Hoe je kinderen meer vitaminen binnen krijgen

Als iemand het belang van gezonde voeding en supplementen kent dan ben ik het wel. Al meer dan 20 jaar kamp ik met zeer regelmatige migraines met tussenposes variërend van 6 weken tot elke 2 weken en soms zelfs bijna wekelijks. Om wanhopig van te worden. Totdat ik erachter kwam dat ik grote tekorten had qua vitamines en mineralen en deze via supplementen ging aanvullen. Daarnaast ging ik gluten vermijden en koemelk en voilà… mijn migraines verdwenen.
Sinds ik dat weet, zorg ik er nog meer voor dat onze dochter geen tekorten oploopt. Je kan nog zo gezond koken, maar er blijven gewoon periodes dat het wat minder makkelijk gaat. Zoals tijdens vakanties. Gemak gaat dan vaak voor gezond en je hebt ook geen zin om elke dag verse groente te halen en om lange tijd in een warme caravan of op 1 pitje je maaltijd te koken.
En nou hebben wij een dochter die een stronkje broccoli niet schuwt, maar hoeveel kinderen mijden alles op hun bord dat rood, geel of groen is? Precies! Heel veel kinderen lusten geen groenten. Je wilt niet dat ze wat te kort komen. Een paar dagen is niet erg, maar het lichaam heeft goede voeding, vitamines en mineralen nodig. Vooral kleine lichaampjes die de hele dag zo actief zijn.
In dit artikel wat tips hoe je ervoor zorgt dat je kinderen genoeg goede voedingsstoffen en vitamines binnen krijgen.
Tip 1: Verberg alles wat er te gezond uitziet
De een gooit over elk groen stronkje een berg appelmoes. Dat is denk ik niet de manier om je kinderen toch groente te laten eten. Aan de andere kant… als het werkt, dan werkt het. Beter is het om groenten te verwerken in maaltijden die ze erg lekker vinden als bijvoorbeeld pasta. Je neemt dan voor de saus een berg sperzieboontjes, paprika en tomaten en na het even koken zet je er de blender op. Samen met het gehakt heb je dan een heerlijke saus voor over de pasta en een waar vitaminebommetje gemaakt van de pastamaaltijd.
Tip 2: Neem ze mee boodschappen doen
Ik weet het… het duurt altijd 2x zo lang als je je kinderen meeneemt met het doen van de boodschappen. Toch helpt het als je ze voor het schap met groenten neerzet en ze laat kiezen wat ze vanavond gaan eten. Als je ze daarna ook nog laat helpen bij de bereiding, dan gaan die groenten er veel makkelijker in dan anders.
Tip 3: Heel gemakkelijk en gewoon goed
Zoals ik eerder al zei, ben ik een groot voorstander van supplementen. Met al je goede bedoelingen, is het soms gewoon niet te doen om je kinderen (en ook zeker jezelf) van alle vitamines en mineralen te voorzien. Zelfs niet als ze alle maaltijd zonder morren opeten. Een dagelijkse multivitamine is sowieso gewoon een heel goed idee. Voor kleinere kinderen kan je het beste een kauwtablet gebruiken. Vaak zijn ze zo lekker als een snoepje en ze gaan erin als koek. Deze multivitaminen voor kinderen van FreeChoice geef ik mijn dochter elke dag. De pillen hebben geen kunstmatige zoetstoffen of suikers en bevatten heel veel essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen. Er zitten 240 pillen in een grote pot.
Tip 4: Groenten en fruit uit een flesje
Je hebt tegenwoordig geperst fruit en groenten in flesjes in diverse smaken. Je mist dan wel een groot deel van de vezels die in groenten en fruit zitten, maar de vitaminen komen wel mee. Er zijn ook heel kindvriendelijke drankjes. Kijk dan wel uit dat er bijvoorbeeld geen gember of een pepertje in zit, want dat vinden kinderen vaak niet lekker. Eerst even voorproeven voordat je een flesje aan ze geeft!
Tip 5: Maak er geen halszaak van
Hou de porties klein en overzichtelijk, zodat het avondeten geen berg wordt waar tegenop gekeken wordt elke dag. Zegt je kind bij voorbaat dat het niet gaat eten wat jij hebt klaargemaakt, dan dikke prima. Maar dan ook geen toetje. Je gaat ook geen boterham smeren of een appeltje schillen. 2 hapjes genomen en je merkt dat hij of zij het echt niet lekker vindt, dan beloon je je kind door het alsnog een toetje te geven of een appeltje. Het heeft tenslotte iets geprobeerd.
Als je dat consequent volhoudt, dan blijven de maaltijden gezellig en je zal zien dat ze met die 2 hapjes toch aan bepaalde smaken gaan wennen en op een dag hun bord (hopelijk ) gaan leegeten.
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0