);

Energie besparen begint bij isoleren!

Energie besparen begint bij isoleren!

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om energie te besparen en het comfortniveau te verhogen. Daar bedoel ik mee, dat het makkelijk behaaglijk gemaakt kan worden in de winter en koel blijft in de zomer. Het isoleren van je huis helpt hierbij. In dit artikel bespreek ik de verschillende isolatiemethoden die je kunt toepassen om je huis energiezuiniger te maken.

 

1. Dakisolatie

Het dak is een van de belangrijkste plekken om te isoleren, aangezien warmte vaak via het dak ontsnapt. Je herkent een slecht geïsoleerd dak vaak aan sneeuwvrije dakpannen als het in de winter gesneeuwd heeft. Hoe minder wit, des te slechter de isolatie.

Hier zijn enkele manieren waarop je je dak kunt isoleren:

 • Glaswol of steenwol: Deze isolatiematerialen zijn zeer geschikt voor dakisolatie. Ze zijn relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren. Je kunt ze tussen de dakspanten leggen en afdekken met gipsplaten.
 • Gespoten polyurethaanschuim: Dit isolatiemateriaal wordt rechtstreeks op het dakoppervlak gespoten en vormt een naadloze isolatielaag. Het biedt uitstekende isolerende eigenschappen, maar het kan duurder zijn dan traditionele isolatiematerialen.
 • Dakramen isoleren: Vergeet niet om dakramen te isoleren, omdat deze ook een bron van warmteverlies kunnen zijn. Gebruik isolerende raamfolie of speciale dakvensterisolatie.

De kosten van dakisolatie

 • Glaswol of steenwol: Ongeveer €20 tot €40 per vierkante meter.
 • Gespoten polyurethaanschuim: Gemiddeld €25 tot €50 per vierkante meter.

 

2. Vloerisolatie

Vloerisolatie is van cruciaal belang om warmteverlies naar de kruipruimte of de kelder te verminderen. Hier zijn enkele methoden voor vloerisolatie:

 • Schuimisolatie: Spuit polyurethaanschuim in de kruipruimte om gaten en kieren te dichten en een effectieve barrière te creëren tegen warmteverlies.
 • Isolatieplaten: Installeer isolatieplaten, zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS) of geëxtrudeerd polystyreen (XPS), op de vloer van de kruipruimte. Deze platen bieden een goede isolatie en helpen vocht buiten te houden.

De kosten van vloerisolatie:

 • Schuimisolatie: De kosten variëren van €20 tot €40 per vierkante meter, afhankelijk van het type schuimisolatie.
 • Isolatieplaten: De kosten variëren van €15 tot €30 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen materiaal.

Check eens voor meer informatie bij vloerisolatiekosten.nl

 

3. Muurisolatie

Muurisolatie is van essentieel belang om de warmte in huis te houden. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden voor muurisolatie:

 • Spouwmuurisolatie: Bij huizen met spouwmuren kun je de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opvullen met isolatiemateriaal, zoals glaswol, steenwol of isolatieparels.
 • Binnenmuurisolatie: Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kun je overwegen om de binnenmuren te isoleren met gipsplaten en isolatiemateriaal.
 • Buitenmuurisolatie: Deze methode, ook wel gevelisolatie genoemd, omvat het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muur en het bedekken met gevelbekleding.

De kosten van muurisolatie:

 • Spouwmuurisolatie: Gemiddeld €15 tot €30 per vierkante meter.
 • Binnenmuurisolatie: De kosten variëren sterk, maar liggen meestal tussen €40 en €100 per vierkante meter.
 • Buitenmuurisolatie (gevelisolatie): Duurder, met kosten variërend van €100 tot €200 per vierkante meter.

 

4. Raamisolatie

Ramen zijn beruchte warmtelekken, maar er zijn verschillende manieren om ze te isoleren:

 • Dubbel glas of HR++ glas: Vervang enkel glas door dubbel glas of hoogrendementsglas om warmteverlies via ramen te verminderen.
 • Tochtstrips: Plaats tochtstrips rond het raamkozijn om kieren te dichten en tocht te verminderen.
 • Gordijnen en raambekleding: Dikke gordijnen of jaloezieën kunnen helpen om warmte binnen te houden en de kou buiten te houden.

De kosten van raamisolatie:

 • Vervanging van enkel glas door dubbel glas of HR++ glas: De kosten variëren sterk, maar kunnen gemiddeld €200 tot €400 per vierkante meter bedragen, inclusief installatiekosten.
 • Tochtstrips en -kit: Relatief goedkoop, met kosten van enkele euro's tot tientallen euro's, afhankelijk van de hoeveelheid benodigde materialen.
 • Gordijnen en raambekleding: Kosten variëren sterk, afhankelijk van de gekozen stoffen en ontwerpen.

 

5. Tochtbestrijding

Naast de bovengenoemde isolatiemaatregelen kun je ook tocht in huis verminderen:

 • Tochtstrips en -kit: Gebruik tochtstrips en -kit rond deuren en ramen om kieren te dichten.
 • Brievenbusborstels: Installeer brievenbusborstels om tocht via de brievenbusopening te verminderen.
 • Dorpelafdichtingen: Plaats dorpelafdichtingen onder deuren om tocht tegen te gaan.
 • Radiatorfolie: Bevestig radiatorfolie achter de radiatoren om te voorkomen dat warmte naar de muur ontsnapt.

De kosten van het bestrijden van tocht:

 • Tochtstrips en -kit: Over het algemeen betaalbaar, variërend van enkele euro's tot tientallen euro's, afhankelijk van de benodigde materialen.
 • Brievenbusborstels: Meestal goedkoop, variërend van enkele euro's tot tientallen euro's.
 • Dorpelafdichtingen: Afhankelijk van het type, maar meestal betaalbaar, met kosten van enkele euro's tot tientallen euro's.
 • Radiatorfolie: Relatief goedkoop, met kosten variërend van enkele euro's tot tientallen euro's.

 

Kortom, er zijn veel manieren om je huis te isoleren en energiezuiniger te maken. Het combineren van deze isolatiemaatregelen kan je helpen om aanzienlijk te besparen op je energierekening en tegelijkertijd het comfort in je huis te verbeteren. Overweeg welke isolatiemethoden het meest geschikt zijn voor jouw huis en budget, en begin met het creëren van een energie-efficiënte leefomgeving.

Het is belangrijk om offertes te verkrijgen van lokale aannemers of isolatiespecialisten om de specifieke kosten voor jouw huis en regio te bepalen. Bovendien moet je rekening houden met de lange termijn besparingen op energiekosten die geassocieerd zijn met deze investeringen in isolatie. Een goed geïsoleerd huis zal na verloop van tijd de energierekeningen verlagen en de waarde van je woning verhogen, wat de initiële kosten kan rechtvaardigen.

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.