);

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje te voeden tot de leeftijd van twee jaar. Inmiddels zitten we hier op de anderhalf jaar en zijn nog niet van plan te stoppen. Verrassend, want ik had me stellig voorgenomen om maximaal twee weken te voeden en daarna over te stappen op de fles. Ik ben dus niet zo’n serene supermoeder die met een stralende glimlach de nachtvoedingen deed. Maar hoe houd je het dan al ruim anderhalf jaar vol? 

1. Begrip en steun in je omgeving

Je kunt het niet alleen. Soms zit je er misschien doorheen of heb je rust nodig om te kunnen kolven. Dan is het prettig te weten dat anderen je taken overnemen. Ook belangrijk is praten. Voor je man is het misschien heel lastig dat hij alleen maar kan toekijken en niet kan helpen. Geef hem de ruimte zijn hart te luchten en begrijp dat die gevoelens niet persoonlijk zijn naar jou toe. Samen sta je echt sterker.

2. Geloof in jezelf

Je zal namelijk best eens tegen een muur van onbegrip oplopen. Zeker wanneer je het eerste jaar gepasseerd bent. Niet iedereen vindt het normaal dat je een dreumes voedt die al zelfstandig kan lopen en misschien zelfs praat. Als jij beseft dat je naar eer en geweten handelt, maakt het niet meer uit wat anderen vinden of zeggen. Zolang jij (en je naaste omgeving) maar achter jullie keus staan. Je weet waar je het voor doet!

3. Zorg goed voor jezelf

Niet alleen qua voeding en eventueel aanvullende supplementen, maar ook mentaal. Borstvoeding, en dan met name de nachtvoedingen, geven kan die eerste weken/maanden best zwaar zijn en het is juist dan aan te raden soms bewust tijd voor jezelf te nemen. Eenmaal in het ritme, zal je merken dat het vanzelf gemakkelijker wordt.

4. Lees jezelf goed in

Wat voor mij doorslaggevend was in de keus om langer door te gaan met borstvoeding, bleek informatie. Door goed te beseffen hoe belangrijk borstvoeding was voor May, kon ik doorgaan op zware momenten. En omdat ik wist dat ’s nachts doorslapen bij borstvoeding vaker op zich laat wachten, kon ik veel langer volhouden. Gelukkig maar, want het duurde zeventien maanden voor ze eindelijk het klokje rond ging!

5. Perfectie bestaat niet

Het hielp me enorm om te beseffen dat vrijwel elke moeder er weleens doorheen zit. Je kunt streven naar het beste uit jezelf, maar perfect ouderschap bestaat niet. We gaven dus ook weleens een flesje Nutrilon tussendoor. Je hoeft je niet schuldig te voelen, uiteindelijk doet toch elke moeder wat haar goed dunkt voor de kinderen? Bovendien ben je ook maar een mens. Dit laatste advies is meteen mijn belangrijkste: leg jezelf niet het onmogelijke op. Kun je ruim twee jaar lang je kindje voorzien van 100% borstvoeding, fantastisch! Maar lukt het niet, dan is dat ook prima.

 

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven?

Foto: Shutterstock

Hysterie in het restaurant

Hysterie in het restaurant

Door Merel: De titel van dit blog klinkt bijna als een klucht. Ware het niet dat er weinig te lachen valt wanneer je (voor het eerst) wordt…

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou…

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje…

Peppa Pig in het theater

Peppa Pig in het theater

Sinds een paar maanden is onze peuter Rose helemaal weg van Peppa Pig. Hoe leuk was het dan ook dat we naar de première van Peppa Pig en De…

Ik ben Merel (32), vriendin van Ro en moeder van drie lieve, temperamentvolle dochters (1, 2 en 10). We wonen in de schitterende Zuid-Hollandse polder, waar fietstochtjes uitmonden in een hooikoortsaanval en de kinderen het liefst buiten in de modder spelen. In theorie ben ik thuisblijfmoeder, maar in de praktijk werk ik daarnaast sinds 2014 ook als freelancer en onderhoud met veel liefde mijn blog op De Mamagids. Sinds ik schrijf, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder inspiratie zat te staren naar een leeg beeldscherm. Bijna alles waar ik tegenaan loop, is geschikt als onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld bij een tekenbeet, hoe serieus moet je die puberale kalverliefde eigenlijk nemen en welke voordelen zitten er aan minimaal leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Reacties 1

  1. Goed dat je het volhoudt, ik ben iig al trots op je. Als borstvoedende mama van een meid van 8 maanden weet ik hoe zwaar het af en toe kan zijn. Om mij heen is het niemand gelukt zo lang te voeden en veel reageren dan ook met 'is ze nog niet aan de fles?' Ik ben trots dat het me tot nu toe nog steeds lukt om haar de borst te geven...ook al hebben we niet veel keuze gezien ze het flesje niet snapt. Hoe frustrerend en vermoeiend soms ook, het blijft erg speciaal om je kind zelf te mogen voeden...en vooral erg knus. Ook mijn man vindt het erg vervelend dat hij mij niet altijd kan helpen. Hij helpt mij waar hij kan, maar vaak voelt hij zich machteloos. We praten veel over onze gevoelens rondom het voeden en de vermoeidheid en dat helpt. Want ook hier slaapt mevrouw hooguit een uurtje en dan gaan de oogjes open...ook s nachts. Heel veel sterkte nog met de borstvoeding.This thread has been closed from taking new comments.