);

Leuke kinderfeestjes voor jongens van 4 tot tiener

Leuke kinderfeestjes voor jongens van 4 tot tiener

Inmiddels is onze zoon 8, maar toen het fenomeen kinderfeestjes zijn intrede deed (met 5 jaar bij ons) werd ik daar direct gelukkig van. Ik vind het heerlijk om mee te gaan in de kinderfantasie en alles bij het gekozen thema te verzinnen en verzamelen. Niet voor niks ontstond uiteindelijk ook door mijn kinderen het idee om ook professioneel iets met kinderfeestjes te gaan doen, en bracht ik dit jaar mijn originele kinderfeest-pakketten uit. 

Kinderen houden heel erg van tradities en rituelen. Het is dus erg leuk om rondom de verjaardag en vast ritueel in te voeren. Wij komen op de verjaardag van onze kinderen (wij hebben een tweeling) altijd zingend binnen op hun slaapkamer en nemen ze dan mee naar het grote bed waar de cadeautjes klaar staan en uitgepakt mogen worden. Maar zelf kiezen wat je eet of altijd hetzelfde feest-tafelkleed is bijvoorbeeld ook een mooie traditie. Kies iets wat bij je gezin past en ieder jaar niet te ingewikkeld is.

Ik laat mijn kinderen altijd meedenken over het thema en het kinderfeestje en meehelpen met de voorbereidingen. Dat verhoogt de voorpret en zorgt er ook voor dat ze er zelf al helemaal blij mee zijn. En voorbereid op wat er gaat gebeuren, wat zeker bij jonge kinderen wel erg prettig kan zijn. Welke feestjes wij intussen gevierd hebben?  Met 5 jaar een poezen- en indianenfeest, met 6 jaar wilde mijn zoon een drakenfeest en mijn dochter en elfenfeestje. Met 7 jaar kozen ze ieder een thema van mijn eigen feestconcepten uit, dus dat werd wildernis en circus. En toen ze 8 jaar werden was mijn zoon fan van Harry Potter dus werd het een spannend Harry Potterfeest en mijn dochter, gek van pony’s en paarden, ging pony’s pimpen bij een pony-opvang bij ons in de buurt.

kinderfeestje jongens indianen

Maar hoe maak je nou de keuze voor een geschikt kinderfeestje per leeftijdscategorie? Ik geef je in dit blog een berg aan ideeën passend bij de desbetreffende leeftijden. Hieronder de leukste ideeën met kinderfeestjes voor jongens.

» Lees ook: leuke kinderfeestjes voor meiden

 

Kinderfeestjes voor jongens van 4/5/6 jaar

De fantasie van deze jonge mannetjes is enorm. Als ze spelen zitten ze volledig in het verhaal en alles uit de sprookjeswereld bestaat nog echt. Hoe fantastisch is dat? Goed idee voor jou dus, om daar op aan te sluiten.
Kinderen van deze leeftijd doe je en groot plezier met een feestje thuis. Het is nog spannend  die eerste feestjes en een vertrouwde omgeving helpt daarbij. Thema’s die heel goed aansluiten op deze leeftijd zijn: ridders, draken/dino’s, piraten, indianen, oud Hollandse spelletjes en een speurtocht die aansluit op dit thema is altijd een goed idee. En ideaal om even naar buiten te gaan, want jongens kan je niet een hele middag binnen houden, tenzij je het niet erg vind als ze aan het eind in de gordijnen hangenwink.
Wat ook heel goed werkt, is dat je thuis begint, met drinken en lekkers, een cadeau-spel (op internet heel veel te vinden) en alvast een klein spelletje. En dat je vervolgens ergens naar toe gaat. Bij diverse kastelen kan je in het thema ridders fantastische dingen doen, of je gaat in het bos tipi’s bouwen van stokken (indianen). Bij het drakenfeest van mijn zoon gingen we naar een speeltuintje in de buurt waar ze op de kabelbaan gingen (om te leren vliegen) en de verstopte draken-eieren moesten zoeken (in goud folie verpakte chocolade-eieren). Iets met een vuurtje buiten, worstjes of marshmellows roosteren is ook al een heel feest. Vind je het moeilijk om te bedenken wat er bij het thema past? Zoek dan eens op Pinterest onder de zoektermen “kidsparty pirates” bijvoorbeeld, of “piraten kinderfeestje” en je vindt de meest geweldige ideeën.

Een feestje van 2-2,5 uur is echt lang genoeg op deze leeftijd En een goede tip is om een rustige activiteit achter de hand te hebben omdat de vermoeidheid best eens tijdens het feestje zou kunnen toeslaan. Onze 5 jarige indiaantjes bijvoorbeeld, hebben aan het eind gewoon heerlijk met de Playmobil gespeeld.

O ja en ook nog een belangrijk ding is dat spelletjes met een wedstrijd-element op deze leeftijd nog niet zo’n goed idee zijn. Kies liever voor samenwerk-spellen en een te verdelen “prijzen”-pot waarbij iedereen hetzelfde krijgt. Dat scheelt tranen of ruzie over wie er bijvoorbeeld het eerste was…

leuke kinderfeestjes voor jongens

Kinderfeestjes voor jongens van 7/8/9/10 jaar

Belangrijk op iedere leeftijd is natuurlijk dat je kiest voor iets wat past bij je kind. Heb je een kind wat goed tegen drukte en aandacht kan, dan kan je gerust meer kinderen uitnodigen en lekker actieve dingen gaan doen. Maar heb je een kind wat ook echt zijn eigen rust nodig heeft, houd daar dan rekening mee qua activiteiten en type spellen.

Jongens vinden het in deze leeftijdsfase belangrijk om stoer te zijn, dus geen kinderachtige spelletjes meer. Er mag echt wel wat spannends gedaan worden, iets waar lef en durf voor nodig is. Alles in een thema gieten is daarbij heel handig. Denk aan bijvoorbeeld een ruimtereis (star wars thema) waarbij je misschien een sterrenwacht bezoekt. Bij de jongens van 7/8 kan je nog aan superhelden denken of aan een circusfeest met spannende acrobatische toeren (huur je een gymzaal af bijvoorbeeld). Ook detective spelen (een misdrijf oplossen) of een GPS speurtocht is lekker spannend. Bij diverse musea kan je ook erg leuke feestjes vieren, kijk eens bij de musea in jouw buurt wat ze aanbieden.

Het 7e verjaardagsfeestje van onze zoon was een wildernisfeestje, waarbij we de “wildernis”(de uiterwaarden) in trokken en zelf katapulten maakten waarmee ze vervolgens een porseleinen bord met hun naam erop kapot mochten schieten. Vet cool natuurlijk. Bij natuurmonumenten kan je ook vaak kinderfeesten vieren of bezoek eens een klimbos!

Het Harry Potter feest van onze zoon maakten we extra spannend door een veritaserum te laten brouwen wat enorm ging schuimen en borrelen. Ik schreef een uitgebreid blog op confettistories over dit feestje, dus je kan alles volledig over nemen (hoef je nergens meer over na te denken).

Heb je geen zin in allemaal van die grote jongens in huis, ga dan bijvoorbeeld lekker disco bowlen, naar een ijsbaan of pizza’s bakken bij een Italiaans restaurant.

Ook leuk op iedere leeftijd is om iets mee te geven als herinnering aan het feestje. Iets wat ze zelf gemaakt hebben tijdens het feest of iets wat bij het thema past. Of een foto (polaroid/instax) van een bijzonder (spannend) moment tijdens het feestje.

circusfeestje voor jongens

 

Feestjes voor tienerjongens

Oké, van een kinderfeestje is nu niet meer echt sprake, maar natuurlijk is het nog steeds heel erg leuk om je verjaardag te vieren met je vrienden! Maar het moet nu vooral niet meer te georganiseerd en uitgedacht zijn. Wil je het graag thuis vieren, zet dan alles klaar en laat ze vervolgens hun gang gaan. Denk dan aan een poolparty bijvoorbeeld met een bbq, alcoholvrije cocktails, muziek (draaitafel) en een opblaaszwembad. Grote kans dat er nu ook weer wat meisjes bij uitgenodigd gaan worden wink.

Wat ook prima vanuit eigen huis kan is ’s avonds (in het donker) een dropping organiseren. Allemaal een blinddoek op en hup in een auto vervoeren naar een plek 5/7 km verderop. En laat ze de weg naar huis maar zien te vinden. Uiteraard zonder telefoons mee. En als ze thuiskomen worden ze ontvangen met lekkers en (alc. vrije)bubbels en kunnen ze een spannende film kijken of blijven slapen op matrasjes in de woonkamer.

Wil je die pre-pubers vooral buiten de deur houden, laat ze dan ergens een workshop volgen in iets wat echt gaaf is om te leren: vloggen bijvoorbeeld, of je eigen graffiti maken. Kijk wat bepaalde influencers op you tube doen die zij cool vinden en ga kijken of ze dat ergens kunnen leren (freerunning ofzo).

Ook easy buiten de deur en altijd goed is paintball of lasergamen. De escape-rooms schieten overal als paddenstoelen uit de grond dus dat kan ook leuk zijn. En vergeet het ouderwetse karten niet! Als ik dit zo lees krijg ik ook al wel weer zin in deze fase/ Nog even geduld in mijn geval laugh.

 

Meer ideeën voor leuke kinderfeestjes?

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb kunnen brengen voor een te gek feestje. En bedenk, het kan je wat bloed, zweet en tranen kosten, maar ze zijn maar zo kort klein, die mooie kindjes van ons. En een te gek feestje, zullen ze zich nog jaren herinneren.

Ben je geïnteresseerd in mijn kinderfeest-pakketten die lekker buiten de lijntjes kleuren, kant en klaar te gebruiken inclusief zeer uitgebreid draaiboek, neem dan vooral even een kijkje op mijn website: www.confettistories.nl. Ook in mijn blogs vind je tips en tricks voor feestjes en andere inspirerende zaken.

Heb jij nog ideeën die je hier niet gelezen hebt, of misschien heb je wel iets heel gaafs gedaan met een feestje recent? Laat je reactie achter, altijd leuk voor andere ouders die wel wat inspiratie kunnen gebruiken.

 

» Lees ook: kant en klare traktaties

» Lees ook: minecraft of fortnite feestje

De afbeeldingen zijn van Confettistories

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.