);

Jeukwoorden van conceptie tot en met bevalling

Jeukwoorden van conceptie tot en met bevalling

Let op: lezen met een flinke korrel zout, want stiekem maken we ons hier allemaal schuldig aan… ‘Fitmom’, ‘Loedermoeder’, ‘Ontaarde moeder’ en ‘Mommy hack’, zomaar een greep uit de termen waarvan ik spontaan al mijn haren van uit mijn kop wil trekken. Ik vind ze niet om aan te horen. Zo zijn er nog veel meer termen in de wonderlijke wereld van zwanger worden, die van zwangerschap of ouderschap waar ik vreselijke jeuk van krijg.

 

Het begint al bij zwanger worden

De eerste termen kwam ik al tegen toen ik zwanger wilde worden. Te beginnen bij ontpillen, ongi, nod of m’n ei. Brrr….. Ongi? Serieus? Het is iemand gelukt om het woord ‘ongesteld’ nog ranziger en onaangenamer te laten klinken dan het al was. Gefeliciteerd! En nod? Hoe kom je erop! Dit moet denk ik hip klinken in afkortingenland. Het gaat hier om, ‘Niet Ongesteldheid Dag.’ Jawel! Het beperkt zich niet alleen tot dat nod, men spreekt ook over het aantal dagen na- of voor nod. Als je dus 3 dagen na nod bent, ben je in normale Nederlandse termen welgeteld 3 dagen overtijd. Komen we aan bij dat ‘ei’ verhaal. Je raadt het al, dat duidt je eisprong, danwel, ovulatie aan. Dit gaat gepaard met een hoop rekbaar slijm. Verder maak ik hier geen woorden vuil aan. Gauw weer vergeten die handel!

Oh wacht, we hebben de ergste nog niet gehad: klussen! Dat houdt in dat je een kindje gaat kleien, of probeert te kleien met je hubby! Want het moet je maar gegeven zijn natuurlijk! Ik weet niet beter of ‘klussen’ betekent dat je aan het verbouwen bent, of iets in die trant. Wij hebben gewoon keihard gesek… nee, dat ga ik niet zeggen, klinkt ook weer zo banaal.

 

Jeej, het is raak!

En dan ben je in blijde verwachting en krijg je termen als vlos of gyn. En iets verder in je zwangerschap termen als slijmprop en ontsluiting. Wanneer de bevalling niet wil vlotten, wil strippen of een ballonnetje nog wel eens helpen. Of wat dacht je van toucheren, inknippen of inscheuren. Of nog erger: een totaalruptuur! Het maakt bevallen niet makkelijker, wel leuker…zoiets? Moederkoek en nageboorte klinkt ook al zo smakelijk. Kraampakket, koffiepads, eh….ik bedoel, zoogcompressen! Navelstreng en navelstompje. Aaaargh…het stikt van de vreselijke termen! En dan mogen de hechtingen down under, of in je onderkantje eruit. Joepie! ‘Heb je al nagedacht over anticonceptie?’ Nee, alleen al vanwege dat jeukwoord gehalte.

 

Na de zwangerschap

Je baby is geen buikbewoner meer, als aandenken hieraan ben je nu gezegend met tijgerstrepen, in de volksmond noemt men dit ook wel gewoon striae. Naast je tijgerstrepen heb je nu ook een after pregnancy body, maar wees gerust, binnen een mum van tijd ben je weer een échte fit-mom en ben je weer back in shape! Daarvoor moet je eerst gewoon even je comfortzone uitstappen. Je baby mag je beebje of je allesie noemen. Dat duidt zo weergaloos aan dat dit kleine mensje de wereld voor jou betekent. Dan krijg je nog te maken met de borstvoedingsmaffia en het kunstvoedingskamp. Lijnrecht staan zij tegenover elkaar, dus wees voorbereid. Ben je voor het een of juist voor het andere? Het maakt eigenlijk geen verschil, je bent uiteindelijk toch een loedermoeder of een ontaarde moeder. Wen daar maar vast aan.  

Geef je je kind bv, oftewel, borstvoeding? Zorg je er dan wel voor dat je de baby goed aanlegt? Dat voorkomt een hoop narigheid als tepelkloven en andere ellende. Als je dan toch onverhoopt met tepelkloven te maken krijgt, dan kunnen tepelhoedjes uitkomst bieden. Dus. Over fruithappen en groentenhappen gaan we het niet eens meer hebben. Dat ligt in het verlengde van borstvoeding of kunstvoeding en zal een vermoeiende aangelegenheid worden.

Met andere woorden, (of moet ik nu, ‘maw’ gebruiken...) de lijst met jeukwoorden en/of afkortingen is oneindig! Tot zo ver een fragment uit a mom’s life.

 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.