);

Hoeveel zakgeld krijgt een kind?

Hoeveel zakgeld krijgt een kind?

“Mam, ik heb al twee weken geen zakgeld gehad!”. “Oh, echt waar niet? Ook niet van papa?” Onze dochters van inmiddels 9 en 7 krijgen zakgeld. Maar hoewel we dit al een paar jaar doen, zit het nog steeds niet helemaal in mijn systeem. Ik vind het ook best lastig. Kleine kinderen worden groot. En ergens op die weg naar groter worden ontstaat een nieuwe vraag: vanaf welke leeftijd geef ik mijn kind zakgeld? En hoeveel?

 

Vanaf welke leeftijd starten met zakgeld?

Een goede leeftijd om mee te beginnen is vanaf een jaar of 6. Op deze leeftijd leren ze ook op school wat euro’s zijn. En welke muntjes en briefjes er zoal bestaan. En langzaamaan leren ze dan het verschil in geld onderscheiden. Maar ze weten echter nog niet precies wat je kunt kopen voor een euro. Of voor 5 of 10 euro.

En dat is dus precies ook het nut van zakgeld. Want dit laatste is veel moeilijker te leren op school. Met behulp van zakgeld leren kinderen de waarde van het geld kennen. Dat als ze alles in één keer opmaken aan snoep, dat dat misschien best zonde is. Want dat snoep is na, pak ‘m beet, een uurtje op. En dan zitten ze met een lege hand en een lege spaarpot. Dus soms is het beter om even door te sparen en iets te kopen waar je langer plezier van hebt. Maar daarvoor moet je wel eerst deze ervaring op doen. Alleen omdat papa of mama zegt dat het niet verstandig is, helpt niet altijd. Want de verleiding van het genot van die zak snoep op korte termijn is verleidelijker dan een grotere aanschaf ergens ver weg in de vage toekomst. (Best herkenbaar voor volwassenen moet ik eerlijk zeggen, ook al hebben wij dit al geleerd, toepassen is niet altijd makkelijk, maar dat terzijde).

 

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld je geeft, dat is afhankelijk van de leeftijd en van wat je kind er mee moet doen. Wil je dat je (oudere kind) bijvoorbeeld zelf kadootjes koopt voor vriendinnetjes of nieuwe sportspullen, dan hebben ze wat meer nodig. Als het alleen een extraatje is om zelf op te maken, mag het wat mij betreft wat minder zijn.

Een andere optie is om het zakgeld te laten splitsen: de helft mogen ze opmaken, de andere helft moeten ze sparen. Een paar keer per jaar samen naar de bank om dit gedeelte op hun bankrekening te gaan zetten. We vinden het belangrijk dat de kinderen leren dat je ook iets moet bewaren. Zonder concreet doel. Maar gewoon, omdat je het ooit heel hard nodig kunt hebben.

Mijn kinderen doen eigenlijk alle extra centjes van verjaardagen en rapporten in hun spaarpot. En hun zakgeld gaat in een portemonneetje. Het geld in het portemonneetje mogen ze zelf vrij besteden. Dan maken we er een leuke middag of ochtend van. Vaak in de vakantie. Met een filmpje, een lunch en winkelen. De regel is: geen snoep!

En verder help ik ze wel een beetje bij het kiezen. Ik kan het niet laten! Ik geef echt wel wat sturing. “Dat het inderdaad een leuke knuffel is maar wel best klein voor dat bedrag, vind je niet?” En dat dat dan een x aantal weken zakgeld is. Soms helpt het. Soms niet. En dat is goed. Want hé, ze moesten nou juist ook leren van teleurstellingen. Dus les voor mama is om het nog meer los te laten. Het gekochte product is misschien flut. Maar de les dan des te groter.

Terug naar het bedrag.

Nibud geeft een handig overzicht:

Nibud overzicht zakgeld

Hier wordt echter wel bij vermeld dat het, naast wat kinderen er van moeten doen, ook afhangt van wat de ouders kunnen missen.

Zelf zie ik dat mijn 9-jarige ‘goed zit’ maar mijn 7-jarige eigenlijk wel wat meer ‘verdient’. Ik hou dat nog even voor me. wink

Als je op de afbeelding klikt, dan ga je naar de betreffende pagina van het Nibud, waarop ook een tabel voor oudere kinderen staat.

Wil je je pubers kleedgeld gaan geven? Check dan deze link: kleedgeld kind

 

Straffen of belonen

Onze kinderen kunnen soms nog iets extra’s verdienen. Omdat we het ook fijn vinden dat ze leren dat als ze iets extra’s doen, ze ook een extra beloning krijgen. Dat geldt niet voor de ‘normale’ klusjes in huis. Een keertje stofzuigen, was vouwen of de vaatwasser uit ruimen, zijn dagelijkse klussen waaraan ze best hun steentje bij kunnen dragen als onderdeel van het gezin. Maar bijvoorbeeld het wassen van de auto verdient een extra beloning. We gebruiken het zakgeld nooit als straf. Het wordt ze niet onthouden als ze een fout maken of een keertje stout zijn.

 

Nog een tip:

Ik geef het zakgeld steeds op het zelfde moment in de week. Of ook handig: open een rekening en stort (een deel van) het zakgeld eens in de maand of beter nog… maak er een maandelijks automatische betaling van.

“mammmmm, mijn zakgeld”.

“Ik pak het even voor je…., van twee weken nog zei je hè?”

 

De getoonde afbeelding van een kind dat zakgeld krijgt is van fotograaf A3pfamily in Shutterstock

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.