);

Hoogsensitief opvoeden

Hoogsensitief opvoeden

Het prachtige Boek: Hoogsensitief Opvoeden, mocht ik lezen en recenseren. Zelf ben ik hoogsensitief en ook mijn zoontje is hoogsensitief. Toen ik nog een puber was, schreef ik veel gedichten. Ik kon zo al mijn gevoelens en gedachten beter begrijpen en ik kreeg rust in mijn hoofd.

Tijdens het lezen van dit boek borrelde er weer een gedicht naar boven. Het leek mij een mooi begin van deze blog.

 

Mama? Waarom heb ik dat nu altijd?

Mama? Waarom ben ik ik, en waarom ben ik niet hij?

Iemand die niet zoveel kriebels heeft is vast wat vaker blij.

Ik wil niet voelen wat ik voel, want het voelt niet echt zo fijn,

ik wil dan altijd zo graag, heel dicht bij jou zijn.

Waarom zitten mijn sokken zo raar en heb ik overal kriebel

en waarom kan ik juist op school, niet stoppen met dat gewiebel.

Waarom ben ik verdrietig mama, toen laatst in mijn klas,

de opa van Karlijn dood gegaan was?

Waarom duurt het slapen gaan, bij mij altijd zo lang?

Ik hoor en zie dan zoveel dingen en die maken mij dan bang

Mama? Voel jij dat ook soms dat je zo zenuwachtig bent?

Als je ergens heen moet waar je de weg niet zo goed kent?

Waarom vind ik alles zo spannend? Gaat dat ooit voorbij?

Hoe zou dat komen mama en is dat alleen bij mij?

Waarom word ik soms zo boos als een spel niet eerlijk wordt gespeeld?

Of als een groot stuk chocolade niet eerlijk wordt verdeeld?

Mama, gaat het ooit nog over en waarom heb ik dit nou?

 

Ik pak hem vast en knuffel hem, lieverd ik hou van jou

Ik hou van jou zoals je bent en ik zal er altijd voor je zijn.

Ik zal je altijd helpen want we zitten namelijk in dezelfde trein.

Als ik jou zie, zie ik mij, ik voel alles wat jij voelt

De spanning in jouw kleine lijfje, ik weet wat jij bedoelt

Ik zie dat je het moeilijk hebt en voel ook jouw verdriet

Dat het ooit weg zal gaan, nee dat denk ik niet.

Maar je kan het wel gaan snappen en er mee om leren gaan

Mama zal jou helpen om sterk in je schoentjes te kunnen staan.

Je huilt vaak omdat je niet weet waar je deze spanning laten moet,

en ik weet lieve schat als geen ander, wat dat met je doet.

Maar zie ook de mooie kant want die geeft zo veel kracht.

Soms lukt het je al, als je na een praatje, even naar me lacht.

We praten veel, soms wel uren als je ’s nachts niet slapen kan.

Huilend met je beertje vast naast ons bed, daar sta je dan.

Wij voelen nou eenmaal alles veel sterker, maar we zijn gewoon wie we zijn,

en als je weet hoe je er mee om moet gaan is gevoelig zijn best wel fijn.

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Het begrip Hoog Sensitiviteit ook wel HSP (High Sensitive Person, of in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon) genoemd, kreeg in 1992 bekendheid door Elaine Aron een Amerikaanse Psycholoog.

Zij veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking heeft van het zenuwstelsel en het brein. Doordat deze mensen een soort van filter missen, komen prikkels heftiger binnen bij deze mensen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn.

 

Het boek Hoogsensitief opvoeden

Ik heb nog nooit een informatief boek gelezen dat mij zo op en neer slingerde tussen mijn mentale en mijn emotionele ik. Dit boek doet dat! Ik weet officieel pas een paar jaar dat ik zelf hoogsensitief ben maar onofficieel weet ik het al mijn hele leven. Tijdens het lezen van dit boek kwamen er weer situaties naar boven over hoe ik vroeger was als kind, hoe ik dacht als kind, en wat ik voelde als kind. Hoe ik me het liefst mee liet voeren door de wind weg van alles en iedereen. Hoe ik verdriet van andere aantrok of waarom ik, als ik naar het toilet ging, er het liefst een uur wilde blijven zitten en dat niemand dan wist waar ik was.

Het boek beschrijft op een geweldige manier vele situaties in de vorm van gedichten, prachtige verhalen en korte situatieschetsen van ouders met hun kinderen.

Dit mooie gedichtje uit het boek wil ik graag met jullie delen.

 

Ik zet de tijd even stil

Als ik kon toveren,

Zette ik de tijd even stil.

Om na te denken over wat je zei,

Om te verwerken wat net gebeurde,

Om de gedachten te ordenen in mijn hoofd…

Soms…raak je nog een gevoelige snaar

Maar met een beetje meer tijd

Raak ik de weg in mijn gevoelens niet zo kwijt.

 

Toen ik dit gedichtje las, brak ik. Zo herkenbaar bij mezelf. Jaren lang gedacht dat ik raar was, niet normaal, niet klopte. Ik las het even later voor aan mijn zoontje. Zijn reactie was geweldig. Hij zei: ‘ Ja! Zo voel ik dat mama altijd in de klas!’ Ik zag wat het met hem deed, gewoon zo’n klein gedichtje. Het gaf hem het ‘eindelijk snapt iemand mijn gevoel’.

Alle hoofdstukken in het boek beginnen met zo’n prachtig gedichtje gevolgd door een verhaal geschreven door een vader of moeder.

Als  hoogsensitieve mama werd ik hierdoor emotioneel helemaal in het boek gezogen. Gelukkig krijg je na het lezen van deze verhalen even de tijd om te aarden en je gevoelens op een laag pitje te zetten. Want na ieder verhaal gaan ze op een informatieve manier dieper in op deze situatie. Met hele korte voorbeeldjes uit de praktijk gevolgd door een hele korte uitleg raak je niet snel afgeleid en blijft het boeiend om dit boek te lezen. Het zijn geen lange lappen tekst waar je uiterst geconcentreerd voor moet zijn.

Het boek geeft een duidelijke uitleg over waarom een hoogsensitief kind op een bepaalde manier voelt, denkt en doet. Hoe je hier je kind in kan helpen en met hem/ haar mee kan denken.

boek hoogsensitief opvoeden

 

Wat heb ik geleerd van dit boek

Rust, Ruimte, Tijd, luisteren en gehoord worden. Deze woorden lopen als een rode draad door het boek. In dit boek is te lezen waarom er geen één opvoedboek bestaat wat bij alle kinderen werkt want ieder kind is anders en ieder kind is uniek. Toen ik dat las, viel alles op zijn plek. Mijn kind is ook uniek en heeft dus zijn eigen handleiding nodig, zijn eigen opvoedboek speciaal ontwikkeld en geschreven voor hem door mama en papa.

Hoe  cool zou het zijn als je als ouder kunt leren hoe je je eigen opvoedboek kunt schrijven specifiek voor jouw kind. Dat je zonder oordeel van anderen mag doen waarvan jij weet dat dat het beste werkt voor jouw kind. Zodat je met trots en een hoge dosis zelfvertrouwen weet dat dit de allerbeste manier is die werkt voor jouw kind.

Ik denk dat dit het perfecte opvoedboek is voor ouders van hoogsensitieve kinderen maar ook voor ouders van niet hoogsensitieve kinderen is dit boek een aanrader om te lezen. Waarom? Dit boek beschrijft niet in welk keurslijf je je kind het beste kunt stoppen zodat het mee kan met de rest en zo een perfect product wordt van de maatschappij. En als dat keurslijf dan niet past hoe je dan met man en macht er alles aan kunt doen om te zorgen dat het wel gaat passen.

Dit boek beschrijft waarom een hoogsensitief kind niet in zo’n strak keurslijf past, maar dat zo’n kind zich prettiger voelt in een overall en dan het liefst in een overall speciaal gemaakt door zijn lieve papa en mama, met een speciaal door hem geselecteerd stofje, zonder maatlabeltjes of harde stiksels, met zakjes en ritsjes op de door hem aangegeven plaatsen. Met een capuchon, die hij op kan zetten als hij even alleen wilt zijn. Deze overall wordt met liefde en aandacht gemaakt in samenwerking met zijn of haar lieve papa en mama die als enigen en het allerbeste weten hoe deze overall perfect in elkaar gezet kan worden.

Dit boek leert je als ouder een stapje terug te doen zodat je kan kijken, luisteren, voelen en meedenken naar en met jouw kind. Dat je kan accepteren dat jouw kind mag zijn wie hij is, mag voelen wat hij voelt, mag doen wat hij wilt, mag gaan, mag rennen in de door jullie speciaal voor hem ontwikkelde overall altijd en overal!

Lonneke

 

Ook onze blogger Edith heeft een hoogsensitief kind en schreef een korte recensie voor dit boek:

 

Hoogsensitief opvoeden – ontdek en versterk de talenten van je kind!

Wat een pareltje dit boek! Makkelijk te lezen en daardoor pak je het ook snel op en lees je er vlot doorheen. Zelf was ik meteen al gegrepen door de voorkant en dan met name de ondertitel: Ontdek en versterk de talenten van je kind! Talenten….. Hoogsensitief als een talent. Zo heb ik het zelf niet eerder benoemd, hoewel ik het ook nooit een probleem vond. Mijn meisje vraagt soms om een wat andere benadering dan haar grote zus maar so what?

Een mooi voorbeeld om te delen heeft te maken met ‘angst’. Grote zus durft alles. Stapt lachend in iedere achtbaan. Bij haar is het anders. Ze is angstig en laat zich niet overhalen. Het gaat stap voor stap. Dit boek leerde mij dat hoogsensitieve kinderen een extreem gevoelig amygdala hebben. Een wat??? Een amygdala is kennelijk het deel van de hersenen dat betrokken is bij het ervaren, verwerken en aansturen van verschillende emoties. Hoog sensitieve kinderen ervaren hierdoor bepaalde emoties heel sterk.  Angst is de emotie die het meest gelinkt wordt aan de werking van de amygdala en daardoor zien deze kinderen meer risico’s. Dus een ritje in de achtbaan is helemaal niet leuk! Dat begrijp ik nu veel beter. Naast het ‘stap voor stap’ zoals we dat van nature al deden leerde het boek me ook dat het daarbij belangrijk is om onze dochter te laten voelen dat het niet erg is om bang te zijn door zelf bang te durven zijn. Oké dat wist ze al, want ik ben panisch voor spinnen en dat vindt ze heel grappig maar ik heb het niet bewust gebruikt op momenten dat zij bang is. Een andere tip die het boek gaf is dat ‘proberen’ best een doel mag zijn: “Wow, je bent het aan het proberen, wat knap!”. Tot slot vond ik mooi dat op meerdere plaatsen beschreven wordt dat je kinderen kunt helpen door geen ‘waarom-vragen’ te stellen. In mijn werk vervang ik ‘waarom’ al geruime tijd door ‘wat maakt dat’ maar ik heb er niet bij stil gestaan dat voor kinderen ‘waarom-vragen’ over komen alsof ze zich moeten verantwoorden. En dat gevoel versterkt hun angst of onzekerheid. Vanaf nu bannen we ‘waarom’ ook thuis!

Tot slot staan achterin een paar woorden die ik zo mooi vond dat ik ze graag wil delen:

Als je bent

Wie je ECHT bent,

Dan kan ik jou graag zien….

En alle andere keren ook.

 

Technische details van het boek: Hoogsensitief opvoeden

Dit boek van Uitgever Lannoo is geschreven door Melissa Mertens en Lies Cattersel. De illustraties zijn van Erika Verhoeven.

ISBN: 9789401446860 | Prijs: 19,99 | 176 pagina's

Je koopt het hier bij bol.com

Heb jij een hoogsensitief kind en ga je met hem of haar op vakantie? Lees dan eens deze tips over een vakantie met een hooggevoelig kind.

 

 

6 jaar en nog een speen, nou en?

6 jaar en nog een speen, nou en?

Mijn kind is 6 jaar en heeft een speen, een fiepje, een fup, een sabbeltje een foepje of een tutje. Maar eigenlijk is het gewoon een kunstduim,…

Kinderen moeten hun eigen rommel opruimen. Toch?

Kinderen moeten hun eigen rommel…

Een tijdje geleden besloot ik het op te geven. Nou ja, opgeven. Het was meer van richting veranderen. Maar je kan het ook zien als opgeven,…

Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan…

Mijn naam is Lonneke, ik ben getrouwd en heb 3 lieve kinderen Fay '06, Jins '07 en Ninte '13. Ik heb een geweldige baan als zwemdocent en sportinstructrice. Ik hou er van om kinderen en volwassenen iets te leren en te motiveren. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje als Essentrics instructrice. 

Pas sinds kort kwam ik erachter hoe ik de al jaren vast zittende verhalen in mijn hoofd kon bevrijden in de vorm van een Blog. Ik geniet van schrijven. Ook op mijn eigen blog Mamapoester lees je een hoop herkenbaarheid, tips, en dagelijkse strubbelingen van het moederschap met een beetje humor en een tikkie overdrevenheid.

Reacties 15

 1. Sabrina

  mrt 21, 2018 at 08:07

  Tranen in mijn ogen, wat een prachtig gedicht schrijf je! Zo herkenbaar, precies mijn dochter. Ik vind het zo lastig om het juiste te doen, haar te helpen en te begeleiden. Wat zou ik dit boek graag lezen ?? 2. Barbara

  mrt 21, 2018 at 08:08

  Hoogsensitief... al meerdere keren mij verdiept in de materie. Twijfel of onze zoon wellicht hoogsensitief is, hoe dan verder ed. Wellicht dat dit boek mij een stap verder kan brengen. 3. rewana huntink

  mrt 21, 2018 at 08:33

  oh dit geeft zo mijn kleine ventje weer, precies zoals hij is en doet, en wat wil ik hem zo beter kunnen uitleggen dat hij zichzelf mag en kan zijn....wees wie je bent, mijn kleine stoere vent!
  voor ons waag ik een gokje, en mss kan hij dit dan beter plaatsen in zijn hoofdje;) 4. rewana huntink

  mrt 21, 2018 at 08:33

  oh dit geeft zo mijn kleine ventje weer, precies zoals hij is en doet, en wat wil ik hem zo beter kunnen uitleggen dat hij zichzelf mag en kan zijn....wees wie je bent, mijn kleine stoere vent!
  voor ons waag ik een gokje, en mss kan hij dit dan beter plaatsen in zijn hoofdje;) 5. Selina

  mrt 21, 2018 at 09:06

  Jeetje wat heftig! Maar hoe herkenbaar. Ons jongste dochtertje is waarschijnlijk hsp. Sommige mensen kunnen haar maar moeilijk snappen en ze snappen mij niet altijd. Want waarom mag zij dat wel en de oudste niet..... ik hoor de hersenen van die mensen kraken hahaha.
  Ik kan er redelijk mee omgaan volgens mij en mijn dochtertje ook. Maar het zou fijner zijn als we er GOED mee om konden gaan. 6. Shirley

  mrt 21, 2018 at 09:27

  Wat een herkenning! Maar dat wist ik al langer. Ikzelf ben ook hsp en mijn oudste dochter ook. Ik kan vaak door de dwarse buien gelukkig wel heen voelen dat er meer achter zit maar ze zit zichzelf zo vaak in de weg!
  Ik heb ook laatst een gedichtje hierover geschreven:

  Lief gevoelig kind
  wist je maar
  hoe je weerbaar
  moet zijn
  De overvloed
  trotserend en voor
  de wereld klaar

  Zoveel ruis en prikkels
  en die drukte
  in je hoofd
  Wist je maar
  hoe je die
  overweldigende energie
  het hoofd bood

  Lief gevoelig kind,
  Weet, je staat
  niet alleen
  Nog zoveel kinderen
  op deze aardbol
  Die net als jij
  zo bijzonder
  en uniek,
  zo waardevol 7. Sharon

  mrt 22, 2018 at 06:54

  Zo herkenbaar!!
  Mijn 6-jarige zoon is hoogsensitief en geeft vaak aan dat hij zichzelf niet kan/mag zijn en zich onbegrepen voelt.
  Ik wil hem graag leren dat hij zichzelf mag zijn en hem helpen om zijn talenten tot bloei te laten komen.
  Dit boek lijkt me daar perfect voor ?? 8. Marian B

  mrt 23, 2018 at 11:24

  Zou het graag eens lezen, denk dat ik er met mijn werk zeker iets aan heb. Tenminste dat hoop ik. 9. Patricia Paling

  mrt 23, 2018 at 03:14

  Ohhh... Wat een mooi gedicht! En zooo herkenbaar! Als hoogsensitieve moeder van 2 hoogsensitieve kinderen ? (zoon 8 jr, dochter 6 jr) zou ik dit boek super graag willen lezen! De hoogsensitiviteit uit zich bij allebei de kinderen anders! De oudste wordt er bijv. onrustig van al die prikkels en moet dan juist kunnen bewegen! Hij vindt het dan fijn om te "wobbelen", dat geeft hem wat rust! De jongste wordt er juist heel erg moe van en heeft echt behoefte aan rust en stilte! Zij beleeft en voelt alle emoties zo intens! Ook van andere kinderen! Na school is ze dan ook altijd heel moe! Een boekje voorlezen of lekker kleuren/knutselen helpt om tot rust te komen! Ze hebben allebei andere handvaten nodig om daar beter mee om te gaan en tot rust te komen! Als hoogsensitieve mama kan ik zowel voor de kinderen als mezelf goed wat tips gebruiken! Ik maak heel graag kans! ???????? 10. Wilma

  mrt 24, 2018 at 12:00

  Nu al herkenbaar en ik heb nog zoveel te leren nu de tweede op punt van komen staat. Ons zoontje is nog geen twee, maar zijn leeftijd flink vooruit zodat de peuterpuberteit al in volle hevigheid toe is geslagen. Dat levert frustraties aan twee kanten op. Doe dus graag mee! 11. Esther Prigge

  mrt 24, 2018 at 12:43

  Prachtig! ????? Alles wat hier wordt verwoord, allemaal zeer herkenbaar! Zowel voor mijn twee hooggevoelige kinderen waarvan mijn dochter zeer hoogsensitief is als voor mijzelf. Dit boek zou een ware aanvulling zijn, echt een kadootje! ???? fijn dat ik een kansje mag wagen.. 12. Vanessa Raffaela Sibma

  mrt 24, 2018 at 03:03

  Bij het lezen van het eerste gedicht dacht ik even aan mijn zoontje van 3. Ik heb het vermoeden dat hij hoogsensitief is maar ben daar nog niet helemaal uit. Dit boek zal daar wellicht bij kunnen helpen. 13. Dorien

  mrt 27, 2018 at 08:42

  Ook op FB gereageerd. Interessant om te lezen, en grotendeels herkenbaar. Ik zou dit boek graag willen winnen als moeder van 2 kinderen en zwanger van de derde. 14. Jolanda

  mrt 27, 2018 at 10:39

  Mijn zus is heel benieuwd naar dit boek, zodat ze haar zoontje nog beter kan leren begrijpen. 15. Linda Smeets

  mrt 28, 2018 at 05:28

  Heel interessant! En zo ontzettend herkenbaar. Ik denk dat dit een goede handleiding/hulp gaat zijn voor onze dochter en voor onszelf. Ik doe daarom dan ook graag mee.This thread has been closed from taking new comments.