);

10 leuke dingen om te doen met kinderen in Drenthe

10 leuke dingen om te doen met kinderen in Drenthe

Omdat mijn kinderen dit jaar heel graag wilden gaan skiën en ook een weekendje naar Texel wilden, besloot ik dat het opvoedkundig goed zou zijn als we dan de zomervakantie in eigen land zouden doorbrengen: in Drenthe. Want het geld groeit in onze tuin helaas nog steeds niet aan de bomen en het leek me goed om ze dat mee te geven.

Nou moet ik zeggen dat het eigenlijk niet veel goedkoper is, een weekje in een Drents hotel dan tien dagen all inclusive in Karinthië (de bestemming van vorig jaar) maar de kinderen denken van wel dus wat dat betreft opvoedkundig geslaagd wink. En de vakantie zelf is ook geslaagd! De bestemming werd zoals gezegd Drenthe, een mooi hotel (Hotel Bieze) in de ‘hunebedhoofdstad’ Borger met een ruime familiekamer.

Meteen de eerste week van de zomervakantie vertrokken we. Wat een zegen: normaal stoppen we na twee uur zo’n beetje voor een eerste tussenstop, nu waren we al op de plaats van bestemming. En de zon stond hoog aan de hemel!

Omdat regio Zuid twee weken eerder vakantie kreeg dan regio Noord was het in Drenthe heerlijk rustig. Hoewel ik inmiddels vermoed dat het daar heel vaak rustig is. Op zich opvallend want er is zo veel te zien en te doen. Juist ook met kinderen.  Ik geef je tien tips

 

10 leuke dingen om te doen in Drenthe

 1. Drouwenerzand - “Het goedkoopste pretpark van Europa”

Een leuk klein pretpark waar het eten bij de prijs inzit. Voor € 14,50 kun je de hele dag plezier maken en eten en drinken: friet, snacks, ijs, soep, drinken, fruit en sinds kort ook broodjes. Deze laatste mogen echter geen naam hebben wat mij betreft. De frietjes daarentegen wel. Heerlijke ‘dikke frieten’ en goed gebakken. Niks mis mee. Overal ook de aanduiding dat verspilling niet gewaardeerd wordt door de ‘weg van de aardappel tot frietje’ te visualiseren. De attracties zijn wisselend geschikt voor jongere en oudere kinderen.

www.drouwenerzand.nl

Drouwenerzand Drenthe
Deze foto is van Drouwenerzand

 

 1. “a little lovely company” in de stad Groningen (half uurtje rijden)

Van een pas naar Brabant ‘geëmigreerde’ Drentse jongedame kregen we de tip om wat te gaan drinken bij little lovely company. Ze zei: “bestel een warme chocomelk ‘met alles er op en eraan’ en een eenhoorn-cupcake”.

Er bleken twee vestigingen te zijn in Groningen. Dat was jammer want wij kozen uiteraard eerst de verkeerde: de vestiging aan de bekende Herenstraat. Maar dit was een sample sale-vestiging; ook een aanrader overigens, heel veel leuke ‘zoete’ spulletjes zoals lampjes voor bijna niks. Maar de echte verrassing bevond zich net buiten het centrum (omgeving Primark en stripmuseum): wat een prachtige winkel, wat een leuk concept. Nog veel meer van die gave spulletjes en daartussen tafeltjes en bankjes waar jong en oud genieten van een verwenmomentje met heel veel zoetigheid. Wat een plaatje deze drankjes. (Tip: neem water mee voor als je weer in de auto zit, zoveel zoetigheid vraag om een frisse nadronk).

 

 1. De Museumspoorlijn S.T.A.R./DOE-museum

Wij kozen voor de route van Standskanaal naar Veendam en terug. We kochten een combi-ticket waarmee we ook entree hadden voor het DOE-museum. Een erg leuke combi. Allereerst de trein. Het was erg haasten om op tijd te komen. Want er stond een brug omhoog. En die bleef omhoog. Kapot. Dus snel een andere route gezocht. Haast bleek echter overbodig want ook de stoomlocomotief was kapot. Het was dus wachten op de dieselloco voor een rit vol ongezonde dieseldampen. Echter de rit was leuk. Het station en de trein waren nostalgisch en echt bijzonder om mee te maken. De trein trok veel bekijks onderweg. Aangekomen in Veendam was het zo’n tien à vijftien minuten lopen naar het DOE-museum. Wat een bijzondere plek is dat! Kinderen kunnen er veel doen maar ook veel zien. In het museum hangen replica’s van de beroemdste 200 schilderijen van de wereld. En omdat onze dochters op school al best veel leren over kunst was het extra leuk om te zien hoe ze de schilderijen van school nu op nagenoeg ware grootte zagen: het meisje met de Parel, de Zonnebloemen, de Nachtwacht, Victory Boogiewoogie etc. Een leuke speurtocht voerde de kinderen door het museum. Daarnaast waren er allerlei DOE-activiteiten zoals graffiti schilderij maken, papier maché, selfies maken etc.

Op de reis terug naar Stadskanaal hadden we de stoomlocomotief. Deze was gemaakt. Althans, redelijk. Hij stond regelmatig stil waardoor onze dochters het behoorlijk saai begonnen te vinden. Conclusie: Ze hadden toch maar liever de diesel!!

Let op: de trein rijdt niet dagelijks dus check goed de dienstregeling.

www.doemuseum.nl en www.stadskanaalrail.nl

Museum spoorlijn Drenthe

 

 1. Boomkroonpad in Drouwen

Een Drentse klassieker die niet mag ontbreken. Middels een hoge trap klim je omhoog en loop je door de toppen van de bomen. Het is geen lange route. Je bent er vrij snel doorheen. Maar het bijbehorende bezoekerscentrum/winkel en de klim-objecten in het bos maken het toch een erg leuk uitstapje.

 

 1. IJs bij La Dolce in Borger.

Een ijsje bij één van de beste ijsmakers van Drenthe is wat ons betreft ook een aanrader. Ik genoot onder andere van “Tony Chocoloneley –ijs” in de smaak caramel zeezout! Heerlijk!

 

 1. Absoluut hoogtepunt: Eko tours in Exloo

Niet goedkoop (ca. 29,50 per persoon) maar zo bijzonder. Samen met gids Ruud gingen we op stap door de Drentse natuur. Niet lopend maar in een 100% elektrisch voertuig dat je zelf bestuurt. Onderweg vertelt de gids van alles over het ontstaan van “de Hondsrug”, de grafheuvels, het bos en de hunebedden. Je rijdt over diverse ondergronden en diverse landschappen en maakt leuke stops bij de loslopende pony’s en bij de schaapskudde. Naast de boswachters zijn dit de enige voertuigen (naast de fiets) die op deze plekken mogen komen. Dus in relatief korte tijd (ca. 3 uur – maar Ruud heeft geen haast) zie je heel veel. Ook bijzonder: de dorpsschaatsbaan midden in het bos!

www.eko-tours.nl

eko tours elektrische auto Drenthe

Eko Tours paarden onderweg drenthe

 1. De poppendokter

» Lees hier: popje kapot? Ga naar de poppendokter!

 

 1. Het dorp Veenhuizen: gevangenismuseum

In het dorp Veenhuizen bevindt zich het gevangenismuseum. Dat las ik op een folder en dat leek me erg leuk. Maar tot mijn schaamte moet ik bekennen dat dat dorp één en al gevangenis en één en al museum is en dat ik dat niet wist. Ergens heb ik een lesje geschiedenis gemist. Wat een bijzondere en indrukwekkende plek. Vroeger waren hier drie gestichten waarin bedelaars en zwervers werden ‘verpleegd’ en later kwamen er veel weeskinderen bij. Twee van deze gestichten zijn verdwenen en het derde is in gebruik als museum. Een erg leuk, interactief museum en een absolute aanrader.

In het dorp zijn daarnaast nog twee gevangenissen in gebruik (één vol met Noorse gevangenen, volop in het nieuws, dat had ik dan wel meegekregen, omdat de Noren binnenkort terug gaan naar Noorwegen en wat te doen met de gevangenis) en een ‘normale’ gevangenis (P.I. Esserheem) . Maar ook ‘De Rode Pannen’. Deze gevangenis is tot 2009 in gebruik geweest en was tussen 1970 en 1990 zelfs de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Vele bekende criminelen vonden hier onderdak. Momenteel staat de gevangenis leeg en worden er rondleidingen gegeven. Deze geven een representatief beeld van de Nederlandse gevangenissen en daarmee was deze excursie erg interessant. Want wat blijkt: het is in Nederland zeker geen hotel. De kamers zijn weliswaar mooi maar het regime is op Engeland na, het strengste van heel Europa. En waren er veel andere eyeopeners zoals het aantal criminelen dat dagelijks wordt opgesloten in isoleercellen in Nederland of zelfs nog worden vastgebonden. Ook een rondrit met de boevenbus door het dorp was boeiend. Al vonden de kinderen dit laatste wat minder! Het museum (leuk en interactief) en De Rode Pannen vonden ze erg leuk. Zowel de rondrit als de rondleiding moeten apart worden bijgeboekt voor een klein bedrag. Wat mij betreft altijd doen!

www.gevangenismuseum.nl

Gevangenis rode pannen Drenthe

 

 1. Zwemmen

Bijna ieder dorp heeft wel een buitenbad. Zo bezochten wij het zwembad Zwanenmeer in Gieten, De Borghoorns in Annen en de Leewal in Exloo. Mooie baden met heel veel ligruimte en toezicht. Neem wel iets mee tegen insectenbeten want dazen zijn er helaas genoeg.

 

 1. Uit eten bij Robin Hood in Drouwen (als je van vlees houdt tenminste)

Een erg leuk restaurant om met de kinderen te bezoeken, pal naast Drouwenerzand. De inrichting en de kledij van de bediening zijn in Robin Hood stijl. Al keek ik wel even raar op bij binnenkomst omdat de vloer bezaaid lag met schilletjes van pelpinda’s. Terwijl je een keuze maakt uit de kaart en vervolgens wacht op je gerecht krijg je een bak pelpinda’s. En schilletjes mogen dus gewoon op de grond. De kinderen vinden dat echt heel erg grappig.

www.robinhoodribhouse.nl

Verder ook heel erg leuk:

 • Het hunebedcentrum in Borger, het museum van Ellert en Brammert en het dorp Ovelte met het dierentuintje Zoo Bizar!

 

Veel plezier in Drenthe!

» Lees ook: Vakantie in Noord-Limburg: de leukste gezinsuitjes

Zoek je een bungalowpark in Drenthe? Lees dan eens deze review van een collega bloggers over bungalowpark Landal Aelderholt en Landal Land van Bartje waar je kunt ponyrijden.

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 2

 1. Drouwenerzand ken ik van horen zeggen. Is het daar ook niet onbeperkt patat eten voor kinderen?  1. 4Mama

   sep 04, 2018 at 12:38

   Dat staat er ook hè Nicole. Voor 14,50 (in hoogseizoen) kan je de hele dag eten en drinken. Dus ook patat.This thread has been closed from taking new comments.