Hoe vind ik een geschikte middelbare school?
Onze dochter zit in groep 7 en we hebben van de juffen te horen gekregen dat we ons maar eens moeten oriënteren op het voortgezet onderwijs en de middelbare scholen in de buurt. Het kan geen kwaad om ons licht al te gaan opsteken. Welke scholen zijn er, wat voor onderwijs bieden ze, wat zijn hun kernwaarden, wat mogen we verwachten van de scholen, hoeveel kinderen gaan er naar die school, hoe kunnen zij mijn kind begeleiden, hoe zijn hun slagingspercentages en hoe is de doorstroom van de school naar het middelbaar beroeps onderwijs?
Allemaal vragen waar ik antwoord op wil. En omdat we niet over één nacht ijs willen gaan, is op tijd oriënteren wel belangrijk.
Schoolbegeleiding bij problematiek
Onze dochter heeft ADD en dus vind ik het ook erg belangrijk dat de school ruimte en begeleiding biedt. Het liefst zou ik zien dat persoonlijke aandacht voor het kind bij de nieuwe school hoog in het vaandel staat. Online kan ik natuurlijk al veel informatie opzoeken, maar uiteindelijk zullen we na een gesprek en een open dag de beslissing moeten nemen. Samen met onze dochter uiteraard. Die moet de sfeer proeven tijdens de open dag.
Het is me aangeraden om vooral ook een gesprek aan te vragen bij een school als ik wil weten hoe met bepaalde situaties wordt omgegaan.
Open dagen op middelbare scholen
Voordat je een keuze maakt voor een middelbare school zijn er in januari en februari altijd open dagen. Verstandig is om daar in groep 7 al naartoe te gaan met je kind. Dan kan het in groep 8 nogmaals gaan voordat je je kind inschrijft. Soms zijn de open dagen namelijk rond dezelfde datum en soms zelfs op dezelfde dag en kan je niet alle scholen van je keuze zien. Ga je de eerste keer al in groep 7 dan kan je het jaar erop in groep 8 alsnog scholen bezoeken die het jaar ervoor niet gelukt waren.
Heel soms worden ook meeloopdagen georganiseerd. Je kind kan dan echt een dagdeel meedraaien op school. Twijfelt je kind (of jij) nog tussen 2 scholen, dan kan zo’n meeloopdag nog weleens de doorslag geven.
Scholen op de kaart
Deze tip móet ik gewoon even delen. Ik heb een website gevonden: scholenopdekaart.nl en daarin vind ik alle antwoorden op bovenstaande vragen en meer. Voor mij echt dé manier om verschillende scholen in de regio online te vergelijken. Je tikt je postcode in of een plaatsnaam en je krijgt alle scholen in de regio op een rij. Vervolgens kan je de scholen met elkaar vergelijken en kun je per school zien hoeveel kinderen erop zitten, op welk niveau les ze krijgen, hoeveel schoolgeld je betaalt, wat de kernwaarden van de school zijn, wat het slagingspercentage is over de jaren heen, in hoeverre de scholieren én de ouders tevreden zijn over de school en nog zoveel meer informatie!
Ik gebruik deze website nu om me te oriënteren, want dat is zoveel makkelijker dan alle websites van al die scholen een voor een apart afgaan.
Wij gaan een nieuwe en best spannende fase in. Heb je nog tips? Deel ze gerust hieronder. Ze zijn me erg welkom.
De getoonde foto's zijn van shutterstock
Meer blogs van Esmée:
Hoi hoi,
Het eerste wat ik van de jongste hoorde was, waar ik heen wil, dat mag toch niet van jullie. Eh what? Nou de aap kwam gauw uit de mouw. Om Ze middelste had daar alleen maar 3 jaar lang problemen gehad. In de brugklas blijven doubleren. Alleen maar ellende. Maar Yairo wilde daarnaartoe omdat ze extra sport klassen hebben. Hij zit nu in zijn examenjaar. En ik heb nog nooit zo weinig problemen met een school gehad. De oudste had soms problemen, stief, vies woord maar om het uit te leggen ook steeds, zij zaten wel op andere scholen. Maar de middelste had zoveel problemen. Dat ik me nooit gerealiseerd had dat de jongste daar wel eens heen zou willen. Met nog een jongen van de basisschool. Maar ze waren nooit vrienden en zijn het ook nooit geworden. Hij is al 1.5 jaar flink ziek. De hulp van zijn mentor hierin is ongelooflijk. Hij wilde perse naar het examenjaar. Met revalidatie overlegd. En hem lekker laten. Hij had 1 onvoldoende en de rest ruim voldoende.
Wat ik met dit verhaal wil zeggen is dat je je kind het beste zelf het grootste deel moet laten kiezen. De keuze die hij met de basisschool maakte en waar hij lyrisch over was. Viel meteen af na de open dag. Hij voelde zich daar niet thuis. Hij moet nu weer kiezen voor 30 okt. 2 scholen om op 30 okt heen te gaan. En hij weet het gewoon niet. Hij is pas net 15, is ziek en en en. Dus tja. Groetjes als je nog iets wilt weten vraag maar. 1 op 1 praat makkelijker dan een heel verhaal!
De wijzer ga ik eens naar kijken. Lijkt me leuk.