Je kind wil een smartphone, wat nu?
Tegenwoordig gaan kinderen steeds vroeger zeuren om een eigen telefoon en krijgen ze ook eerder die gewenste smartphone. Voorheen was het gebruikelijk dat je kind een smartphone kreeg als het 12 werd en naar de middelbare school ging. Tenslotte moeten kinderen dan vaak een flink eindje fietsen of in ons geval ruim een uur met de bus om op school te komen. Het is dan zowel voor ouder als kind een geruststellend idee dat ze contact op kunnen nemen op het moment dat er iets gebeurt onderweg.
In 2018 lag de gemiddeld leeftijd dus op 12 jaar, maar tegenwoordig lopen kinderen van 6 al met een mobieltje rond. In 2021 is de gemiddelde leeftijd dat kinderen een eigen GSM hebben 9 jaar. Ook als ze 2 straten van school wonen.
Wat is een gebruikelijke leeftijd voor een mobiel?
Omdat alle andere kinderen in de klas rondlopen met een mobieltje wil niet zeggen dat jouw kind dat ook hoeft te doen. Laten we dat even voorop stellen. Jij bepaalt wanneer jouw kind een smartphone krijgt. Ben jij – net als ik overigens – van mening dat een kind voor z’n 12e jaar geen mobiel nodig heeft, dan hou je daar gewoon aan vast.
Onze dochter had met haar 10e weliswaar een mobiele telefoon, maar mocht deze pas mee naar school nemen toen ze naar de Middelbare ging. Daarvoor vond ik dat gewoon niet nodig. Vooral niet omdat we in een dorp wonen en we vanuit huis bijna haar lagere school konden zien liggen.
Gemiddeld zijn kinderen dus 9 jaar als ze hun eerste GSM krijgen. Het advies van opvoedkundigen is om kinderen bij een leeftijd van 11 of 12 pas een eigen smartphone te geven. Dat past beter bij hun ontwikkeling aldus de deskundigen.
Persoonlijk vind ik het ook gewoon een dure uitgave voor een kind van 9. Ook als het “slechts” een tweedehandsje van mama of papa betreft.
Hoe doe je dat met een abonnement?
Neemt je kind de telefoon elke dag mee naar buiten en naar school, dan is een abonnement de goedkoopste oplossing. Met pre-paid saldo betaal je veel meer en je kind is er in no-time doorheen. Neemt je kind jouw telefoon over of die van een ander familielid, dan ben je het goedkoopste uit met simonly prijzen. Jij kan dan je eigen abonnement behouden en je kind krijgt een nieuw nummer met een nieuwe simkaart. Voor nog geen tientje per maand kunnen ze behoorlijk wat bellen en online zijn. Onbeperkt internet is vaak niet nodig, omdat alle scholen gratis wifi hebben, maar wil je toch dat ze je altijd kunnen appen als dat nodig mocht zijn, dan kan je kijken naar simonly onbeperkt internet.
Over het algemeen kom je makkelijk weg met 100 belminuten (of sms-jes) en 3 of 4 gig aan data. Een dergelijk abonnement hoeft niet meer te kosten dan 8 tot 10 euro per maand.
Check voordat je een nieuw abonnement afsluit ook even of het aanpassen van je eigen abonnement naar bijvoorbeeld een gezinsabonnement een voordeel oplevert. Vaak kan in dat soort constructies bel- en datategoed onderling worden verdeeld naar behoefte waardoor jij bijvoorbeeld meer kunt bellen en je kind meer gebruik kan maken van de benodigde online data.
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0