Kan jouw kind alles goed zien?

Kan jouw kind alles goed zien?

Weet je 100% zeker dat je kind alles goed kan zien? Ik durf daar niet mijn hand voor in het vuur te steken bij mijn dochter. En de “scholen zijn weer begonnen”-campagne van Veilig Verkeer Nederland i.s.m. Pearle Opticiens, die vorige week startte, drukte mij wel weer even met de neus op de feiten. Bij 25% van alle kinderen zijn de ogen nooit opgemeten! Het is, zeker als je kind alleen op de fiets naar school gaat, belangrijk om wel die zekerheid te hebben dat hij of zij alles goed kan zien. Dus ik ga binnenkort alsnog een afspraak maken. Just to be sure.

 

Veilig Verkeer Nederland en de fietsende oogtest

Tijdens de eerste schooldag heeft op Basisschool De Passe Partout te Rotterdam de allereerste fietsende oogtest plaatsgevonden. Met deze oogtest vragen Veilig Verkeer Nederland en Pearle Opticiens op een ludieke manier aandacht voor het belang van goed zicht in het verkeer én op school.

Tijdens de fietsende oogtest reden de kinderen van groep 4 van Basisschool De Passe Partout op hun eigen fiets langs allerlei oogtesten. Zo was er een smiley die naar boven, beneden, naar links en naar rechts keek, een kleurenblindheidstest en een test om te controleren of de kinderen diepte kunnen zien. Alle kinderen die meededen, kregen een leuke schooltas vol met spelletjes en informatie over het belang van goed zien in het verkeer. 

“Mooi dat onze partner Pearle aanhaakt bij onze campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Slecht zicht bij kinderen in combinatie met weinig ervaring in het verkeer zorgt voor levensgevaarlijke situaties tijdens bijvoorbeeld het oversteken van straten als kinderen naar school lopen of fietsen. Wij adviseren alle ouders dan ook om de ogen van hun kinderen tenminste één keer per jaar te laten controleren. Zo zorgen we met elkaar voor minder ongelukken op straat!”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

fietsende oogtest VVN

 

Waar kun je terecht voor een oogmeting van je kind

In groep 2 en groep 7 checkt de schoolarts de ogen van je kind. Dat is geen oogmeting maar een globale check. Natuurlijk geeft dit wel een indicatie van hoe het zicht is van je kind, maar zekerheid geeft het niet. Onze dochter klaagde anderhalf jaar geleden (ze was toen nog net geen 8) over slecht zicht. Maar de opticien waar ik toen naar binnen liep, verwees ons naar de oogarts in het ziekenhuis. Ik kon dus onverrichter zaken naar huis. Omdat ik teveel twijfelde over de reden van dit slechte zicht (mevrouw wilde heel graag een bril, want een vriendinnetje in de klas had net een mooie nieuwe bril gekregen) vond ik de drempel naar het ziekenhuis te hoog en ben niet gegaan. Ik dook de regels op voor wanneer je de ogen van je kind wilt laten testen.

  • Kinderen van 0 t/m 7 jaar:  bij een oogarts
  • Kinderen van 8 t/m 11 jaar:  bij een optometrist of een oogarts
  • Kinderen vanaf 12 jaar: bij een opticien, optometrist of een oogarts

Dus inderdaad, voor hun 8e kun je voor een oogmeting niet terecht bij een opticien of optometrist maar moet je naar het ziekenhuis voor een meting. Bij grote twijfel blijf ik dit een hoge drempel vinden, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ze is nu 9 dus ik ga een optometrist in de buurt zoeken waar we alsnog terecht kunnen. Ik vind goed zicht belangrijk genoeg om dit goed te laten nakijken. Ik weet zelf dat een -0,5 al genoeg kan zijn om de blaadjes aan de bomen niet te kunnen zien of een gezicht in de verte niet te herkennen.

 

Wanneer laat je de ogen van je kind testen?

Laat de ogen van je kind testen als het klaagt over hoofdpijn, het moeite heeft met lezen en/of schrijven of als de juf of meester aangeeft dat je kind het schoolbord niet goed meer kan zien. Laat de ogen van je kinderen ook controleren als je denkt dat je kind de verkeersborden niet goed meer kan zien. Dat ze vanaf de bank niet goed kunnen volgen wat op tv gebeurt en er vlak voor gaan zitten of staan, kán ook een indicatie zijn.

 

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.