);

Incontinentie na de zwangerschap? Niks om je voor te schamen!

Incontinentie na de zwangerschap? Niks om je voor te schamen!

Ben jij recent bevallen en heb je ineens last van incontinentie? Dat is vervelend, maar gelukkig ontzettend normaal! Eén op de drie vrouwen heeft na de bevalling enige tijd last van incontinentie. Meestal verdwijnen die klachten na enkele maanden. Hoe dan ook: het is erg vervelend en natuurlijk wil je er iets aan doen. In dit artikel vertellen wij jou hoe het komt dat je last hebt van incontinentie en wat je eraan kan doen!

Wat veroorzaakt de incontinentie?

Het wel of niet kunnen ophouden van je urine heeft alles te maken met hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn. Incontinentie na de zwangerschap kan een aantal oorzaken hebben. Ten eerste kan het wellicht zijn dat je bekkenbodemspieren door hormonale veranderingen hun werk tijdelijk minder goed doen. Ten tweede kan het zo zijn dat je je bekkenbodemspieren een beetje overbelast hebt. Dit kan zijn omdat de baby tijdens de laatste fase van de zwangerschap erg op de bekkenbodemspieren geduwd heeft, of omdat je tijdens de bevalling heel hard hebt moeten persen. Je bekkenbodemspieren zijn in dat geval gewoon een beetje moe en hebben tijd nodig om bij te komen.

Incontinentie ondergoed

Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als incontinentie ondergoed. En nee! Dat zijn geen luierbroekjes voor volwassenen, dit zijn gewoon mooie onderbroeken die het ongewilde urineverlies opvangen en absorberen. Je kunt ze gewoon wassen en weer hergebruiken. Erg fijn, niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het gewoon ronduit vervelend is om luierbroekjes of pads te moeten kopen en dragen. Incontinentie ondergoed is een zeer discrete oplossing. Incontinentie is niks om je voor te schamen, maar het is wel prettig om je gewoon te kunnen kleden.

Fysiotherapie

Mochten de klachten toch langer aanhouden, is er nog steeds geen man overboord! Blijf er echter niet te lang mee lopen. Hoe sneller je actie onderneemt, des te groter de kans dat je ervan af komt. De fysiotherapeut kan je verder helpen! Door middel van bekkenbodemspieroefeningen kan je je lijf trainen om de urine weer beter op te houden. Dit kan een proces zijn dat wel eventjes duurt, dus laat je niet ontmoedigen. Je lijf heeft de tijd nodig om de juiste spierkracht op te bouwen.

Er zijn ook apparaatjes verkrijgbaar waarmee je de bekkenbodemspier kunt trainen. Laat jezelf goed informeren. 

Kortom: Incontinentie na de bevalling is ontzettend normaal en dus helemaal niets om je voor te schamen en schroom dus ook niet om hulp te vragen. Laat je niet ontmoedigen als het niet zomaar verdwijnt. Je lijf heeft fantastisch werk verricht tijdens de bevalling en heeft nu de tijd nodig om te herstellen.

 

Het belang van vrije tijd voor moeders

Het belang van vrije tijd voor…

Het moederschap is een van de meest intensieve en veeleisende rollen die je als vrouw kan vervullen. Dat zal je met me eens zijn. Dag in,…

Ontspannen slapen in een landelijke slaapkamer

Ontspannen slapen in een landelijke…

Een goede nachtrust is, naast gezond eten en voldoende bewegen, één van de pijlers waarop een goede gezondheid rust. Lekker slapen verlaagt…

Het belang van ontspanning: tips om tot rust te komen

Het belang van ontspanning: tips…

Het leven van een moeder zit vol uitdagingen en verantwoordelijkheden, van het opvoeden van kinderen tot het runnen van het huishouden en…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.