);

Laten we praten: verplichte anticonceptie ja/nee?

Laten we praten: verplichte anticonceptie ja/nee?

Honderden kinderen worden jaarlijks in Nederland uit huis geplaatst, omdat er thuis niet goed voor ze gezorgd wordt en het soms zelfs levensgevaarlijk voor hen is. Er zijn zelfs baby’s die direct na de geboorte weggehaald worden voor hun eigen veiligheid. Weggehaald bij moeders die ongeschikt worden geacht voor het moederschap. Hieronder ook vrouwen die alsmaar zwanger worden in de hoop dat ze ooit een kindje mogen houden. Moet er in die gevallen niet de mogelijkheid zijn om die vrouwen gedwongen aan geboortebeperking te laten doen? Gedwongen anticonceptie dus. Die stemmen gaan nu op in Rotterdam, waar dit een groot probleem blijkt. En als dit in Rotterdam een groot probleem is, zal dat vast ook in andere steden zo zijn.

Het gaat dan om drugsverslaafden, prostituees en vrouwen met psychische stoornissen. Momenteel kan de overheid niemand verbieden zich voort te planten. Maar als je dan leest: kind in totaal verwaarloosde staat aangetroffen…, kind mishandeld door… of kind jarenlang misbruikt door…, dan denk ik heel vaak bij mezelf “die mensen zouden geen kinderen mogen krijgen”. Dat denk ik dan van moeders, maar nog vaker over vaders. Waarom, geen idee. Waarschijnlijk omdat ik denk dat vaders tot grotere agressie in staat zijn jegens hun kinderen, maar dat is alleen gebaseerd op het feit dat ik het mij als liefhebbende moeder niet kan voorstellen mijn dochter zo te krenken. Heel naïef, ik weet het, want er lopen minstens evenveel rare vrouwelijke schepsels rond. Maar het is wel een goed discussiepunt. Hoe zit het dan met ongeschikte vaders? Mogen die dan wel gewoon doorfokken en een ander gezin de vernieling in helpen? Zouden zeer ongeschikte vaders dan ook niet een verplichte “knoop” moeten krijgen? Of bestaat er een maandelijks spuitje wat de boel “lam” legt?

Wat vind jij? Goed idee? Moet de overheid via de rechter de mogelijkheid krijgen om vrouwen te dwingen tot geboortebeperking via bijvoorbeeld de prikpil? Of grijpen we dan als overheid te ver in in het privéleven van mensen en het recht tot beschikking van eigen lijf en leden?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laten we praten!

 

De leukste familieplanners van 2022

De leukste familieplanners van…

Geen klamme zweterige nachten meer met een airco

Geen klamme zweterige nachten meer…

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op de zomer. Heerlijk zo’n warme zomer aan het strand met een zacht verkoelend briesje. Maar de zomers…

Zo ga je goed voorbereid op reis in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op reis…

Een vakantie in eigen land is populairder dan ooit. Zeker nu de situatie over de grenzen van het ene op het andere moment kan wijzigen waardoor…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 4

 1. Linda - Go or No Go

  okt 03, 2016 at 08:00

  Ik heb zelf met licht verstand gehandicapten gewerkt en ik heb echt momenten gehad dat ik dacht; deze mensen zouden geen kinderen moeten kunnen krijgen. Een client die zwanger wilde worden omdat ze het zwanger zijn leuk vond, maar direct na geboorte werd het kind meteen uit huis gehaald omdat ze er niet voor kon zorgen. Keer op keer, wel 4x achter elkaar. 4 kinderen achter elkaar... iedere keer in de wetenschap dat ze het kind niet zelf op zou mogen gaan voeden. Dus ja, ik ben het er mee eens dat er dan een geboortebeperking moet gelden voor zo iemand.
  Het is natuurlijk tegelijkertijd heel lastig omdat het echt 'maatwerk' zou moeten zijn voor wie de beperking wel of niet moet gelden. Dat moet dan met alle zorgvuldigheid en objectief gebeuren...en het lijkt me enorm lastig om dan je gevoel niet mee te laten spelen.  1. Esmée

   okt 03, 2016 at 08:52

   Hi Linda, goede aanvulling! Elk geval schijnt dan wel aan een rechter te moeten worden voorgelegd, wat op zich goed is denk ik. De situatie die jij schetst is natuurlijk van de gekke. Omdat iemand het leuk vindt om zwanger te zijn, bevinden zich nu 4 kinderen in pleegzorg. Schrijnend. 2. Janine

  okt 04, 2016 at 10:55

  wanneer ben je niet psychisch in orde? Ik vind niet dat je mensen kunt verbieden zwanger te worden want op die manier word het een soort va : knappe mensen mogen kinderen en de minder knappe mensen niet. Ik ben heel erg zwart wit in zulke dingen, tuurlijk is het schrijnend om te horen dat iemand het leuk vind om zwanger te zijn maar tegelijkertijd niet voor haar kinderen kan zorgen. In zulke situaties vind ik het goed als ze verplicht aan de anticonceptie moeten. Maar zelfs dan kun je zwanger raken, wie zegt dat ze de pil goed innemen? er moet dan ook weer toezicht op komen en dat kost te veel geld. En waar blifjt je eigen vrijheid dan? Ik zelf heb te maken gehad met depressies, en ik heb een angstoornis. Zou ik dan geen kinderen mogen krijgen? Terwijl wij daar nu wel mee bezig zijn?  1. Esmée

   okt 05, 2016 at 09:10

   Goed dat je het aankaart hoor, want waar stopt de inmenging, maar dit is inderdaad wel erg zwart/wit. Ik denk niet dat een rechter een kind zal weghalen omdat je minder knap bent. Het gaat hier om vrouwen die bewezen hebben geen goede moeder voor hun kinderen te zijn. Die, ondanks dat ze al 2 kinderen zijn kwijtgeraakt, maar zwanger blijven worden in de hoop dat er eentje mag blijven. Het gaat in Rotterdam om een paar tientallen gevallen. Anti-conceptie is door de prikpil overigens prima te geven hoor. Je zult ze inderdaad geen stripje pillen mee moeten geven nee.This thread has been closed from taking new comments.