De impact van een compliment

De impact van een compliment

Groeien we niet allemaal een beetje als we een compliment krijgen? Ik merk het aan mezelf en aan mijn dochter dat we het fijn vinden als iemand ons een compliment geeft. We zijn allebei ook heel complimenteus naar anderen toe. “Leuke jas!” roept ze heel spontaan naar een voorbij fietsend kind. “Ken je haar”, vraag ik? “Nee, maar ze heeft toch een mooie jas”? Dat is mijn dochter ten voeten uit.

Ik sta er niet bij stil dat het geven van een compliment ook echt een diepe indruk op iemand kan achterlaten. Ik flap ‘m er meestal gewoon uit zonder erover na te denken. Die dochter van mij heeft het dus niet van een vreemde wink

 

Een compliment geven, het kan zo’n impact hebben

Zo kreeg ik pas geleden met Kerst terug wat een compliment voor impact kan hebben in het leven van de persoon aan wie je het compliment gegeven hebt. We waren op de Kerstmarkt in ons dorp en daar had een oud-leraar van de basisschool waar onze dochter op zit een “kerststal” ingericht met hooibalen waar hij zelfgeschreven verhalen vertelde aan de kinderen die dat leuk vonden. Ik heb het altijd een bijzondere man gevonden. Hoe hij de kinderen van zijn klas, maar ook van andere klassen in de school wist te boeien met zijn verhalen en hoe hij hen meenam in zijn belevingswereld of eigenlijk hoe hij zich verdiepte in die van hen en hierin meeging, vond ik heel inspirerend. Ik hoopte dan ook dat mijn dochter hem in de klas zou krijgen als leraar. Net voor dat kon gebeuren, ging hij een paar jaar geleden met vervroegd pensioen. Ik heb hem toen gezegd dat ik dat zo jammer vond omdat ik mijn dochter hem als leraar had gegund. Blijkbaar heeft dit compliment hem veel gedaan, want hij vertelde dat hij nog niet eerder zo’n mooi compliment had gekregen en hij bedankte me ervoor. Ik was eigenlijk verbaasd. De man moet dit toch eerder gehoord hebben. Hij gaf al zó lang les. Maar hoewel het vast gedacht is door veel ouders, uitgesproken is het blijkbaar niet.

Dus ik pleit ervoor dat we onze gedachten uitspreken als we iets moois of liefs over een ander denken. Je weet nooit welke impact je hiermee hebt op de ander en hoe die ander een stukje groeit door jouw compliment. En wacht er niet te lang mee. Doe het bijvoorbeeld op woensdag 1 maart op complimentendag en daarna zo vaak als je maar kunt.

 

Mijn compliment aan jou. Je bent de leukste, want jij leest mijn blogs! En daarmee geef je mij weer een groot compliment. Fijne dag!

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 1

  1. Ik ben erg spraak saam hier van Mijn dochter wordt in april de 26 13 jaar ,en was me ineens aan het bedenken wat zou het eigenlijk haar echte geboorte data zijn, Wij kwamen uit op 10 Augustus,zou eigenlijk dat betreft niet erg gunstig hebben gemaakt ,mijn zoon van 26 is op de 8 august ik zelf op de 30 en haar opa op de 31, haar oma op de 14 allemaal in augustus.
    Waarom zeg ik dit mijn dochter moest met 5 maanden en drie weken opgewekt er uit gehaald worden, zij had een ontwikkelingsweg,die niet verders ging,zij werd gehaald op de 26 april en na drie dagen een operatie aan haar blinden darm en spiegelbeeld gedraaide darm die overigens weer op zijn plek is gezet ,daar na werd zij ook, aan de zonden en infuse confuse gelegd,om zo de groei en ontwikkeling,door te makelen ,van daar uit heeft zij nog enkelen maanden ook, zonder confuse ge legen en werd pas na 4,a 5 maanden naar huis ook, met maatje 42,popen kleren we waren thuis gekomen en en werd ook, al snel weer april om haar eerste jaar te vieren ,vreemd maar wel en van die tijd zijn we we door gegaan ,wat er wel altijd was en soms nog wel is dat zij een paar dagen zo drie dagen zich niet optimaal voelt en dat is van af begin aan al zo geweest het is al iets minder maar verders niets mis mee vertelde ook, de chirurg,waar we toen ooit weer eens waren geweest.
    verders gaat het erg goed met mijn dochter,maar tog jammer dat er geen regeling is hier in Nederland,dat als je te vroeg ben dan zeker nog even geduld ,ten slotte zit mijn dochter nu al een jaar op de middelbaren en als zij iets later was had ze nog een jaar later op het middel baren gezeten .mijn verhaal vriendelijk bedankt voor deze mooi blog groetjes Jacqueline de goedeThis thread has been closed from taking new comments.