);

De ideale kindertuin

De ideale kindertuin

Je krijgt kinderen en opeens koop je een andere salontafel omdat de oude toch echt heel scherpe hoeken heeft en een houten in plaats van de glazen die je nu hebt. Je wilt tenslotte niet dat ze zich bezeren als ze vallen en zin in vette vingertjes op je glazen salontafel heb je ook niet. Ook check je alle stopcontacten, zet je deurstoppers op de keukenkastjes en schaf je kinderstoeltjes aan die “meegroeien”.

Je volgende blik is naar buiten gericht. Als ze eenmaal gaan lopen en je hebt een tuin, dan wil je die ook kindvriendelijk en kindveilig inrichten. Hieronder wat tuintips om de ideale kindertuin te maken.

 

Een grasmat

Kinderen? Dan is een stukje gras om op te spelen een absolute must. Lekker om op te ballen, te picknicken of om de handstand op te oefenen. Handig ook om het badje op te zetten op warme zomerdagen. Zomer voorbij of water niet meer fris? Je laat de stop eruit en het gazon is gelijk bewaterd.

Let op bij het inzaaien van het gras of bij het uitzoeken van de juiste grasmat op de grassoort. Kies een sterke grassoort die tegen een stootje kan. Een Engels gazonnetje met kinderen is gewoon vragen om narigheid.

 

Een zandbak

Er is geen kind dat een zandbak kan weerstaan. Geef ze een emmertje en een schepje en ze zijn uren zoet. Zorg er wel voor dat je een zandbak plaatst met een afsluitbare deksel. Zo kunnen katten de zandbak niet gebruiken voor hun behoeftes, komen er geen bladeren en ander afval in het zand en blijft het zand in de zandbak langer schoon om te gebruiken.

schommel in kindertuin

 

Een speelhuisje met glijbaan en schommel

Een van de eerste dingen die wij in de tuin plaatsten was een glijbaan en schommel met een kinderzitje eronder. Picknicken met je kleine vriendjes of daar lekker kleuren en daarna lekker hard van de glijbaan af gaan. En schommelen is natuurlijk altijd leuk. Wij hebben veel lol gehad van ons speeltoestel.

trampoline in tuin

 

De trampoline

Natuurlijk is een kindertuin geen ideale speelplaats zonder trampoline. Onze trampoline heeft jaren uitstekend dienst gedaan en in ons geval speelde de trampoline een grote rol bij de motoriek en de balans van onze dochter. Onderschat daarom het belang van de trampoline in je tuin niet. Je kunt het misschien een onding vinden om te zien, maar je doet je kind geen grotere lol dan met een eigen trampoline.

Je hebt ze tegenwoordig in allerlei formaten. Van klein tot enorm. Dus voor elke tuin een geschikt formaat. Van trampolines die je ingraaft in het gazon tot trampolines op een onderstel met een veiligheidsnet eromheen. Bij een staand model is een veiligheidsnet wel essentieel. Zelf vind ik het onverantwoord om je kinderen te laten springen op een trampoline zonder net. Zeker kleintjes stuiteren zo van de trampoline af. Zelf heb ik mijn dochter zo door de opening van het veiligheidsnet zien vliegen. Gelukkig kwam ze er alleen met een schrammetje op haar voorhoofd vanaf, maar het had heel anders kunnen aflopen.

Zorg er daarom voor dat je trampoline helemaal veilig is. Dus ook inclusief een rand om de veren (en de voetjes van je kind) te beschermen en een trapje voor het in- en afstappen.

Kind in moestuin

 

Planten en bloemen

Bekijk even kritisch de bestaande planten en bloemen in de tuin. Zijn die wel veilig? Veel planten zijn giftig. Je kunt er behoorlijke buikpijn van krijgen en sommige zijn zelfs dodelijk. Dus wil je echt een kindvriendelijke én kindveilige tuin, dan zijn er bepaalde planten en bloemen die je absoluut moet mijden.

» Lees ook: giftige tuinplanten

Een eigen moestuintje is natuurlijk een geweldige plek voor kinderen om te kunnen wroeten in de tuin. En eigen worteltjes, courgettes en radijsjes smaken altijd net iets lekkerder dan die van de groenteboer.

» Lees ook: een moestuin voor kinderen

 

Bestrating

Kies voor een lichte, gladde soort bestrating. Donkere bestrating kan in de zomer met het zonnetje erop heel heet worden. Spelen kan dan een pijnlijke aangelegenheid worden. Kies voor een gladde bestrating en dus niet voor grindtegels, want de grindkorreltjes kunnen best scherp zijn met blote voetjes of knietjes.

 

Een fijn plekje om te zitten

En natuurlijk vergeet je ook het strategische gesitueerde fijne zitje niet mét parasol om het gespuis in de gaten te kunnen houden vanuit je luie stoel.

Een fijne zomer!!

» Leuke zithoek creëren? Kijk hier voor een DIY buitenlamp van een collega blogger.

 

De foto's zijn van Shutterstock

Meer blogs van Esmée:

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

Je bent in verwachting! Wat leuk, gefeliciteerd! De eerste paar maanden kan je waarschijnlijk nog gewoon je “normale” kleding dragen, maar…

Een fijne werkplek in huis creëer je zo!

Een fijne werkplek in huis creëer…

Sinds kort ben ik qua werkplek verhuisd van de keukentafel naar een echt bureau en een eigen werkplek. Het werd ook wel tijd! Al ruim 7 jaar…

5 bespaartips voor een duurzamer huis

5 bespaartips voor een duurzamer…

Nu energieprijzen de pan uit rijzen, is de noodzaak van verduurzamen nog dringender geworden. Elke huiseigenaar die…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.