Mijn kind wordt niet uitgenodigd voor kinderfeestjes
Wat een verschil hè, het ene kind heeft bijna elke week een feestje terwijl het andere kind nooit gevraagd wordt. Kan je hier als ouder iets aan doen? En wat doet het met je kind? Zelfs per gezin kan het zo zijn dat het ene kind nooit feestjes heeft, terwijl zijn broertje of zusje bij bijna elk feestje gevraagd wordt. Jij als ouder kunt hier weinig aan doen. Je kunt dit niet sturen ook al zou je dit nog zo graag willen.
Uitnodigingen op school of door de brievenbus?
Je ziet dat er op het schoolplein uitnodigingen uitgedeeld worden en jouw kind krijgt niks. Het zou een beetje raar zijn wanneer je een kind en ouder uitnodigingen ziet uitdelen erheen te lopen en te zeggen ja mijn kind wordt nooit gevraagd op een feestje, mag hij misschien deze keer wel komen. Dat doe je niet als ouder.
Ik merk wel dat er tegenwoordig steeds meer uitnodigingen per whatsapp verstuurd worden. Ik vind dit wat onpersoonlijk. Je zou er als ouder voor kunnen kiezen om de uitnodigingen bij de kinderen in de brievenbus te gooien in plaats van uitdelen op het schoolplein of in de klas. Dit is ook wat steeds meer scholen adviseren, juist omdat er ook kinderen zijn die weinig of niet gevraagd worden.
Nooit een uitnodiging krijgen, maakt misschien onzeker
Want wat zou er gebeuren met een kind wat nooit gevraagd wordt? Die gaat bij zichzelf nadenken: ben ik niet aardig, is er iets met mij aan de hand, hoor ik er niet bij, vinden ze me raar? Je kind zou er erg onzeker door kunnen worden. Wat belangrijk is, is dat jij je kind laat merken dat hij wel belangrijk is, dat hij er wel toe doet en dat hij wel lief en leuk is.
Je kunt als ouder niet voorkomen dat je kind niks merkt van de uitnodigingen, want in de klas wordt er ook over het feestje gepraat. Maar je kunt als ouder wel zorgen dat het niet steeds een groot iets wordt. Natuurlijk is het niet leuk dat je kind niet wordt gevraagd. Je kunt bijvoorbeeld met je kind afspreken dat jullie samen af en toe wat leuks gaan doen wanneer andere kinderen een feestje hebben. Maar dit kan niet elke keer. Daarom is het denk ik belangrijk dat je er niet elke keer heel diep op in gaat. Hoe meer aandacht jij hier als ouder een geeft, hoe meer het voor jouw kind ook een ding wordt. Als ze het er zelf niet over hebben, laat het dan voor wat het is.
Let wel op dat je kind niet heel onzeker gaat worden over zichzelf. Dat vind ik vooral een belangrijk punt waar je op moet letten als ouder.
Ook mijn kind werd nooit uitgenodigd
Het ligt niet aan jou en ook niet aan je kind dat het niet wordt uitgenodigd. Probeer het beiden te accepteren. Dit is niet makkelijk. Daar weet ik als moeder ook alles van. Mijn oudste zoon werd ook bijna nooit uitgenodigd op feestjes. Hooguit 1x per schooljaar. In het begin vond ik dit echt niet leuk. Maar ik merkte wel dat ik me er drukker om maakte dan hij zelf deed.
Bij mijn jongste zoon gaat het heel anders. Die wordt bijna op elk kinderfeestje gevraagd van zijn klasgenoten. En zit er nu zo’n groot verschil in mijn kinderen? Nee totaal niet. Ze liggen allebei goed in de groep en hebben vriendjes waar ze ook buiten schooltijd mee spelen. Dus ik kan er geen oorzaak voor bedenken. En daar ben ik uiteindelijk ook mee gestopt. Het is zoals het is. En ik denk dat je je dat als ouder voor ogen moet houden. Hoe meer jij er een ding van maakt hoe groter het wordt.
Laat aan je kinderen zien dat ze waard zijn wie ze zijn. Ze hoeven niet anders te worden of te doen, omdat ze dan wel uitgenodigd worden want dat is niet zo.
Geef je kind een extra knuffel op de dag dat zo’n feestje is, ga gezellig samen een film kijken of een taart bakken. Doe leuke dingen. (ook wanneer er geen feestjes zijn)
Geef je kinderen de aandacht die ze nodig hebben en verdienen. Daar zijn geen kinderfeestjes voor nodig!
» Lees ook: leuke kinderfeestjes voor meiden
De discussie over uitnodigingen in de media
De laatste tijd is er over dit onderwerp nogal wat gaande. Er zijn mensen die vinden dat uitnodigingen niet meer uitgedeeld moeten worden op school omdat het zoals ik beschrijf in dit blog kwetsend is voor de kinderen die nooit gevraagd worden.
Ook zijn er mensen die vinden dat het gewoon op school moet blijven gebeuren. Het is de realiteit dat je niet wordt gevraagd op kinderfeestjes. Kinderen leren op deze manier omgaan met tegenslagen en teleurstellingen, vinden zij. Hier zou je ze niet voor moeten afsluiten.
Als kindercoach zeg ik, laat de uitnodigingen buiten school. Het kind wat nooit gevraagd wordt, leert ook op een andere manier de realiteit van deze wereld wel. Dat de wereld niet altijd leuk is en dat er ook dingen gebeuren die je niet in de hand hebt en niet kunt sturen. Maar moet dat al op de kleuterleeftijd? Door elke week, want er is in zo’n klas bijna elke week wel iemand jarig, ermee geconfronteerd te worden. Ik denk van niet.
Natuurlijk kan je het uitleggen aan kinderen. En dat is ook goed om te doen want hier leren ze van. Maar dan nog vind ik niet dat ze er zo vaak mee geconfronteerd hoeven te worden.
Ik ben wel heel benieuwd hoe jij hierin staat.
Kies jij ervoor om de uitnodigingen buiten school te houden of kies jij ervoor dat kinderen vanaf jongs af aan al geconfronteerd moeten worden met de realiteit van de harde wereld?
Meer blogs van onze kindercoach Petra:
Wij deden het wel “gewoon” op het school plein maar vanaf dit jaar gaan we de uitnodigingen langs brengen.
Hoe leuk Is het om samen met je kind de uitnodigingen rond te brengen. Mijn zoontje van 5 vond dat geweldig... en ik ben het er mee eens dat je dat buiten school moet houden. Het Is ook een feestje wat buiten schooltijd plaats vind. En niet iedereen hoeft te weten wie jou kind uitnodigd. Zo voorkom je dat ouders/kinderen zich achter gesteld voelen.