);

Mijn kinderen kijken geen tv

Mijn kinderen kijken geen tv

‘Ben je nou echt serieus? Das toch zielig! Laat die kinderen lekker kijken, iedereen kijkt toch tv?’ wordt me verwijtend verteld door het bezoek. Terwijl ik nee knik, wordt me gevraagd naar het waarom. ‘Waarom in hemelsnaam? Het is toch raar dat kinderen geen tv mogen kijken. En in déze tijd nog wel.’ 

Alsof er een andere tijd dan deze tijd is. Waarom moet ik me hierover verdedigen? Kinderen hóeven toch niet elke dag blootgesteld te worden aan tv-beelden? Televisies en tablets zijn vaker oppas dan daadwerkelijk amusement en dat vindt deze moeder nergens voor nodig. 

 

Kinderen en televisie kijken

Voor ik kinderen had, had ik nooit nagedacht over kinderen en televisie kijken. Het leek me logisch dat dat ging gebeuren, ik kijk immers ook tv. Misschien had ik iets meer scrupules gehad dan de gemiddelde persoon over tv-misbruik, maar dat komt doordat in de veelal Turkse, (maar ook sommige Nederlandse!) gezinnen die ik ken, de tv maar 1 stand heeft en dat is aan. Een 1-jarige voor de tv plempen wat ik regelmatig zie, is dus altijd een een no go geweest.

 

Mijn aversie tegen tv kijken

Mijn tv-aversie komt vooral door de oogarts die wij in 2015 bezocht hebben. K1 (kind1), mijn oudste oogappel, werd door het consultatiebureau doorverwezen naar de oogarts toen ze 1 jaar was. De arts dacht dat ze scheel keek. Grote baby oogjes met wat loshangend vel bleek het te zijn. Geen scheelheid te zien bij K1. Wat ze echter wél zag, was dat K1 te weinig plussterkte in haar ogen had. Baby’s worden kennelijk geboren met +1,5 en door het groeien van hun ogen, verandert dit langzaam aan naar 0, de standaard oogsterkte waarbij je geen bril nodig hebt. 

Maar helaas. K1 had blijkbaar geen +1,5 bij haar geboorte, waardoor ze dus op enig moment een min sterkte krijgt en aan De Bril moet. De voorspelling van de oogarts luidde dat K1 uiterlijk haar vijfde levensjaar een bril zou moeten dragen, omdat ogen dan meestal volgroeid zijn. 

We hebben onlangs een oogtest gedaan bij de oogarts, want K1 tikt de 6 jaar alweer aan en mevrouw draagt nog steeds geen bril. Uit het oogonderzoek blijkt dat er voorlopig geen bril nodig is. Hoezee! Onze oogarts is nieuwsgierig hoe dat zo komt en of we iets speciaals doen daarvoor. Speciaal wil ik het niet noemen, maar daar lijkt het in deze tijd wel op. Het is zo simpel. Haar advies van 5 jaar geleden heb ik letterlijk genomen en opgevolgd. 

 

Mijn kinderen kijken (bijna) geen tv 

Onze kinderen mogen nagenoeg geen tv kijken. De oudste 2 kijken sinds hun vierde op school schooltv en thuis, sja, thuis doen we niet aan tv. In hun eerste vier levensjaren is de tv een handvol keren aangeweest. We hebben de tablet de deur uit gedaan en ze mogen ook niet met mobieltjes spelen wat je vaak ziet. We zijn daarentegen wel veel aan het knutselen, je wordt er heel creatief van heb ik gemerkt!, en we spelen vrijwel dagelijks buiten. Gewoon een rondje fietsen of een beetje rennen in de frisse buitenlucht. Precies zoals ons was verteld wat we konden doen om het brilgebruik te vertragen. Met als gevolg dat we inmiddels een 6-jarige in huis hebben die nog steeds geen bril nodig heeft. Wat een vrijheid en onze kinderen zijn des te blijer wanneer ze een keer wél tv mogen kijken. Een win-win situatie volgens mij. 

 

Tv en ontwikkeling

Eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat door ons strikte tv-beleid, de tv-ontwikkeling van de kinderen hierdoor nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Onze kinderen vinden leeftijdgeschikte tv-programma's vaak enger dan hun leeftijdsgenootjes. Nijntje vinden ze nog steeds prachtig, net zoals Peppa Pig en Bumba. Cars kijken stond hoog op de kijklijst van K2, maar nee. Na 2 kijkpogingen hebben we het opgegeven, wat dat is wel heeeel erg eng... Deze keerzijde weegt meestal niet op tegen het uitstellen van De Bril en het stimuleren van de creativiteit van de kinderen. Al blijft het lastig wanneer je je steeds maar weer moet verdedigen waarom je kinderen geen tv mogen kijken. Misschien moet ik het anders gaan verwoorden? De kinderen kijken heus wel tv, alleen niet zo vaak.

 

Zonder tv erg creatief

Ik ben benieuwd hoe lang we het tv kijken nog kunnen uitstellen. K1 vroeg uit het niets om een eigen telefoon, want iedereen heeft er een heeft er op school. WAT? Nu al! K1 heeft bij gebrek aan haar eigen mobiel, heel ouderwets met een schaar, lijm en wat karton een eigen telefoon gemaakt. Heerlijk creatief! Geen Apple mobiel overigens, want dat vond ze raar met een hapje eruit. Madame heeft haar eigen Carrot. 'Kijk mama, er is niet van gegeten' zegt K1 bloedserieus. Hilarisch!

'Welk filmpje wil je kijken? Even zoeken op joetoep naar een dierenfilmpje. Wil je panda's zien? Kijk, hier zijn er panda's met andere dierenvriendjes'. Het scherm gaat open en tadaaa, allemaal zelf getekende dieren! Streng of niet, je kinderen worden er wel creatief van!

kinderen kijken geen tv en worden creatiever

 

De bovenste afbeelding is van Morrowind by Shutterstock

Meer blogs van Melek:

Heerlijk zo'n tuin: lekker naar buiten!

Heerlijk zo'n tuin: lekker naar…

 Dat buiten spelen heerlijk is, dat weet elk kind. En nu sinds we met de grote C zitten, weten de grote mensen dat ook. Door Corona waarderen…

Na een verbouwing de kinderkamer inrichten

Na een verbouwing de kinderkamer…

Er is weer eens verbouwd in Huize D. 2 van de kinderkamers hebben nieuwe ramen gekregen. Pfff, wat een werk zeg. Maar wat een heerlijk vooruitzicht…

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum…

Oooo, dit is de állermooiste kelder die ik ooooooit heb gezien!’ roepen de kinderen in koor uit. We zijn nog geen 5 minuten in het Scheepvaartmuseum…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.