);

De 10 leukste spelletjes voor in de tuin

De 10 leukste spelletjes voor in de tuin

Nu wij onze vakantie definitief geannuleerd hebben gaan we op zoek naar een andere invulling. Hoewel we gek zijn op spelletjes hebben we de afgelopen maanden de buik bijna vol van gezelschapsspelletjes. Althans binnen! Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden voor buiten. Bijvoorbeeld in de tuin of op de camping.

Ik deel graag met jullie

 

10 tips voor leuke spelletjes in de tuin:

  1. Boter-kaas-en-eieren

Super leuk om zelf te maken en daarna lekker te spelen. Probeer ergens een boomschijf op de kop te tikken, desnoods bij de action en voorzie deze van een laagje buitenlak. Ga met de kinderen op zoek naar mooie platte stenen en schilder ze in vrolijke kleuren. Afwerken met een laagje lak en spelen maar. Bij ons staat het op de tuintafel en dus altijd klaar voor gebruik! Kijk voor voorbeelden op Pinterest. Zoals de afbeelding hieronder.

 

  1. Kubb / Koningsspel

Al jaren een hit in ons gezin en nu de kinderen groter worden wordt het alleen maar leuker. Je hebt er wel wat ruimte voor nodig dus een grote tuin of een veldje in de buurt. Het wordt ook vaak op campings gespeeld. In twee teams probeer je met stokken de blokken van de andere partij om te gooien. Je kunt het ook met twee personen spelen uiteraard. Als alle blokken om gegooid zijn richt je je stokken op de koning in het midden. Gooi je deze ook om ben je de winnaar. 

Check HIER voor meer info over dit leuke spel

spel voor in de tuin Kubb

 

  1. Mölkky

Dit spel lijkt qua uiterlijk en qua idee op Kubb maar is toch totaal anders. Hier is het spel inmiddels besteld voor Vaderdag want het staat al lang op ons lijstje. Bij Mölkky heb je één werpstok waarmee je probeert de genummerde de kegels om te gooien. De eerste speler die precies 50 punten haalt is de winnaar! De regels zijn eenvoudig te leren, maar er schijnen nog wat ‘haken en ogen’ aan te zitten die het spel extra leuk en uitdagend maken. Er is minder ruimte voor nodig dan voor Kubb dus makkelijker te spelen in de eigen tuin.

Check HIER voor meer info over Mölkky

Molkky buitenspel voor in de tuin of op de camping

  1. Mikado

Maar dan in het groot! Wordt hier ook regelmatig met veel plezier lekker buiten gespeeld. Deze reuze Mikado heeft stokken van 50 cm! Je vindt het spel o.a. hier.

 

  1. Stoepranden

Dit was in mijn jeugd een favoriet spelletje. Mijn kinderen spelen het niet want wij hebben geen stoepranden maar ook in de wijken rondom school zie ik het niet vaak meer. Mocht je in een autoluwe buurt wonen èn stoepranden hebben dan kan ik het van harte aanbevelen. De spelregels lopen uiteen. Spelers staan ieder met een team aan een kant van de weg op de stoep. De kunst is om met de bal de stoeprand van de ander te raken. Je gooit en loopt naar voren om de terugkomende bal te vangen. Dit mag als deze terug vliegt. Als dat lukt mag je van de plek waar je vangt nog eens gooien. Lukt het niet en heeft de tegenstander de bal mag deze je af gooien. Je kunt ook met punten spelen waarbij iedere rake bal een punt is. Bol.com heeft ballen die bij uitstek geschikt zijn voor dit spel.

 

  1. Jeu des boules

Heb je een mooi strak grasveld in de buurt of misschien zelfs wel een echte jeu des boules baan dan blijft deze klassieker natuurlijk ook altijd een fijn tijdverdrijf. Check deze pagina voor alle soorten Jeu des Boules ballen

 

  1. Smash ball

Bij dit spel stuiter je de bal in een net dat in het midden staat. Je kunt dit alleen spelen, in duo’s of in teams. De spelregels zijn dan steeds iets anders. Lekker actief bezig zijn en het kan overal gespeeld worden waar een beetje ruimte is want het spel is makkelijk om ergens mee naar toe te nemen. Je koopt het o.a. hier. Check dit YouTube filmpje om te zien hoe je het speelt.

  1. Oware

Overal te doen en je hebt er in principe niets voor nodig, hoewel het ook als spel te koop is. Het kan echter ook prima gespeeld worden met wat je in huis hebt. Oware is een Ghanees spel dat je met twee personen speelt. De spelregels kunnen variëren. Dit is hoe wij het spelen: Je neemt twaalf bakjes of bekers en zet deze in twee rijen van zes. In ieder bakje leg je 4 noten, erwten, steentjes, knikkers of wat je maar bij de hand hebt.

De eerste speler begint en neemt alle noten uit een willekeurig bakje aan zijn kant. Deze verdeelt hij over de volgende bakjes: in ieder bakje één, tegen de klok in. Vervolgens neemt hij alle noten uit het bakje waar de laatste noot in valt. Zo gaat hij verder. Als de laatste noot in een leeg bakje valt is de tweede speler aan de beurt. Zo ga je door. Eindig je echter in een bakje met drie noten, waarbij de noot die jij er in gooit de vierde is, dan mag je deze noten alle vier wegnemen. Je legt deze apart. Het spel eindigt als er nog 8 noten in het spel zijn. De speler die het laatste bakje van 4 noten compleet maakt krijgt ook de andere 4. Wie de meeste noten heeft wint het spel.

 

  1. Twister

Meestal wordt dit binnen gespeeld op regenachtige dagen maar het is ook heerlijk en leuk om te doen op een grasveld in het zonnetje. Dus neem Twister eens mee naar buiten! Nog geen Twister in huis? Je koopt het o.a. hier.

 

  1. Domino

Dit spel is bij iedereen bekend en blijft leuk voor groot en klein. De buitenvariant maakt het meer dynamisch doordat je op moet staan om je volgende dominosteen te plaatsen. Op zoek naar een extra large versie van Domino? Kijk dan eens hier.

 

Momenteel heeft Bol allerlei leuke buitenspelletjes geselecteerd met een leuke korting. Nu is je moment om wat anti-verveel buitenspeelgoed in te slaan. Check hiervoor deze link.

Welk buitenspel of buitenspeelgoed is jullie favoriet? Staat die hier al tussen of heb je nog meer tips? Ik hoor ze graag!

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.