Hoe vind ik een goede oppas?

Een goede oppas is niet zo makkelijk gevonden. Je hebt waarschijnlijk al rondgevraagd in de buurt en bij kennissen en vrienden. Nu laat je jouw kleine engeltjes niet zomaar in handen van een vreemde en dus nodig je haar uit voor een kennismakingsgesprek om te oriënteren of ze echt wel geschikt is voor de baan. Maar hoe voer je zo’n gesprek? En waar moet je opletten? Wij geven tips.
Weet wat je zoekt in een oppas
Wat zoek je in een oppas? Het is goed om hier van te voren over na te denken. Wellicht heb je hier al rekening mee gehouden tijdens je zoektocht, maar toch is het handig om die richtlijnen nog eens op tafel te leggen. Tijdens het gesprek kun je ook aan aantal vragen stellen. Op deze manier krijg je een beter beeld van de oppas:
- Waarom pas je graag op?
- Heb je ervaring met oppassen?
- Hoe vul je een oppasavond in?
- Wat vinden kinderen leuk aan je als oppas?
- Hoe vaak en wanneer ben je beschikbaar?
Neem de tijd
Zorg voor een ontspannen setting en neem de tijd. Het liefst wil je dat de kids en je partner ook aanwezig zijn, zo leert ze gelijk het hele gezin kennen. Vraag of ze bijvoorbeeld even koffie komt drinken of wellicht wilt ze wel een hapje mee-eten. Zo kun je gelijk zien of er een klik is.
Het gesprek
Zo’n gesprek is voor beide partijen best wel even spannend. Hou het daarom in begin nog casual. Door gelijk ter zake te komen zit de oppas niet lekker en voelt ze zich misschien aangevallen. Laat haar eerst kennismaken met de kleintjes en klets wat over ditjes en datjes. Begin vervolgens rustig met je vragenlijst. Uiteindelijk wil je ook weten of ze de basiskennis –en vaardigheden in huis heeft. Kan ze bijvoorbeeld een luier verschonen en weet ze hoe ze een flesje klaar moet maken?
Verwachtingen bij een oppas
Het kan zijn dat je meer verlangt van de oppas dan alleen babysitten. Het is bijvoorbeeld fijn als ze wat kleine huishoudelijke klusjes doet of misschien kan ze wel eens een warme maaltijd voor ze koken. Of verwacht je meer? Moet ze de kids van school halen of naar de sportclub brengen? Dat is natuurlijk wel wat meer verantwoordelijkheid.
Daarnaast zal ze ook willen weten wat ze van jullie mag verwachten. Hoe vaak kan ze bijvoorbeeld oppassen en wat krijgt ze daarvoor betaald? Bereid je daarop goed voor, want over geldzaken praten blijft lastig. Het uurloon is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de ervaring, welk dagdeel, de verantwoordelijkheden het aantal kinderen en haar leeftijd. Iemand van 15 die alleen oppast als de kids op bed liggen, betaal je minder dan iemand met 10 jaar ervaring en die ze de hele dag vermaakt.
Proef oppassen
Nu heb je één of meerdere gesprekken gevoerd met potentiële oppassers en misschien springt er eentje bovenuit. Laat haar dan een keertje proef oppassen. Je kan dit zien als een soort van meeloopdag. Je bent nog gewoon in de buurt zodat de kinderen rustig kunnen wennen en de oppas je het hemd van het lijf kan vragen. Ga vervolgens even zelf een korte boodschap doen en laat haar even alleen met je kinderen. Want met mama erbij gaan je kindjes automatisch naar jou, en als je er even niet bent zullen ze naar de oppas gaan.
» Lees ook: wennen aan de nieuwe oppas
Dit is een ingezonden artikel.
Foto: Shutterstock
Reacties 0