);

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer verjaardagen je te vieren hebt. Het is geen hogere wiskunde, deze som snappen we allemaal. Elk kind is weer opnieuw jarig. Lachen of huilen om dat jaartje erbij en hoe snel de tijd gaat is niet waar deze blog om gaat. Je kind groeit inderdaad veel te snel en geniet van ze zolang ze klein zijn. Dat hoor je vast vaker dan je lief is, daar is al genoeg over gepend. Deze blog gaat over die helse uitnodigingen voor een origineel kinderfeestje. Je kunt natuurlijk de boel aan een professional overlaten. Maar daar hangt een prijskaartje aan. Het kan gewoon thuis, maar dat levert sommige ouders al direct hartkloppingen op. Dat is niet nodig. Zeg dag tegen de kinderfeestjes stress. Volg deze tips en heus, het komt goed.

 

Hoe overleef je een kinderfeestje?

Voor een kinderfeestje heb je een paar noodzakelijke ingrediënten nodig. 

Tijd, hulp en een locatie. Heb je de tijd en hulp gereed? Doe het niet alleen! In je eentje is een feestje echt, maar dan ook écht zwaar. Je overleeft het (been there, done that, dus ik weet er alles van), maar erna ben je helemaal gesloopt en toe aan vakantie. Een groepje uitgelaten 5-jarigen entertainen is geen kattenpis, dus doe het vooral niet alleen. Check. 

Tot slot je locatie. Heb je een zomers kind? Ideaal! Spreek buiten af in een park of speeltuin, of in je eigen tuin als je die hebt. Claim een picknickbankje, gooi er een vrolijk kleedje over, blaas wat ballonnen op en je locatie is klaar. De kinderen kunnen spelen naar hartelust. Zorg voor genoeg te eten en te drinken en vergeet vooral niet het glazuur. Glazuur? Ja, glazuur. Glazuur doet het altijd goed. Dus zorg ervoor dat de kinderen een cakeje kunnen versieren met gekleurd glazuur (poedersuiker, water en eetbare kleurstof en je hebt glazuur). Zorg voor wat dingen die daarop plakken zoals spikkels, chocovlokken, hartjes, glitters, het is te veel om op te noemen en Dr. Oetker heeft talloze variëteiten. Daarnaast zorg je natuurlijk voor zonnebrand, een gezamenlijke activiteit en heel veel knoei doei doekjes en je feestje thuis buiten is geslaagd. 

Helaas zijn mijn kinderen allemaal hartje winter jarig, dus deze vlieger gaat voor ons niet op. Een thuis feestje is dus ook echt een feestje thuis met een horde losgeslagen kinderen. Inmiddels weten we hoe we de partijtjes zonder kleerscheuren kunnen overleven. Maar eerst je gasten uitnodigen!

 

Uitnodigingen maken

Als je echt makkelijk wilt doen, app je gewoon de ouders van de genodigden. Klaar is Kees. Alleen... Een appgroep met een uitnodiging is minder leuk voor je kinderen waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Die missen het rondje uitnodiging wegbrengen en persoonlijk vragen van hun gast. Een papieren uitnodiging is net wat persoonlijker. Dus wat doe je? Precies, je koopt een pakje uitnodigingen. Weinig moeite, veel plezier. Dan koop je natuurlijk net de verkeerde uitnodigingen... 'Maar ik houd helemaal niet van Woezel en Pip' zegt K3 sip met trillende onderlip, terwijl hij kijkt naar de uitnodigingen in mijn hand. Dat trekt mijn moederhartje niet hoor. Zit je dan met een pak kaarten zonder het bonnetje, want wie bewaard bonnetjes in hemelsnaam, die je nooit meer durft te gebruiken. Lekker dan. 

 

Zelf uitnodigingen knippen en plakken dus

Rest je het zélf maken van een uitnodiging. Dat kun je net zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Iets simpels of juist niet, je hebt het allemaal zelf in de hand. Heel creatief hoef je er ook niet voor te zijn, want er zijn talloze DIY moeders die alles al voor je hebben uitgevogeld en complete instructies en printables op het wereldwijde wed hebben geplaatst. Je kunt zo aan de slag en simpelweg een template ergens vandaan toveren of het allemaal zelf uitdokteren. Werkt allemaal. 

» Lees ook:  voorbeelden uitnodigingen voor een kinderfeestje

Wij hebben met 3 kinderen inmiddels de nodige uitnodigingen gemaakt na het Woezel en Pip drama. Zo veel tranen om een kaart overkomt je natuurlijk maar 1 keer. Ik zeg hier wij, maar ik bedoel natuurlijk ik. De Man is ontheven van dit soort knutselwerk, want De Man is zijn fijne motoriek ergens in groep 2 verloren geraakt. Internet is je beste vriend, je hoeft al deze creatieve uitspattingen voor kaarten en feesten niet eens zelf te verzinnen. Denk aan die overijverige DIY moms hierboven. Al zijn sommige dingen alleen maar te bedenken door je eigen spruit. K2 moest en zou een vleermuizenfeestje geven. Eh, vleermuizen?

 

Vleermuizenfeestje

Waarom ook niet? Want vleermuizen zijn super lief én heel koel. Wist je dat ze de enige zoogdieren ter wereld zijn die kunnen vliegen? Ze eten muggen en vliegen, allemaal rotbeesten, dus dan hebben wij er veel minder last van, wat heel fijn is. Eh ja, daar zeg je me wat K2. 

'Kunnen wij dan zelf een uitnodiging maken met een mooie vleermuis erop mamsie?' Ik kijk naar de allerliefste lach die je je kunt voorstellen en je raadt het, nee zeggen is geen optie meer. Ik google erop los en maak een schets. De Zoon keurt het vleermuizenontwerp goed en vervolgens knippen en plakken we dat het een lieve lust is. Uitnodigingen rondbrengen en dan is het tijd voor het feest. Het huis wordt versierd met zelf geknipte grote en kleine vleermuizen, tijdens het feestje gaan we op vleermuizenjacht en knutselen de gasten zelf ook een vleermuis wat aan een touwtje wordt vast gemaakt en kan vliegen. Voila! Iedereen dikke pret en hoe veel moeite heeft het nou uiteindelijk gekost?

kinderfeestje thuis organiseren

Weerwolvenfeestje

De Dochter kon al vroeg lezen en bleek groot fan van Dolfje Weerwolfje. Dolfje werd veelvuldig nagetekend en op een dag vond ik een tekening van K1. 

'Een veestje met Dolfje Weerwolfje. Oooo ooooh, hier branden kaarsen in de nacht'. Warempel, een feestje was geboren! De uitnodiging die ze zonder te weten zelf heeft gemaakt, is gekopieerd en het werd een heus feestje in de avond. Het was voor alle kinderen het eerste feestje 's avonds, dus het was al bij voorbaat heel spannend. En toen werd het nóg spannender. Een weerwolvenspeurtocht buiten in het donker met zaklampen, awoeoeoehhhh! Dat is dan wel weer de mazzel van vroeg in het jaar jarig zijn. Het wordt al vroeg donker. Iedereen moest huilen als een weerwolf (en een piepbeetje van angst!), weerwolvenmaskers werden geknipt, marshmallows werden geroosterd en handjes werden stiekem vastgehouden, want het was toch wel heel eng in het donker. Het commentaar van de weerwolfjes; het aller- allerbeste feest óóit! 

 

Dierenfeestje

Dan hebben we nog K3, de grootste dierenvriend die er ooit heeft rondgelopen. Deze Pluis ademt, slaapt en droomt dieren. Als hij de kans krijgt, wordt hij later een giraf. Dus dat zijn eerste kinderfeestje een dierenfeestje moest worden, sprak voor zich. Het worden uitnodigingen met speelgoeddiertjes erop, de thematiek is voor iedereen direct duidelijk. En extra leuk voor de genodigde, want die krijgt gelijk een cadeautje. Hartstikke leuk, al zeg ik het zelf. Tijdens het feestje hebben we naar wilde dieren gezocht. Dat is wederom een speurtocht, maar dat blijft op deze leeftijd onmisbaar tijdens een kinderfeestje. Neem het van mij aan, alle kinderen op het feestje hebben veel te veel energie, want FEEST! Dat uit zich in stuiterende kinderen die moeite hebben met regels volgen en op een normaal niveau kunnen praten. Dus die energie moet eruit en dat kan uitstekend middels een speurtocht. Hup, jassen aan kinderen, we gaan naar buiten! Alle kinderen kunnen buiten hun energie kwijt en naar hartelust hollen, gillen en zich van zijn al dan niet bestaande competitieve kant laten zien. Heerlijk om dat gegil en gestamp niet in je huis te hebben en weer binnen gekomen, valt iedereen hongerig en beduidend rustiger dan eerst aan op het spul op tafel. De energie is een stuk lager en zeg nou zelf, dat willen we allemaal. 8 hyperactieve kinderen of 8 rustige kinderen die hun ei buiten al hebben gelegd. Ik weet het wel! Je plakt er nog een rustige activiteit aan vast (diertjes kleien in dit geval) en daar gaat de bel alweer voor de eerste ouder. Huh, is het feestje nou al afgelopen?

 

Gefeliciteerd! Je hebt het kinderfeestje overleefd. 

Het duurt nog een jaar voordat het weer zo ver is. Heerlijk.

» Lees ook: de 10 leukste kinderfeestjes voor meiden  en  de leukste kinderfeestjes voor jongens

 

Meer blogs van Melek:

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.