);

Zo leer jij je kind in no-time fietsen

Zo leer jij je kind in no-time fietsen

Als ouders zijnde vliegt de tijd voorbij, je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met je kind leren fietsen. Nederland is bij uitstek een fietsland. Het is dus logisch dat één van de eerste mijlpalen in onze levensjaren fietsen is. Maar wanneer leer je je kind nu eigenlijk fietsen en met welke kinderfiets begin je? In deze blog lees je alle tips over hoe je jouw kind het beste kunt leren fietsen en welke stappen je daarvoor neemt! 

 

De juiste leeftijd

Begin lekker vroeg, want jong gedaan is oud geleerd. Laat je kind die net op zijn of haar eigen benen kan staan spelen met een loopfiets. Zo leren ze op speelse wijze balans te houden en in de goede richting te kijken. Je zal merken dat dit voordelig is wanneer ze hun eerste, echte kinderfiets opstappen. De juiste leeftijd om te leren fietsen verschilt per kind. De gemiddelde leeftijd om te racen zonder zijwieltjes is vijf jaar. Ieder kind heeft een andere motoriek en motivatie om te leren fietsen. Sommige peuters kunnen op hun derde al fietsen zonder zijwieltjes, terwijl anderen van zes jaar er veel meer moeite mee hebben. 

 

Kinderfiets met zijwieltjes

Laat je kind een prachtige eerste kinderfiets van 12 inch uitzoeken. Door een mooie fiets krijgen ze ook meer intrinsieke motivatie. Op deze kleine kinderfietsen zit altijd de mogelijkheid om zijwieltjes te monteren. Sommige kids hebben deze stap niet eens nodig en weten al goed balans te houden. Zijwieltjes zorgen voor vertrouwen en helpen jouw kind feeling te krijgen met hun kinderfiets zonder te vallen. De next step? De zijwieltjes iets omhoog zetten. De wieltjes raken dan alleen de grond als je kind dreigt te vallen. Balance is key! 

 

Aan de haak

Dat klinkt misschien gek, maar er bestaat een fietshaak waarmee je jouw kind in de kraag vasthoudt. Zo kun je het kind sturing geven, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met één hand op de bagagedrager. In de eerste fietsles om je kind te leren fietsen zonder zijwieltjes kan dit erg handig zijn. Zo geef je jouw kind zelfvertrouwen en kan het wennen met trappen en balanceren zonder direct te vallen. 

 

Het moment suprême

Is jouw kind er klaar voor om de kinderfiets met zijwieltjes achterwege te laten? Motivatie is de eerste stap. Vervolgens is het aan jou om je kind te leren fietsen. Kies een goed oefenterrein en laat je kind zien hoe hij of zij veilig kan remmen om tot stilstand te komen. Vergeet niet te vertellen dat ze hun voeten op de grond moeten zetten bij stilstand. Dit is namelijk het meest voorkomende moment dat kids vallen, aangezien ze met zijwieltjes de voeten op de trappers kunnen houden. Laat je kind steeds voor een iets langer tijd los en laat ze zwabberend vooruit trappen. Zo leren ze vaart maken! De eerste meters gaan misschien wat klunzig, maar oefening baart kunst. Je zult zien dat na een middag oefenen met doortrappen en remmen je kind al snel gewend raakt en ontwikkelt tot racemonster! 

 

Verkeersveiligheid

Leer je kind omgaan in het verkeer en gevaar herkennen. Kinderen tot vier jaar oud kunnen lastig gevaar herkennen, daarom kun je beter wachten om de grote weg op te gaan als ze vier jaar of ouder zijn. Zelfs sommige ouders hebben nog moeite met links en rechts, dus leer dit je kind goed aan. Een fijne tip is om een lintje, armband of horloge om de rechterpols te dragen. Zo heeft je kind altijd een herkenningspunt voor wat rechts is, want rechts heeft voorrang. Kies samen een prachtexemplaar kinderfiets van Bike.nl uit en fiets samen de weg op!

 

Dé trends voor de babykamer

Dé trends voor de babykamer

Er is een kleine op komst of je wilt de babykamer opnieuw inrichten. De meeste vrouwen vinden het geweldig om de babykamer in te richten.…

Zo wordt de beste koffie bepaald

Zo wordt de beste koffie bepaald

Hoe wordt nu eigenlijk bepaald wat goede koffie is? Zijn er manieren om dit objectief te meten? Of is het de persoonlijke smaak van degene…

4 praktische tips voor een kindvriendelijke tuin

4 praktische tips voor een kindvriendelijke…

Wanneer je kinderen hebt zul je al snel merken dat de tuin een plek is waar ze graag spelen. Maar tegelijkertijd wil je dat de tuin er mooi…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.