);

Leuke kastelen om te bezoeken met kinderen

Leuke kastelen om te bezoeken met kinderen

Kastelen zijn spannend en leuk. Bij veel kastelen worden leuke evenementen georganiseerd in het Pinksterweekend, want 2e Pinksterdag is het de Dag van het Kasteel. Op die dag is het dus extra leuk om een kasteel te bezoeken, maar veel kastelen organiseren het hele jaar door rondleidingen onder leiding van gidsen, kun je exposities bekijken of jezelf in ridder en jonkvrouwen kleding hijsen. 

 

Kasteel Doornenburg

In het Betuwse landschap waar de Rijn en de Waal splitsen, ligt kasteel Doornenburg. Een mooi middeleeuws kasteel dat is omgeven door weilanden en boomgaarden. Het kasteel bestaat uit een hoofd- en voorburcht, die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Het kasteel telt 9 woon- en verblijfsruimtes waarvan de ridderzaal en de overwelfde kelders typerend zijn voor de middeleeuwse architectuur.

Ondanks dat de hoofdburcht niet vrij toegankelijk is, is het kasteel zeker het bezoeken waard. Hetzij door het boeken van een rondleiding met gids (die wel door de hoofdburcht gaat), hetzij door het combineren van een van de wandelroutes rondom het kasteel met een bezoek aan de voorburcht. Hier kan je in middeleeuwse sferen genieten van wat te eten en drinken.

Naast de gewone rondleidingen worden er diverse evenementen op het kasteel georganiseerd zoals de ridderspelen en het sprookjesfestival. Deze zijn erg leuk om met kinderen te bezoeken. Deze staan vermeld in de agenda van het kasteel.

Zelf hebben wij tijdens het sprookjesfestival het kasteel bezocht. We waren uitgenodigd om de verjaardag van prinses Esmeralda te vieren. Echter ontbrak een belangrijke gast op haar verjaardagsfeestje, haar ridder vriendje . Met een interactieve tocht door de hoofdburcht gingen wij opzoek naar haar riddervriendje. Zo bezochten we met de kinderen op een speelse manier het kasteel. De kinderen vonden het een superleuke ervaring.

Entreeprijzen incl. rondleiding bedragen: 9,75 per volwassene en 5,75 voor kinderen van 4 – 13 jaar. Met de museum jaarkaart is de entree gratis.

Deze bijdrage is van Shirley

 

Kasteel Helmond

We gingen een middagje naar het kasteel van Helmond, een prachtig kasteel wat in de tijd van 5 december dienst doet als “het kasteel van Sinterklaas” waar scholen van heinde en verre naar toe komen om te kijken hoe dat kasteel eruit ziet. Het wordt dan tijdelijk prachtig ingericht in Sinterklaasstijl. Mocht je het kasteel rond die tijd willen bezoeken moet je wel tijdig reserveren. Wij waren er buiten deze tijd.

Het is een erg leuk kasteel om te bezoeken met je kinderen. Het bezoek begint met een interactieve speurtocht. Je mag veel doen, zoals ridder kleding passen, een echte maliënkolder en daaroverheen nog een echte ridderhelm, handschoenen en nog veel meer. Je kunt digitale puzzels maken, je eigen kasteel bouwen met grachten en je kan zelfs tot ridder geslagen worden. Je neemt een kijkje in het leven van graven en gravinnen, je leert wat ze aten hoe ze leefden, en welke kleding ze droegen. In de vakanties kun je deelnemen aan knutselactiviteiten. In het restaurantje kun je terecht voor een heerlijk kopje koffie met gebak.

Het kasteel van Helmond zou ik combineren met een andere activiteit aangezien het te klein is om je er een hele dag te vermaken. Maar ben je in de buurt, dan is een bezoekje aan dit stadskasteel in het centrum van Helmond zeker de moeite waard!

Voor de entree betaal je voor een volwassene 10 euro en voor kinderen van 4 – 17 jaar 4,50. Heb je een museumkaart dan is de entree gratis.

Deze bijdrage is van Lonneke

 

Kasteeltuinen Arcen

In het prachtige Noord-Limburg aan de Maas ligt Arcen. Het leuke dorpje heeft naast het bier en het lekkere eten nog een publiekstrekker namelijk de Kasteeltuinen. Het prachtige kasteel is voor bezoekers aan de tuinen vrij toegankelijk en ligt direct links na binnenkomst. Dus je kunt beginnen met het kasteel of het als afsluiter bezichtigen nadat je rondgedwaald hebt door de prachtige tuinen van het park.

Want prachtig zijn ze de tuinen van Kasteeltuinen Arcen. En echt, ook met kinderen is het park leuk om te bezoeken. Er valt genoeg te zien en te beleven. Van het voeren van de vissen tot het spelen in de speeltuin en niet te vergeten die fantastische minigolf tussen de watervallen. Tip: eerst even naar het toilet voordat je gaat golfen ????

De entree van Kasteeltuinen Arcen bedraagt voor volwassenen 16 euro en voor kinderen van 4 – 17 8 euro. Maar, ga je in de zomermaanden juli en augustus, dan betaal je voor je kinderen tot 17 jaar niets (1 kind gratis per betalende volwassene).

Kijk hier voor meer informatie over Kasteeltuinen Arcen

>> Lees hier meer over leuke activiteiten in Noord-Limburg

Deze bijdrage is van Esmée

Kasteeltuinen Arcen

 

 

Slot Loevestein

Bezoek het kasteel en de gevangenis waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Het verhaal wordt je prachtig verteld door een van de gidsen in het kasteel. Het verhaal is speciaal toegespitst op kinderen en zo mooi en spannend verteld dat het ze lang zal bijblijven.

Bij binnenkomst ontvang je een sleutel. Hiermee kun je diverse activiteiten ‘openen’ en het is tevens de sleutel tot het slot. Uiteraard ligt er verkleedkleding voor de kinderen om het kasteel als ridder of jonkvrouw te ontdekken.

Weet je wat leuk is? Via Gorinchem met de boot naar het kasteel en weer terug. Dan is de belevenis pas echt compleet.

De entreeprijzen voor volwassenen zijn 13,50 en voor kinderen van 4 – 17 jaar 9,50. Heb je een museumkaart dan betaal je niks.

Ga hier naar de website van Slot Loevestein

Deze bijdrage is van Esmée

 

Kasteel de Keverberg

In Kessel in Noord-Limburg ligt het modernste en tegelijkertijd oudste kasteel van Nederland: Kasteel de Keverberg. Het kasteel is in de eeuwen heen meerdere malen afgebrand en weer opnieuw opgebouwd. De laatste keer was in 1944. Het is daarna niet in oude ere hersteld, maar er is duidelijk een moderne twist aan gegeven. Het deel dat in 2015 opnieuw gebouwd is, heeft een moderne uitstraling gekregen met veel glas. Hierin zijn voornamelijk vergaderzalen gevestigd, wat eigenlijk wel weer jammer is. Nu heb je als bezoeker niet veel te zoeken bovenin het nieuwe gedeelte, behalve de galerij die een mooi uitzicht biedt over het omliggende Maas landschap.

Code Keverberg – een spel dat je in groepen, en dus als gezin kunt spelen in en om het kasteel – is leuk om te doen. Door verschillende opdrachten goed te vervullen, kraak je uiteindelijk de code van Keverberg en mag je de schat met de juiste code openen. Een kleine verrassing voor de kinderen ligt in de schat, die bij de receptie staat. Van het spel hebben we echt genoten.

Er is een fijn terras om wat te drinken en Limburgse vlaai te eten.

Code Keverberg speel je voor 9 euro per volwassene en 5 euro per kind. Dat is inclusief entree van het kasteel.

Deze bijdrage is van Esmée

Kasteel Keverberg

 

We zullen elke keer als we weer een kasteel bezocht hebben én deze leuk genoeg hebben bevonden toevoegen aan dit artikel.

Kijk hier voor meer informatie over deelnemende kastelen tijdens De Dag van het Kasteel?

 

Uitgelichte bovenste foto Kasteel De Haar – Shutterstock 

Alles wat je moet weten als je kind nog in bed plast

Alles wat je moet weten als je…

Op jonge leeftijd kan het voorkomen dat een kind in bed plast. Daarom doe je jouw kind in de beginjaren van zijn of haar leven een luier om.…

Dit overkomt elke moeder. Ja jou ook!

Dit overkomt elke moeder. Ja jou…

‘Mooie’ tekeningen op de muur, een kind dat onder de sudocrème zit of een brullend exemplaar op de winkelvloer. Je denkt dat het altijd andere…

Heimwee naar Frankrijk? Zo lost je dat op!

Heimwee naar Frankrijk? Zo lost…

Breng jij graag je vakanties in Frankrijk door? Kun je heerlijk genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft, of het nu gaat om…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.