideaal om een dagje lekker naar het bos te gaan! 

Wil je eens wat anders? Er zijn zoveel leuke dingen te doen. Ik verzamelde een aantal leuke uitstapjes in Gelderland. Dit is mijn top 8.

 

Top 8 van leuke uitstapjes in Gelderland voor het hele gezin

  1. Julianatoren

Heel origineel is deze tip niet. Maar wie er nog nooit geweest is moet er echt eens naar toe. De eerste keer dat ik de poort doorliep schrok ik me een hoedje. Wat een mierenhoop is het daar. Attracties zijn over en onder elkaar gebouwd en dus staan er op een relatief klein oppervlak heel veel attracties. Toen ik over deze eerste schok heen was merkte ik hoe ontzettend handig dat eigenlijk is. Want het park is gericht op jonge kinderen. Het is ideaal als je niet zo ver hoeft te lopen, niet zo lang hoeft te wachten en als je als gezin af en toe even wilt splitten dan verlies je elkaar niet uit het oog. Wij zijn er inmiddels tientallen keren geweest (gezinsabonnement) en ik vind het bijna jammer dat onze kinderen er te groot voor worden.

In de herfstvakantie is het park prachtig versierd en kent het een Halloween thema en aangepaste shows. Dus ben je er nog nooit geweest. Ga het eens ervaren! Meer info op: www.julianatoren.nl

» Lees hier onze review over Julianatoren

Julianatoren in Apeldoorn

 

  1. Levensgrote dieren van Lego

In de herfstvakantie is het wel extra leuk om de dierentuin Burgers’ Zoo te bezoeken want Lego Bricks is op bezoek. Op een centrale route door het park staan van 5 tot en met 27 oktober 2019 tientallen levensechte Lego Bricks-dierfiguren opgesteld. De dierfiguren zijn bestaan uit tienduizenden legosteentjes en worden door lego-artiesten in Engeland opgebouwd en zo naar Arnhem gebracht. De grootste figuur is een olifant van wel 2,5 meter hoog.

Dus gek op dieren en op lego? Bezoek in de herfstvakantie Burgers’ Zoo.

Meer info? Check: www.burgerszoo.nl

BurgersZoo LEGO hyena

 

  1. Het GeoFort in Herwijnen

Wij hebben dit ‘doe-museum’ in de zomer bezocht met onze museumjaarkaart en we vinden het een aanrader.Vroeger was het een forteiland, tegenwoordig is GeoFort een spannend dagje uit vol activiteiten met thema’s als klimaat, big data en Minecraft. Er is ook een virtuele lift waarmee je op reis kunt naar de kern van de aarde. Het GeoFort kent een speciaal programma in de herfstvakantie. Zo kun je op de woensdagen 16 oktober & 23 oktober spannende proefjes doen in het GeoLab! Daarnaast is er dagelijks tussen 11:00 – 16:00 een klimaatspeurtocht. Hierbij zwerf je over het forteiland op zoek naar een aantal codes. Deze kun je bemachtigen door vragen te beantwoorden. Ook is er dagelijks tussen 11:00 en 16:00 uur een Minecraftspeurtocht. Het virtuele GeoFort staat onder water door een doorgebroken dijk. Kun jij de code vinden die nodig is om de dijk te fixen?

Kijk op www.geofort.nl/agenda/herfstvakantie/ voor het volledige programma.

 

  1. Het Zandsculpturenfestijn

Dit jaar is ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2e geworden bij de verkiezing voor het leukste uitje van Gelderland, georganiseerd door de ANWB. Het festijn is nog geopend tot 2 november dus staat in ieder geval nog op mijn lijstje voor de herfstvakantie. Het thema van 2019 is “Reis om de Wereld”. En dat is te merken. Zo is er bijvoorbeeld een enorme skyline van maar liefst 18 meter, met de meest beroemde gebouwen ter wereld. Daarnaast is er een onderwaterwereld nagebootst, zijn er grappige en herkenbare vakantiesituaties uitgebeeld, zie je meest mooie en een aantal bekende musea. En dat allemaal uitgebeeld in zand! Een gemiddeld bezoek duurt 2 à 2,5 uur en het festijn is grotendeels overdekt. Dus ook bij een regenachtige dag leuk om te doen. Let op, op zondag rusten ze uit!

Je vindt het Zandsculpturenfestival in Garderen. Meer informatie vind je op

zandsculpturen.nl/

 

  1. MuZIEum

Dit uitje staat bovenaan mijn lijstje van things to do: een bezoek aan het MuZIEum in Nijmegen. Hier ervaar je hoe het is om echt blind te zijn? De beleving begint met de 3D-audioshow Blikopener, waar je hoort wat je in muZIEum te wachten staat. Een gids die zelf blind of slechtziend is, neemt je daarna mee in zijn of haar leefwereld. Er zijn twee ‘belevingen’: ‘Een dag uit het leven van….’ Of ‘Op vakantie met….’

In de herfstvakantie heeft de beleving ‘Een dag uit het leven van…’ een speciale herfstsfeer gekregen, zodat jij kan ervaren wat onze gidsen meemaken tijdens het najaar. Want alle prachtige herfstkleuren blijven verborgen, dus zul je andere zintuigen moeten gebruiken voor een herfstgevoel.

Er is ook een buitenbeleving: ‘Expeditie ribbelroute’ waarbij je ervaart hoe het is om met slecht of weinig zicht door het centrum van een drukke stad te wandelen. En hoe gaat dat in de herfst?. Lukt het dan ook nog om de weg te vinden als het pad bezaaid is met natte bladeren? En welke andere obstakels kom je dit seizoen tegen?

Daarnaast biedt het museum een speciale herfstproeverij aan waarbij je verschillende herfstchocolaatjes kunt proeven.

En in ieder seizoen leuk: stuur een ansichtkaart in braille!

De belevingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De buitenbeleving is toegankelijk vanaf 13 jaar. Het is van belang om vooraf te reserveren.

Meer informatie vind je hier: muzieum.nl/actueel/herfstvakantie-2

 

  1. Wie of wat zwemt er in de Waal?

Mijn man is een kind van de Waal. Opgegroeid in de Uiterwaarden kent hij de strijd tegen het hoge water als geen ander. Maar ook geneugten die er af en toe bij hoorden. Zoals een dagje niet naar school omdat het weer te slecht was om te varen. Of een schaatsbaan voor de deur als het water bevroor. Maar ook de zondagse wandeltochten waar je je alleen waande met het water. De Waal fascineert ons dan ook. Hoe leuk is het dan ook dat er nu een tijdelijke interactieve familietentoonstelling is in De Bastei in Nijmegen over het leven in de Waal: 'Waal Onder'.

De uiterwaarden en zijrivieren van de Rijn en Waal zijn een belangrijk leefgebied voor trekvissen. De aanwezigheid van deze vissen geeft aan dat de rivier gezond is.

Met diverse thema's belicht deze tentoonstelling de wonderlijke onderwaterwereld van de Waal. Wat zijn de bedreigingen en kansen voor de vissen (maar liefst 40 soorten inheemse vissen, waarvan 12 trekvissen). Viskundige Karel Kieuw neemt je mee op zijn zoektocht naar de 12 trekvissen. Korte filmpjes van Karel Kieuw leiden je naar de 'finale' van de tentoonstelling, waar je Swim Fish Swim kunt spelen. Bij dit spel moet je ervoor zorgen dat Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm veilig aankomen op hun eindbestemming.

Daarnaast is er een “Waal Experience”. Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar de zee te zwemmen. Welke hindernissen kom je onderweg tegen?

Ook geïnteresseerd in het leven in de rivier ga dan eens een kijkje nemen. Meer informatie vind je hier: www.debastei.nl/nl/exposities/2019/waal-onder

 

  1. Bezoek Arnhem

Niet alleen omdat ik er jaren gewerkt heb, op een kantoor in het stadscentrum, maar ik hou van Arnhem. Arnhem heeft zoveel te bieden: een mooi centrum, veel en gezellige winkels, historie, stadsparken, dierentuin, musea (Het nationaal open lucht museum, een aanrader op zich!).

Dus wil je shoppen combineren met cultuursnuiven, ga eens een dagje naar het centrum van Arnhem! Erg leuk om te doen is het beklimmen van de Eusebiuskerk. Boven heb je, onder andere door de glazen balkons, een prachtig uitzicht op Arnhem. Leuk voor een selfie! Je hoeft overigens niet eindeloos trappen te klimmen om boven te komen want er gaat een glazen lift naar boven. Leuk omdat je daardoor ook de klokken van dichtbij kunt bekijken en je heel bewust ervaart naar welke hoogte je stijgt. Heb je hoogtevrees dan kun je er ook voor kiezen de stad niet van boven maar juist van beneden te bekijken. Want onder Arnhem liggen de kelders. Hier kun je ronddwalen alsof je door een verlaten ondergrondse stad loopt. Je kunt de deze kelders op eigen houtje verkennen of meegaan met een gids. Dat laatste is wel extra leuk omdat je dan ook de verhalen krijgt te horen over en over de middeleeuwse kelders en de huizen erboven. Daarna weer lekker de frisse buitenlucht opzoeken voor een wandeling door Sonsbeekpark met een drankje bij De Boerderij of de Molen (naast het Watermuseum, ook een weer een aanrader op zich!). Maar als je dat te ver vindt lopen dan is heerlijk neerploffen op een terras op de Korenmarkt ook geen straf!

 

  1. Het bakkerijmuseum in Hattem

In het schilderachtige vestingstadje Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland, gevestigd in drie monumentale panden die met elkaar verbonden zijn. Hier leer je alles over de geschiedenis van brood en banket, zoals hoe het dagelijks leven van een bakker er uit zien, toen en nu. Het is een museum waar zowel volwassen als kinderen aan diverse activiteiten kunnen deelnemen. Tijdens de herfstvakantie van 12 oktober t/m 26 oktober draait alles om speculaas!Omdat het bakkerijmuseum wil voorkomen dat deze traditie verloren gaat kinderen zelf speculaaspoppen te bakken met gebruik van een originele koekplank. Ook is er een spannende speurtocht en een voorstelling over brood in het museumtheater. In 2019 gekozen tot het leukste uitje van Gelderland.

Persoonlijk kan ik niet wachten totdat ik mag gaan, omdat er ook een authentiek winkeltje is met lekkers en thuisbakproducten.

Meer informatie: www.bakkerijmuseum.nl/activities/herfstvakantie

Nederlands Bakkerij Museum

 

Ik weet nu al dat de vakantie veel te kort gaat zijn (ik moet helaas ook nog werken) om al deze gave plekken te bezoeken. Hoe is dat bij jullie? Waar wil je zeker naar toe?

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.