Een letterlijk kijkje in de keuken
Je hoeft niet landelijk te wonen voor het hebben van een landelijke keuken. Maar toch denk ik wel dat het feit dat wij redelijk landelijk wonen in een dorp met uitzicht via de keuken op kilometers agrarische grond meegespeeld heeft bij onze keuze voor een landelijke keuken. Ons huis is gebouwd in 1927 en alleen al om die reden past een dergelijke keuken gewoon heel goed.
Waarom een landelijke keuken?
Als je aan een landelijke keuken denkt, dan denk je waarschijnlijk aan hout. En dat is zeker ook een kenmerk. Maar door gebruik van kleur, natuursteen en rvs kan je een landelijke keuken een moderne touch geven. Dat is de landelijke keuken waar ik van houd. Vergeet ook de handgreepjes niet, want die zijn heel vaak bepalend voor de uitstraling van je keuken en zijn een vaak onderschat onderdeel.
Onze keuze voor een keuken
Toen we het huis 20 jaar geleden kochten, was al direct duidelijk dat er behoorlijk wat aan gedaan moest worden. En het belangrijkste was wat mij betreft de keuken. Die móest eruit. Wat een lelijk ding!
Zo zag onze keuken er toen uit. Daar schieten toch de tranen van in je ogen!
Dus ik ging voor het eerst in mijn leven een nieuwe keuken kopen. Al snel kwamen we uit op een keuken met landelijke elementen. Zo hebben we gekozen voor kersenhout voor het aanrecht, de klepkastjes en de kasten onder het gasfornuis. Onze vloer was destijds ook kersenlaminaat dus vandaar de keuze voor deze houtsoort. De deurtjes waren lichtgeel. Het kookgedeelte lieten we wat speels naar voren komen en dit deel van de keuken is van marmer.
Smaak verandert…
Een keuken is iets wat je voor jaren en jaren aanschaft. Maar smaak verandert. Dat wat je 10 jaar geleden mooi vond, kan je nu lelijk vinden. Vond je toen heel modern en hoogglans wit prachtig, maar wil je - nu je kinderen hebt - de keuken gezelliger maken? En heb je niet het budget voor een nieuwe keuken? Met een paar vrij simpele oplossingen krijgt je keuken een heel andere uitstraling.
Zo vond ik 20 jaar geleden geel mooi. Het paste ook prima bij onze kersenhouten vloeren en keuken. Maar 15 jaar later was ik het geel zó beu. Alleen ik had geen budget voor een nieuwe keuken en de keuken zelf, vond ik nog steeds prachtig. Ik wilde onze landelijke keuken iets moderner maken en koos voor nieuwe frontjes in glad zilvergrijs. Een keuze waar ik nog steeds heel blij mee ben.
Eigenlijk zijn we 20 jaar later nog steeds heel blij met onze landelijke keuken, die naar onze mening heel tijdloos is gebleken.
Weten hoe je vrij simpel jouw keuken een meer landelijk karakter geeft? Check hieronder de inspiratietips.
Inspiratie voor de landelijke keuken
Door het gebruik van houten accessoires en mooi aardewerk geef je je keuken een landelijk karakter. Deze elementen zie je bijvoorbeeld terug in deze landelijke keukens.
Het gebruik van deze frontjes zie je veel in de landelijke keuken. Wij hadden ze 20 jaar geleden dus ook in het geel. Misschien is het voor jou wel dé manier om van jouw bestaande keuken een gezellige landelijke keuken te maken.
Een kraan als deze geeft direct een mooi landelijk statement aan je keuken. Ook als die verder redelijk modern is.
Nieuwe keuken kopen? Hier moet je op letten.
Onze landelijke keuken
Een keuken mag gezellig zijn en landelijke keukens zijn dat heel vaak. Die van ons is ronduit rommelig omdat ik ook werk in de keuken aan de keukentafel. Maar voor 1 keer heb ik de keuken eens flink opgeruimd en gepoetst want jij wilt natuurlijk nu wel weten hoe onze keuken eruit ziet!
Voila!
Wat voor keuken heb jij? En wat vind je van de mijne?
Reacties 0