);

Hoe zit dat nou precies met (partner)alimentatie?

Hoe zit dat nou precies met (partner)alimentatie?

Als je gaat scheiden en je hebt samen kinderen dan komt al snel alimentatie om de hoek kijken. Zeker wanneer het co-ouderschap geen optie is, omdat ex-partners bijvoorbeeld niet on speaking terms zijn of dat ze niet bij elkaar in de buurt wonen. Nog altijd blijven 8 van de 10 keer de kinderen bij hun moeder en gaan weekenden naar de vader. De moeder moet dan gecompenseerd worden voor de kosten voor de kinderen. Hoe hoog die alimentatie moet zijn, is van vele factoren afhankelijk.

 

Ook partneralimentatie?

Als een van de ex-partners niet genoeg inkomen heeft om van te leven, dan heeft de ander de plicht om bij te dragen in de kosten. Dat noem je dan partneralimentatie. Die verplichting duurt 12 jaar als je samen kinderen hebt, tenzij de ex-partner zelf weer voldoende inkomen heeft, gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Het berekenen van de partneralimentatie schijnt nog best een complexe klus te zijn, waar partijen vaak een mediator of advocaat inschakelen omdat ze er zelden samen uitkomen. Niet alleen speelt de levensstandaard van voor de scheiding een rol, maar tevens wordt gekeken in hoeverre het verdienen van (meer) een eigen inkomen in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. En natuurlijk is het ook van belang wat de draagkracht is van degene die de partneralimentatie moet gaan betalen. Dus de behoefte aan partneralimentatie kan behoorlijk verschillen met de draagkracht van de betalende partij. Daarnaast is het zo dat kinderalimentatie altijd voorgaat aan partneralimentatie.

Wil je tussentijds de partneralimentatie stopzetten of wijzigen, dan kan je dat samen overeenkomen maar vaker gebeurt dit via een juridisch adviseur.

 

Hoe bepaal je de kinderalimentatie?

De levensstandaard van voor de scheiding is van belang, maar ook welke kosten op dit moment worden gemaakt voor sportclubs, kleding, schoenen, verzorging, verjaardagsfeestjes, etc. Alle kosten tellen mee. Als vader en moeder allebei een inkomen verdienen, dan zal de alimentatie naar verhouding worden berekend. Dus moeder draagt een stukje mee in de kosten en vader ook.

Wil je weten hoe je de behoefte aan kinderalimentatie kunt berekenen, kijk dan eens hier. Een rechter kan uiteraard altijd nog afwijken van deze berekening die je hier kunt maken, maar het houdt rekening met alle normen en tevens met het kind gebonden budget.

Kinderalimentatie wordt betaald tot het kind 18 jaar wordt en kan tot het 21e jaar worden verlengd wanneer het kind nog niet in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien.

Wil je meer informatie over echtscheiding, kinderalimentatie en partneralimentatie, dan is de website alimentatiewijzer.nl en natuurlijk de website van de rijksoverheid een aanrader.

 

De foto van ruziënde ouders is van ESB Professional: by Shutterstock

Meer blogs van Esmée:

Gender reveal ideeën: de leukste onthullingen

Gender reveal ideeën: de leukste…

Ben je op zoek naar leuke gender reveal ideeën voor je gender reveal party? In dit artikel lees je hoe je hiervan een geweldig leuk feest…

Kamperen is het leukste wat er is voor de kids

Kamperen is het leukste wat er…

Zolang het droog weer is, is kamperen tijdens de vakantie het allerleukste wat er is. Dat vond ik 20 jaar geleden en dat vind ik nog steeds.…

Energie besparen begint bij isoleren!

Energie besparen begint bij isoleren!

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om energie te besparen en het comfortniveau te verhogen. Daar bedoel ik mee, dat het makkelijk behaaglijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.