);

Die iPad is zo gek nog niet...

Die iPad is zo gek nog niet...

De iPad is een veelgebruikt item binnen ons huishouden. Binnen enkele jaren waren er zo drie van die dingen ons leven ingeslopen. Het leek mijn lief destijds wel leuk zo’n kids variant voor de 2e verjaardag van onze oudste dochter aan te schaffen. Hij wilde er sowieso eentje voor zichzelf hebben. Onze oudste tikt inmiddels bijna de zeven jaar aan en ze is twee zusjes rijker. En ja…ook voor hen vond vriendlief het wel leuk om zo’n technisch hoogstandje aan te schaffen. In de eerste instantie vond ik het vooral van den zotte dat onze tweejarige dochter een iPad cadeau kreeg. Punt 1: ga lekker met je potloden tekenen of met de Duplo spelen. Punt 2: waarom krijgt mijn kind een duurder verjaardagscadeau dan ik?

 

De iPads die kwamen!

Anyway, die iPads die kwamen er en ik was bang dat mijn meisjes niet meer weg te slaan waren achter dat schermpje. Dit bleek in de praktijk heel erg mee te vallen. Eigenlijk viel dat hele apparaat best wel mee. Al kostte me dit wel even voor ik dit kon erkennen en toe geven. Het bleek zelfs wel leuk en ook leerzaam! (Dat laatste vooral voor mij…) In deze tijd ontkom je ook niet meer aan het gebruik van een iPad, al gebruik ik er zelf nooit eentje. Mijn kinderen weten het ding inmiddels beter te hanteren dan ik dat doe.

Ze  spelen er vooral mee op de momenten dat ze zich wat vervelen of net wat moe beginnen te worden. Of, toegegeven, op momenten dat het mama even bijzonder goed uitkomt! Aan schermtijd doen wij niet, vooral omdat de meiden niet doorlopend met hun neus op dat schermpje gedrukt zitten, ze vermaken zich ook met allerlei andere dingen. Als dit wel het geval zou zijn, dan zouden wij ook absoluut schermtijd in lassen!

Ze doorliepen alle drie echter ook een leeftijd dat ze de smijt- en gooi fase door gingen. Vooral op de momenten wanneer iets niet ging zoals zij wilden. Zo gold dit ook voor de iPad. Het is maar goed dat het ding geen gevoel had, want hij kreeg het zo nu en dan flink te verduren. Gelukkig had mijn lief dit van tevoren al voorzien en had al tijdig een passend iPad hoesje tegen vallen en stoten aangeschaft. Een ware uitkomst! De iPad werd zo voldoende tegen de driften van onze meiden beschermd en daarnaast konden ze het hoesje zo vouwen dat ze het als een soort van fotolijstje op de tafel neer konden zetten. Handig voor het kijken van filmpjes, maar ook ergonomisch verantwoord. Zonder zo’n hoesje waren de iPads waarschijnlijk geen lang leven beschoren.

 

Kidsstand op de iPad

Mijn lief zette een kidsstand op de iPads, zodat ze in een beveiligde omgeving met leuke apps aan de slag konden en niet zomaar en willekeurig het hele www af konden struinen. We weten allemaal wat we daar aan kunnen treffen! Als ouders bepaal je zo zelf tot welke apps de kinderen toegang hebben. Wanneer de iPad eerder in gebruik is geweest door ouders, zorg er dan voor dat je deze eerst reset. Zo voorkom je dat je kinderen eventueel op plekken terecht komen die niet voor hen zijn bestemd. Komt deze nieuw uit de doos? Dan is er niets aan de hand en kun je het inrichten zoals wenselijk is. De kidsstand maakt het mogelijk om bepaalde opties te blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan de appstore! Maar er is veel meer wat je aan kunt passen, filteren of blokkeren. Je kunt het inrichten naar je eigen belangen, normen en waarden. Allemansvriend Google, helpt je graag verder op weg bij het instellen van de gewenste opties en instellingen. Controleer wel regelmatig de instellingen en kijk met je kind mee wat het allemaal uitspookt op de iPad. Er kan altijd toch nog stiekem en ongewild iets doorheen sluipen wat je niet had voorzien.

 

Waar spelen mijn meiden het liefste mee op de iPad?

Hun top 3:

Met stip op
1) Youtube! Youtube is lastig te beveiligen, eventueel kun je ‘KidsTube’ op je iPad installeren. Ook dit is niet geheel waterdicht, maar dit is al wat meer afgebakend. 

2) Talking Tom Cat: Deze grappige kat praat alles na wat jij zegt. Dit levert natuurlijk hilarische taferelen op! Je kunt hem wat plagen tot hij sterretjes ziet, hij kan vieze scheetjes laten, je kunt hem voeren en er is nog veel meer wat je met hem kunt doen.

3) Spelletjes: Er zijn tal van spelletjes voor de iPad, voor ieder wat wils. Vooral mijn oudste dochter kan zich hier prima mee vermaken.
 

De foto van meisje met iPad is gemaakt door Kaspars Grinvalds: by Shutterstock

Meer blogs van Judith:

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.