);

Hoofdluis? Geen stress!!

Hoofdluis? Geen stress!!

De scholen in het Zuiden van het land zijn weer begonnen en de luizenbrigades staan weer paraat om alle basisschoolkinderen te controleren op kriebelbeestjes. Ik ben coördinator van onze luizenbrigade op school en mag met mijn mede luizenmoeders elke dinsdag na elke vakantie 250 hoofdjes controleren op luizen. Serieus, het is niet onze hobby want echt niet alle lieve hoofdjes zijn schoon gewassen, maar iemand moet het doen. Dus waarom niet wij? Hoewel volgens de gelijknamige hilarische tv-serie wij luizenmoeders lager in rangorde verkeren dan moeders die de schoolklas soppen, leden van de decoratiecommissie, knutselmoeders en chauffeurs voor het van hot naar her vervoeren voor uitjes wil je écht niet zonder de luizenbrigade.

Na de zomervakantie is het vaak raak. Tussen de laatste controle van vorig schooljaar en de eerste van dit jaar zit vaak ruim 3 maanden sinds de meivakantie. Daarnaast is het lekker warm geweest, zijn je kinderen met veel andere kinderen in contact geweest en zijn jullie misschien en paar keer naar de bioscoop geweest. Want vergis je niet, de bioscoop is een prima plek om een hoofdluisbesmetting op te lopen.

Wat nou als je na de vakantie dat gevreesde telefoontje krijgt van de juf: “Roosje, Pietje, Lieve, Damian… (= vul naam van kind in) heeft luizen. We willen u vragen hem te behandelen”? Wat doe je dan?

 

Wat doe je bij een luizen besmetting

  1. Allereerst… GEEN STRESS en vooral ook geen schaamte! Je moet niet achterover leunen en denken: “ze zijn vanzelf gekomen, dus gaan ze ook vanzelf wel weg”, maar in paniek schieten, is absoluut niet nodig.

 

  1. Als het even kan heb je altijd een anti-luizenmiddel in huis en anders ga je het bij besmetting halen bij de drogist. Wij hebben thuis zeer goede resultaten met Prioderm. Je wast het haar van je kind. Gebruik na het wassen een gewone crèmespoeling. Vooral voor meisjes met lange haren is dat wel fijn om te gebruiken. Vervolgens controleer je alle gezinsleden door het haar met een luizenkam te kammen. En vergeet daarbij jezelf niet wink

Haar controleren op hoofdluis met luizenkam

  1. Doe een handdoek onder het haar en over de schouders. Daarna ga je het natte haar doorkammen met een luizen- en netenkam. De bedwelmde en dode luizen (echt leven doen ze dan niet meer) en de neten die in de kam blijven steken spoel je onder de kraan weg

 

  1. De komende 2 weken blijf je dagelijks kammen. Bij droog haar doe je dat aan tafel met een vel wit papier of theedoek en het hoofd voorover. Bij nat haar zoals hierboven. Kam het haar eerst bij de punten van het haar en werk vervolgens toe naar boven en van links naar rechts. Verdeel het haar in secties. Ook als je geen luizen of neten meer vindt, blijf je kammen gedurende die 14 dagen. Neten hebben namelijk 7-10 dagen de tijd nodig om uit te komen en in het begin zijn neetjes nog zo klein dat je kam ze wellicht kan missen. En daarna heeft de kleine luis 7-10 dagen nodig om weer neetjes te kunnen produceren. Vandaar de kam-termijn van 14 dagen.

 

  1. Oh ja, vergeet niet direct de volgende dag de juf of meester te informeren als je na jouw controle zelf luizen en/of neten bij je zoon of dochter vindt. Zo zorg je er zelf voor dat deze luizenbesmetting geen epidemie wordt. Want jouw kind kan een ander kind besmetten en deze weer een ander en tegen de tijd dat jij denkt dat je het bij jouw kind onder controle hebt, wordt deze weer besmet door een ander klasgenootje. Dus dan ben je weer terug bij puntje 1.

 

Als je bovenstaande aanhoudt, dan ben je op dag 1 per gezinslid een half uurtje kwijt aan wassen en kammen en daarna dagelijks even 10 minuutjes voor de kamcontrole. Echt peanuts.

Bij ons op school worden alle ouders van de klas op de hoogte gesteld van een besmetting. Het advies is voor de overige ouders om hun kind zeker 1x per week te controleren door het haar door te kammen met een luizenkam. Sowieso is zo’n kam erg handig om altijd in huis te hebben.

 

Wat je vooral niet gaat doen bij een hoofdluis besmetting:

  1. Nogmaals… in de stress schieten en schaamte is al helemaal niet nodig. 4 op de 10 kinderen krijgen in hun lagere schooltijd luizen.

 

  1. Je gaat niet je gordijnen op 90 graden wassen, speciale spray voor je meubels en voor de auto laat je lekker achterwege en nee de knuffels hoeven ook niet een maand lang in een afgesloten zak. Dat is echt achterhaald. Een luis wil alleen een hoofd en zal alleen een hoofd verlaten als hij een ander hoofd tegenkomt. Een luis gaat niet in je gordijnen, bank of speelgoed zitten. Een luis kan namelijk sowieso niet langer dan 48 uur zonder bloed en al voor die tijd is de luis zo verzwakt dat hij zich niet meer kan voortplanten mocht hij alsnog een hoofd vinden.

 

  1. Volgens sommige mensen werkt het goed, maar ik ben er geen voorstander van: preventieve middeltjes gebruiken. Allereerst werken de meeste middeltjes gewoonweg niet en/of worden luizen resistent en ten tweede zadel je je kind op met een onwelriekend hoofd van bijvoorbeeld de teatree-olie. Over stigma’s gesproken…

 

  1. Ga geen speeldates afzeggen voor je kind. Daarmee maak je de luizenbesmetting groter en belangrijker dan die is. En je kind komt in een isolement. Hou het haar van je dochter vooral vastgebonden gedurende die 2 weken. Niet alleen in een staart, maar die staart bij voorkeur ook in een vlecht. Voor jongens kan je het haar lekker in de gel zetten.

Prioderm anti hoofdluis middel

Deze luizenmoeder wenst alle ouders en hun kids een luisvrij nieuw schooljaar toe! En lukt dat nou onverhoopt niet, check dan nog even de website van Prioderm – mijn aanrader voor anti-luizenmiddelen. Met dat spul heb ik in 24 jaar alle besmettingen van zowel mijn stiefdochters als mijn eigen dochter en mezelf weten te bedwingen en waren we er in no-time vanaf.

De bovenste foto is van Riopatuca by Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.