);

Als je kind ziek is tijdens de vakantie

Als je kind ziek is tijdens de vakantie

Mijn dochter is ziek. Ze klaagt over alles, terwijl we de Riederfurka lopen. Een bergwandeling in Zwitserland.  ‘Ik wil niet huilen, maar mijn ogen luisteren niet!’ zegt ze, terwijl ze snel haar tranen wegveegt. Het rillen neemt grotere proporties aan. Arm meisje toch... Ze kan niet lachen, want dan doet haar keel pijn. Als ze praat, doen ook haar schouders pijn en als ze loopt, doet ook haar buik pijn, vertelt ze huilend, terwijl ze naar haar ribben wijst. Sjongejonge, mooi is dat. We zijn net 2 dagen met vakantie. Waar is de paracetamol?? 

In de 5,5 jaar dat ik mag genieten van de geneugten van het moederschap, heb ik ook menig moment gehad dat ik me afvraag waar ik in hemelsnaam aan ben begonnen... 

De vakantievoorbereiding is steevast zo’n moment. Welke kleding, hoe veel kleding, wel speelgoed, geen speelgoed, gebruiken we een wasservice, wassen we op de hand, enz, enz. Wat me echter nooit kopzorgen heeft, is de inhoud van mijn noodgevallentas bij ziekte. We gaan nooit van huis zonder en heeft menig vakantie gered door een kuchje of een snotje in de kiem te smoren. Af en toe even controleren of de inhoud nog voldoende is en voilà. Klaar voor vertrek!

Dat lukt natuurlijk niet altijd -ik denk  dan direct terug aan een all in vakantie in Kusadasi waar ik met een zwangere pokkel van K3 (kind3) enorm naar had uitgekeken en K2, slechts 1 dag na aankomst al flink ziek werd. Daar kon geen paracetamol tegen aan boksen en 4 dagen later zaten we in het vliegtuig naar huis. De 6e ziekte was de oorzaak, en bedankt-. Maar dit zijn natuurlijk uitzonderingen. 

 

Wat als je kind ziek is tijdens de vakantie

Ziek zijn tijdens je vakantie blijft naar, maar zorg dat je de basics bij je hebt. Daarmee hoef je niet direct bij een kleinigheidje een apotheek of arts op te zoeken met je steenkolen Frans of (vul hier taal naar eigen keuze in). Zo ook bij onze K1 die na paracetamol en een slokje hoestsiroop zich een stuk beter voelde. Hier in de bergen groeit overal wilde thijm. Daar kreeg mevrouw wat kopjes lauwe thee van en inmiddels gaat het weer een stuk beter gelukkig! Fijoeh. Vakantie is gered. Voor nu! We hebben er nog 2 die ziek zouden kunnen worden... maar ik kan straks ook van die enge vlizotrap afvallen en mijn been breken... 

Vergeet niet dat je ook te allen tijde kunt bellen met je huisarts in Nederland of de huisartsenpost voor advies. Sowieso handig om bij twijfel te doen. Wij hebben inmiddels zo veel meegemaakt met ons kroost, dat ik dat niet meer doe, maar in mijn beginjaren als moeder heb ik dat veelvuldig gedaan.  

- Neem een thermometer mee. Dit is absoluut geen overbodige luxe! Je kleintje voelt vaak warmer aan dan je inschat. Al menig maal ben ik met blote handen in deze valkuil gestapt. Als ik tegenwoordig koorts wil opmeten, gebruik ik een betrouwbare thermometer i.p.v. mijn handpalm. Veel verstandiger, want soms blijkt een gloeiend koortsig kind wat ik uit bed haal, slechts 36,2 graden te zijn. Blijkbaar te warm gehad onder de dekens, maar niets ernstigs dus.

- Pijnstilling is een must, zoals kinderparacetamol (zetpillen) en als je het toch hebt liggen, neurofen. Een slagje zwaarder, soms een lifesaver! Denk ook aan hoestsiroop. De hele fles hoeft heus niet mee. Giet wat over in een reisflesje en schrijf op wat het is en wat de dosering is. 

- ORS: altijd handig in geval van diarree. Bij kinderen gebruik je nooit diarree remmers. ORS is fijn om alle zouten weer aan te vullen. In de grote mensen handigbijziekte-tas kun je evt diarreeremmers doen. Het blijft een noodmaatregel, want kennelijk heb je iets op wat er nu met grote spoed uit moet. Gebruik het vooral niet te lichtzinnig zou ik zeggen. 

- Klein flesje ontsmettingsmiddel. Handig om de thermometer na gebruik te ontsmetten, maar ook je handen na de zetpil. 

- Neusspray. Wij gebruiken voor het hele gezin een xylometazolinespray voor kinderen. Ook de zoutspray ontbreekt niet. Handig voor vliegreizen, maar ook wanneer je over land gaat om druk van de oren te halen. 

Het kan ook een oorontsteking in de kiem smoren -(want het verweekt snot) en dat geeft een mens lucht. Vergeet dan ook niet wattenstaafjes bij je te hebben. Even dopen in een scheutje olijfolie en je binnenoor mee insmeren. Dat geeft acute verlichting en haalt de druk van de oren weg. De ontsteking is er dan nog wel overigens, maar pijnloos. Dit truukje heeft ons menigmaal een nachtelijk bezoek aan de huisartsenpost gescheeld. 

- En tot slot een klein EHBO-tasje met een schaartje, ontsmettingsmiddel, pleisters, verband en wat leukoplast. Dit is voldoende om kleine wondjes zelf te kunnen verzorgen.

Dit past in de kindertoilettas waar bij ons ook 3 tandenborstels met kindertandpasta inzitten, een potje Kindival tabletjes van VSM en een pakje zakdoekjes. Veel ruimte neemt het dus niet in beslag. Sterker nog, ik heb de toilettas met deze dingen standaard klaarliggen na ons Kusadasi avontuur waar we he-le-maal niets bij ons hadden. Dat doe je natuurlijk ook maar 1 keer in je leven.

Hoe langer je kinderen hebt, hoe meer bedreven je wordt in ongewone situaties. Elk nadeel heb zijn voordeel..!

 

De foto is van Stockcreations by Shutterstock

Meer blogs van Melek:

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.