);

Hoe overleef ik december zonder stress?

Hoe overleef ik december zonder stress?

December is in aantocht. In de winkels is dit al duidelijk zichtbaar en ook via de brievenbus worden we hiermee al volop geconfronteerd. Kinderen beginnen over wat ze willen van Sinterklaas en opa's en oma's beginnen te vragen wat je dit jaar met kerst en oud en nieuw doet. Je zou er gestrest van worden.

In dit blog wil ik je wat tips geven hoe jij als moeder de december maand overleeft.

 

Tip 1 Gelijk de belangrijkste: Denk aan jezelf. Gun jezelf me-time. Ga met een kop thee je favoriete serie kijken of neem een warm bad. Laat af en toe de boel even de boel. Loop jezelf niet voorbij. Daar heeft niemand wat aan. Jij bent dan jezelf niet en je kinderen worden hier ook niet vrolijker van.

Tip 2 Begin op tijd met de inkopen. Stel die boodschappen niet uit tot drie dagen voor pakjesavond. Je kunt ook in oktober en november al veel boodschappen doen en als je wilt kan je ook in de zomer al via verschillende websites winkelen.

Tip 3 Plan voor jezelf twee of drie inkoopmomenten in. Probeer dan ook alles in huis te halen wat je nodig hebt. Dan hoef je niet 10 x de stad in, oppas te regelen en je te ergeren aan de drukte om je heen.

Tip 4  Beperk het aantal sinterklaasbezoekjes. Sinterklaas is voor veel kinderen erg spannend en prikkelgevoelig. Hij komt overal. Op school, de peuterspeelzaal, de sportclub, zwemles, het werk van papa, het werk van mama, bij opa en oma en ga zo maar door. Het is natuurlijk leuk maar voor een kind is het niet te doen om naar al deze feestjes te gaan. Kies drie locaties uit waar je met je kind heen gaat om Sinterklaas te ontmoeten. Dit is genoeg. Je kind kan dit overzien en raakt niet overprikkeld.

Tip 5 Kerst heeft maar twee dagen. Je kunt jezelf niet in 4een delen als je veel familie en vrienden hebt die kerst met jou willen vieren. Plan het ene jaar bij je ouders, het volgende jaar bij je schoonouders en wissel dit af. Iedereen weet dan waar hij aan toe is en jij hoeft je niet schuldig te voelen dat je meer bij de een bent dan bij de ander. Je familie weet ook waar ze aan toe zijn dus is het voor iedereen duidelijk. Het is ook niet raar om op tweede kerstdag te zeggen we blijven dit jaar even gezellig thuis met de kinderen. Als jij merkt dat het te druk of te veel wordt.

Tip 6 Plan rustmomenten in voor de kinderen. De maand december is al extra vol en veroorzaakt veel prikkels en drukte. Merk jij aan je kind dat het teveel wordt plan dan zo'n rustmoment in. Een middagje netflixen, heerlijk een pyamadagje houden of lekker in bad smiddags.

Tip 7 Maak het jezelf niet te moeilijk. Moet je per se een zes gangen diner op tafel zetten met de kerst? Vraag dan om hulp. Laat iedereen een gang meenemen. Zo heb jij ook tijd om te eten en hoef je niet de hele dag in de keuken te staan.

Tip 8 Geniet ondanks de drukke maand ook van je gezin en de drukke tijd. December is naast een drukke maand ook een feestmaand en draait om gezelligheid.

Tip 9 In deze maand komen er veel extra prikkels op je kinderen af. Hierdoor kunnen ze extra druk worden. Dit hoort er een beetje bij. Laat het gebeuren. Het heeft niet veel zin om ertegenin te gaan. Probeer thuis de rust en regelmaat te bewaren. De structuur van het vaste dagritme. Zijn je kinderen dan iets drukker dan normaal so be it. Laat ze maar even gaan. Laat ze een keer extra buiten rondjes rennen of op de trampoline springen en hebben ze een driftbui lekker uit laten razen dan daarna een extra dikke knuffel geven. Na 31 december gaat dit allemaal weer over.

Tip 10 Je bent niet de enige ouder met december stress en wat drukkere kinderen. Deel je stress met je vriendinnen. Misschien kan je elkaar juist helpen.

 

Mocht je echt in de stress schieten ook na het lezen van deze tips dan mag je me altijd een mail sturen en misschien kan ik je nog meer tips en trucks geven waardoor je niet tegen december opziet maar er juist van geniet.

Ik wens je alvast hele fijne en vooral gezellige feestdagen.

Succes met alle voorbereidingen.

De afbeelding is van Shutterstock

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Avondeten: hoe hou je het gezellig…

Hoe vaak hoor ik het ouders niet zeggen. Elke avond weer dezelfde strijd aan tafel over het eten. Of aan tafel veel discussies en irritaties.…

Recensie: Eiland, het boek zonder letters + winactie

Recensie: Eiland, het boek zonder…

Vrijdag viel met een grote plof een pakketje door de deur. Mijn zoon rende ernaar toe en keek voor wie het was. Voor jou mama, zei hij. Ik…

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Mama Petra en haar zoon Marc mochten een kauwsieraad uitproberen. Petra zou hier vervolgens haar bevindingen over opschrijven, maar Marc wilde…

Mijn naam is Petra en ik ben moeder van 2 lieve, stoere jongens (2006 en 2011). Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt en heb sinds 2015 mijn eigen kindercoachpraktijk: Kindercoachpraktijk de Puzzel. Hier begeleid ik kinderen en hun ouders bij hulpvragen zoals pesten, echtscheiding, en faalangst. Mijn oudste zoon heeft ADHD en mijn man heeft ADD. Daarom besloot ik vorig jaar een opleiding te doen voor adhd coach wat ik ook goed kan gebruiken in mijn praktijk.

Ik vind het leuk om te bloggen omdat ik op die manier ouders tips en advies kan geven en ze zo kan helpen hun kind weer in balans te krijgen. Mijn slogan voor de praktijk is Elke puzzel is het waard opgelost te worden. En daarom werk ik als kindercoach. Om samen met ouder en kind de puzzel op te lossen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.